Crizele sunt perioade care vin și trec prin viața noastră. Fiecare din noi se împiedică, în perioade anumite, de câte un obstacol critic, pe care apoi reușește (sau nu) să-l gestioneze.

Și știi? Îmi place foarte mult acest cuvânt – a gestiona – deoarece este deschis pentru diverse soluții, personalizate și adaptate la un om și circumstanțele sale. Deci trece de bariera „corect/greșit” și ajunge la nivelul „așa e cel mai bine acum”. Pentru că, în ultimă instanță, deși facem planuri de viitor, ele se realizează doar în prezent, așadar momentul de acum este cel mai prețios.

Pentru că oficial #stămacasă (dar neoficial lucrăm la cote maxime), noi, cei de la Professional Speaker, am decis: criza nu este despre noi. Așa că fii pe fază, pentru că avem o mulțime de idei de care să beneficiezi acum.

Astăzi însă nu despre asta voi vorbi. Dragă cititorule, eu sunt Diana Ungureanu și vreau să îți povestesc cum beneficiez de perioada de criză pentru a-mi îmbunătăți viața.

Din momentul când am renunțat la birouri, am făcut niște calcule – cât timp „economisesc” datorită faptului că vom lucra de acasă. Zilnic îmi ieșeau vreo 2-3 ore, iar săptămânal economiseam aproape o zi. Iar acest timp nu trebuia pierdut, așa că mi-am propus să-l investesc în cea mai importantă persoană – în mine.

Primul pas a fost să recitesc cartea lui Robin S. Sharma „Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul” (descarcă cartea “Călugărul care şi-a vândut Ferrari-ul”). Probabil o cunoști sau chiar ai și citit-o; pe mine m-a cucerit, pentru că am găsit o mulțime de lucruri utile, pe care mi-am promis să le aplic… vreodată. Și acel vreodată a venit. Mi-am făcut notițe din carte, într-un carnet, cu tehnici și citate (pe care le-am transformat în mantre) și am pornit la drum.

Ce am reușit să realizez?

Am eliminat gândurile negative din viața mea. Nu privesc știrile, iar când vorbesc cu cei dragi (de la distanță), îmi este ușor să orientez discuțiile spre părțile pozitive. Mi-am pus imaginația la contribuție și am scris pe o foaie tot ce pot lua bun din perioada cât vom sta acasă și ce voi putea face după asta. Anume am scris, pentru că atunci gândurile sunt materializate și reușesc să mă focusez asupra lor.

Am aruncat lucruri care îmi aglomerau casa. Știi senzația când vrei să te apuci de ceva important, dar simți că sunt o mulțime de lucruri în jur care de defocusează? Păi uite de asta m-am apucat – să exclud orice lucru care m-ar încurca atunci când am nevoie de concentrare. Știu că mai am multe lucruri de aruncat, însă toate au un început, nu? Așa că dacă te confrunți cu starea de confuzie când vrei să lucrezi de acasă, acordă-ți o oră să ordonezi spațiul din jurul tău sau și mai bine ar fi dacă îți planifici 1 zi întreagă pentru acest proces. Așa o să-ți îmbunătățești calitatea gândurilor. Rezultatul merită, te asigur!

Fac exerciții de concentrare. Am început cu „Inima Trandafirului”, exercițiu pe care îl găsești foarte clar explicat în carte. Am fost surprinsă cât de eficient este! Peste câteva zile am aplicat și „Gândire Opusului”, apoi și „Secretul Lacului”. Le găsești în capitolul VII al cărții. Par naivă? Atunci testează-le pe tine să vezi cum te ajută.

Am revenit la scopurile mele. Mi-am făcut o obișnuință să îmi setez scopuri, iar aici m-a ajutat mult cursul de Time Management (da, da, cursul lui Ilie Dercaci – îl recomand cu multă siguranță). La finalul anului trecut mi-am setat scopuri pe 5 ani, 1 an și lunar. Însă abia acum le-am văzut valoarea adevărată! Ele mă ajută să fiu conștiincioasă și motivată, să am energie focusată pe ceea ce mi-am propus, să le văd realizate. La ele am adăugat „Metoda în 5 pași pentru atingerea scopurilor”. Vezi capitolul VIII, o să te ajute și o să vezi că e chiar ușor.

Am făcut o listă cu ce îmi place să fac. Și o urmez. Lista mea nu include lucruri mărețe, sunt momente din zi în care mă răsfăț. De exemplu, să îmi fac ceaiul preferat și să-l sorb timp de 15-20 min. sau să fac o baie în serile când mă simt mai obosită, sau să îmi mângâi motanul când își face culcuș în brațele mele, să mă joc cu fetița mea, să privesc desene animate, să testez o rețetă nouă… lucruri simple, dar de impact.

Am luat propria viață în mâinile mele. Îmi completez agenda zilnic (da, și în week-end, și chiar dacă suntem acasă), am creat niște ritualuri care dau contur unor obiceiuri sănătoase, fac lucruri pe care nu credeam că le voi face vreodată. Accept provocări, îmi permit să greșesc și apoi să revin și mai motivată să îmi ating scopul. Disciplina este de aur aici, așa că o cultiv prin autocontrol și asumare 100%.

Citesc zilnic. Bine, asta făceam și înainte, însă acum este mult mai conștient. Mi-am pus la îndemână cărți și mi-am pus un prag minim pe zi – cel puțin 30 min., o limită medie – 1 oră și o limită maximă 1 oră și 30 min. Poate te întrebi – de ce îmi trebuie limita maximă? Ei bine, e pentru a reuși să fac și alte lucruri. Totul are o limită de timp, iar lectura nu face excepție.

Valorific timpul meu. După autoexaminarea vieții cotidiene, mi-am dat seama că de multe ori nu-mi valorificam timpul propriu. Adică ofeream prea mult timp altora sau, și mai rău, unor lucruri fără importanță, și ratam multe momente valoroase cu oameni care merită, iar cel mai adesea sacrificam timpul petrecut cu mine însămi. Aici iar mă ajută agenda. Deși pare ciudat, în agendă numaidecât am timp rezervat pentru mine: pauze de gimnastică, pauze de liniște, 20 min. de somn la amiază, hobby-uri, lectură. De asemenea, am activități cu familia, cu prieteni și colegi (mulți se încadrează în ambele categorii, deci e relativ simplu). Ai și un capitol întreg în carte dedicat valorii timpului, așa că merită să o citești.

Tot ce fac este ecologic cu mine, persoanele din jur și natură. Sau cel puțin o foarte mare parte, dar lucrez să ating excelența și aici, asta fiind doar o chestiune de obiceiuri și timp. Și ca să mă înțelegi ce am în vedere, a face ecologic pentru mine înseamnă să fie în folosul meu, să aibă de câștigat cei din jur și să facă bine mediului în care trăiesc, trăim cu toții. Activitățile mele trebuie să îndeplinească simultan cele 3 condiții cât de des posibil și îmi stă în putere. Și acesta este scopul primordial al vieții mele de acum încolo. Iar ceea ce am făcut prin acest articol este una din acele activități. Deci nu e atât de greu cum pare. 😉

Totuși, cel mai important element, care dă sens fiecărei secunde din viața mea este că trăiesc fiecare moment așa cum este el. După cum spuneam, mă bucur de fiecare reușită, de procesul prin care am ajuns la obiectivele propuse, iau în serios ceea ce e serios, empatizez, mă conectez cu propriul corp și creier, sunt conștientă de ce simt și asta trăiesc. Fără regrete, fără remușcări, deoarece știu că tot ce trăiesc acum mă va ajuta în viitor. Și sunt recunoscătoare prezentului pentru tot ce îmi oferă!

Tu cum îți valorifici timpul în această perioadă de criză? Ai timp pentru panică sau îi oferi valoare pentru dezvoltarea ta personală? Decide și acționează acum!