Copilul nu vrea

Copilul nu vrea să citească. Cum să îi motivăm pe copii să ia o carte în mână? Negocierile la nesfârșit nu te ajută, nu?

Te salut, sunt Angela Izbaș și astăzi vorbim despre motivația copiilor pentru lectură. Dacă ești părinte, citește mai jos și vezi ce sfat te-ar putea ajuta.

Cititul este un obicei care te poate ajuta să ajungi la succes mai rapid. Și noi, ca părinți, cunoaștem acest lucru. Probabil că ai observat – copilul nu vrea să citească și acest lucru te pune în gardă. Nu știți cum să-l motivați pentru că ciocolatele și tonul autoritar nu vă prea ajută? Sau poate considerați că gadget-urile sunt de vină, că distrag atenția și creează dependență?

Din experiența noastră, am dedus câteva recomandări utile, care te pot ajuta să îi insufli copilului tău plăcerea de a citi.

Exemplul propriu este cea mai puternică armă! 

Tu ca părinte citești? De câte ori copilul tău te-a văzut citind o carte? Copilul poate fi ușor influențat de exemplul părintelui.

Îți recomand să începi a lucra asupra ta, pentru a oferi copilului răspunsul la întrebarea: “Da mami/tati de ce nu citește?” Astfel copilul nu va asocia cititul cărților cu experiența de la școală și va avea argumente bune de a citi cărți.

Cititul în familie

Propriul exemplu nu a fost de-ajuns să motivezi copilul să citească? Atunci îți recomandăm să creați o tradiție de citit în familie. Cum funcționează aceasta?

Stabiliți un interval de 1 oră în care toată lumea – de la mic la mare – citește informații noi, utile. Cu condiția că fiecare va spune 2-3 idei noi interesante pe care le-a aflat. Ar putea să pară banal acest lucru, dar s-ar putea ca soluția să fie aici. Această tradiție va deveni un obicei de succes pentru fiecare din voi, nu doar pentru copil. Pentru că atunci se creează un mediu oportun de comunicare și dezvoltare pentru toți membrii familiei. 

Și, cum se zice, pofta vine mâncând. La fel va fi și în acest caz. După câteva cărți citite, copilul va înțelege singur necesitatea și partea interesantă din citit.

Comunicarea poate fi soluția.

Copiii e clar că pot protesta sau refuza categoric să citească cărți. Dar de ce?

Interesați-vă de ce această activitate îi provoacă plictiseală. S-ar putea să fie deranjat de sistemul de învățământ care, printr-un mod obligatoriu, impune cititul. Sau poate doar nu a găsit o carte care să-i pară interesantă. După o discuție bazată pe încredere, puteți ajunge la un numitor comun și înțelege motivul adevărat – de ce copilul nu vrea să citească.

Citim la școală cartea preferată

Profesorii sau noi ca părinți putem insista asupra creării unui obicei de a citi, precum este descris în punctul de mai sus. La școală, mediul este foarte potrivit pentru această tehnică, pentru că inspiră subconștient, nu obligă, este aceeași categorie de vârstă, aceleași plăceri. 

Cumpărăm împreună cărți.

În sine, procesul de a alege singur oferă încredere și plăcere din start. Copilul va fi de 2 ori mai entuziasmat să răsfoiască acea carte care i-a atras atenția la librărie. În plus, îi oferă și o doză de încredere în propriile forțe și preferințe. 

 

Să-l obligi nu te ajută, negociază. Dorință să avem și să o insuflăm copiilor prin metode creative. Iar când descoperă lumea cărților, va doar încântat să citească.