Cum să fac

Cum să fac copilul să citească? Această întrebare o vedem des de la părinții care vor copiii lor să devină mai inteligenți. Este un obicei de succes, așa că nu întâmplător este această preocupare a părinților.

Lectura este o pasiune utilă. Beneficiile cititului sunt bine cunoscute și intens promovate. Totodată, cărțile sunt o parte importantă din procesul de dezvoltare personală. Dacă vrei să îți dezvolți abilitățile de comunicare, inteligența emoțională, vocabularul și nivelul de cultură generală, atunci cartea este o resursă accesibilă și la îndemână. Calea spre succes este pavată cu lecturi bune.

Vorbind cu Viorelia Dercaci, fondatoarea și traierul de oratorie la cursul Professional Speaker Junior, mi-a poestit despre o mămică a unei fetițe de la curs. Aceasta a sunat-o să discute despre rezultatele fetei și, din vorbă în vorbă, au ajuns la tema lecturii. Atunci mămica a întrebat-o: cum să fac copilul să citească?

Atunci s-a gândit care ar fi soluțiile pentru părinții care mereu caută cum să îi determine pe copiii lor să ia cărțile în mâini. Și nu doar pentru că trebuie, ci să le cultive dragostea și curiozitatea pentru lectură.

Așadar, cum să fac copilul să citească?

Iată trei recomandări de la Viorelia Dercaci.

1. Fii un exemplu pentru copilul tău.

Copiii învață, în primul rând, de la părinți. Ceea ce facem noi, ca părinți, va fi preluat de copii foarte ușor. De aceea este aproape inutil să stai cu gura pe copil să citească, dacă el nu te vede pe tine cu cărțile în mână. Programați-vă o dată pe săptămână să aveți minimum 15 minute în care toată familia citește. Astfel, va dispărea necesitatea de a ruga copilul să citească, deoarece o va face împreună cu voi.

2. Povestiți ce ați citit.

După ce ați citit, povestiți celorlalți din familie ideile care v-au plăcut. Astfel, copilul înțelege că nu este singur și i se formează obiceiul de a gândi liber, de a-și exprima propria părere. Totodată, povestind, începe să înțeleagă mai clar informația și o poate asimila mai ușor. Pe terment lung, în alte situații când va fi pus să își exprime sau să argumenteze opinia, copilul va reuși să o expună coerent și cu încredere, deoarece el are deja creat acest obicei din familie.

3. Lasă copilul să aleagă.

Atunci când copilul are posibilitatea să aleagă, el își asumă o doză mai mare de asumare. Așa va simți că este responsabil de alegerea sa și va face cu mai mare plăcere. Acest lucru este valabil și în cazul cărților. Cititul poate deveni o pasiune atunci când citești ce vrei tu. Așa că, înafară de lecturile incluse în programele școlare, încurajează copilul să citească ce vrea el. Mergeți împreună la librărie sau la bibliotecă. Iar acasă, amenajați un colțișor pentru lectură și o mică bibliotecă – doar cu cărțile copilului.

Vă recomand să dezvoltați acest obicei de succes. Orice vârstă are copilul, el poate este mai motivat să citească atunci când participă toată familia. Atunci când doar îi spui că trebuie să citească, iar tu ca părinte nu te implici, de ce ar face-o copilul tău?

Fiți un exemplu pentru copiii voștri și susțineți-le obiceiul de a citi la orice vârstă! Așa vor reuși mai ușor să se exprime frumos în fața unui public!

Iar pentru cei care vor copiii lor să cunoască tehnici exacte de a vorbi cu încredere în fața publicului și să treacă mai ușor peste frică, vă îndemnăm să vă înscrieți la cursul Professional Speaker Junior. Pe parcursul cursului, copilul va reuși să învețe cum să comunice coerent și să depășească emoțiile. Vezi detalii și înregistrează-te aici: junior.speaker.md