Accentele în comunicare

Accentele în comunicare nu sunt foarte studiate. Totuși, ele sunt un element foarte important, atât din perspectiva emoțiilor, cât și din punct de vedere logic. 

Bună, Diana Ungureanu aici. Astăzi vorbim despre accente și necesitatea lor în comunicarea de zi cu zi.

Știai că peste 60 la sută din conflicte și neînțelegeri provin din comunicarea defectuoasă? Iar din acestea, peste 80% sunt din cauza că nu au fost folosite accentele corect?

Ce sunt accentele în comunicare?

Accentele în comunicare sunt o modalitate de pronunțare mai intensă a unei silabe într-un cuvânt sau a unui cuvânt într-o frază*. Ne vom referi, în deosebi, la accentele pe cuvinte. De obicei, accentul scoate în evidență o idee specifică, datorită vocii mai apăsate și a ritmului mai lent.

Sunt de 2 tipuri de accente:

  1. accentele afective – cele care dau tonul vorbirii, care redau emoția cu care este spusă o replică;
  2. accentele logice – cele care transmit sensul exact pe care vrem să îl înțeleagă persoana cu care vorbim.
De ce să folosești accentele în comunicare?

Deși nu suntem foarte conștienți de ele, accentele ne ușurează foarte mult viața și comunicarea, în special. Fie că vrei să eviți conflictele, fie că îți dorești să fii înțeles corect, accentele sunt soluția. Iată 3 motive pentru care merită să folosești accentele în comunicare.

1. Poți să te faci înțeles.

Atunci când simți că nu ești înțeles, e suficient să utilizezi accentele afective. Adaugă în vorbirea ta cuvinte de stare (vesel, obosit, trist, optimist, sigur pe sine etc.) și acestea vor dinamiza comunicarea. Iar persoana din fața ta va înțelege exact situația ta.

2. Îți înviorezi discursul.

Emoțiile și cuvintele accentuate nu doar te ajută să te conectezi cu oamenii din jur, dar fac procesul vorbirii viu, dinamic. Chiar și atunci când ai o stare mai neplăcută, comunicarea parcă devine mai ușoară și mai interesantă.

3. Nu riști să fii înțeles greșit.

Aici am în vedere că datorită accentelor, ceea ce spui nu mai este interpretat. Te ajută, în acest scop, accentele logice. Cuvintele-cheie sunt cele care transmit exact mesajul sau modifică sensul în așa fel, încât persoana care te ascultă să te înțeleagă corect.

La cursul de Dicție cu Sens învățăm cum să folosim accentele logice și cele afective, așa încât comunicarea ta să devină clară și coerentă. Mai multe detalii despre curs poți vedea aici: dictie.speaker.md.

Folosește accentele și bucură-te de comunicarea cu cei din jurul tău!