Soluții pentru a depăși frica de a vorbi în public

Cea mai mare frică de pe glob e frica de a vorbi în public. Circa 76% din oameni suferă de această teamă, comparativ cu tanatofobia (frica de moarte) pe care mizează mulți ca fiind cea mai des întâlnită (46% pe glob). 

Frica de a vorbi în public se numește Glosofobie. Se manifestă la toate vârstele și înaintează cu aceleași simptome pentru toți deși de la om la om ele se manifestă cu o frecvență și o putere diferită. Cauzele Glosofobiei vin din diferite surse. Însă nu vreau să te complic aici cu toată informația. Mai ales că recent am făcut un articol despre cauzele Glosofobiei. Când ești interesat accesează link-ul și citește care sunt cauzele fricii de a vorbi în public.

Simptomele Glosofobiei sunt:

  1. Se uită textul;
  2. Persoana se blochează;
  3. Gura se usucă;
  4. Crește tensiunea;
  5. Transpirație crescută;
  6. Tremură mâinile, picioarele;
  7. Apare senzația de sufocare.

Etc.

Când apar aceste simptome suntem obișnuiți să spunem că „avem emoții”. Iar despre persoanele care nu simt această frică în fața publicului spunem că „uite, el nu are emoții”. E greșită această constatare. Toate persoanele au emoții. Și acest lucru e minunat. Cineva îi poate spune anxietate iar altcineva adrenalină. Iar cât despre persoanele care le vedem că vorbesc liber în fața unui public și nu se pierd pe scenă, ele își pot gestiona emoțiile. Ele știu cum să evite frica.

Vrei să afli și tu cum se face?

Am pregătit pentru tine 5 sfaturi care te pot ajuta să scapi de frica vorbitului în public, sau mai bine spus, te ajută să îți controlezi emoțiile.

1.Respiră adânc și bea apă.

Acest sfat funcționează atât în timpul discursului cât și înainte de discurs. Respirația corectă și apa sunt elementele din trusa de prim ajutor a unui Orator. Dacă știi că ți se usucă gura atunci când vorbești, bea apă și umezește buzele. Dar vezi să nu mergi în extremă. Dacă vei vrea la baie iar putem uita de concentrare. 

Posibil ai observat persoane care respiră adânc înainte să înceapă un discurs. Această practică te mobilizează și te relaxează. Iar în timpul discursului, când simți că uiți ceva sau te pierzi, te bâlbâi, oprește-te puțin. Respiră adânc și continuă să vorbești. O cantitate mai mare de aer inhalată în plămâni lucrează ca un “restart”. Iar în timpul expirației, odată cu aerul din plămâni scoatem afară și neliniștea de care suferim.

2. Exerciții de dicție – încălzește vocea.

Acest sfat e util înainte de prezentare. În timpul discursului nu vei reuși să te strâmbi pentru a face exerciții de dicție. Cu câteva minute înainte să ieși în scenă facem câteva exerciții de dicție. Ce fel de exerciții? Spre exemplu pronunțăm pe rând toate vocalele. Apoi alegem diferite consoane și le combinăm cu vocalele (Bra, Bla, Tra, Tre etc). Important e să familiarizăm buzele și limba noastră cu o pronunție corectă cel puțin pentru următoarele 5-7 minute de discurs.

3. Exerciții fizice înainte de a intra în sală – dezmorțește corpul și concentrează-te pe gânduri pozitive. 

Nu mergem la sală și nu facem flotări. Nu transpirăm înainte de discurs cu ajutorul exercițiilor fizice. Facem ceva ușor. Rotim capul cu ochii închiși și în același timp ne convingem că totul va fi bine. Apoi rotim mâinile și le pregătim de gesticulare. Deși sună banal “gândește pozitiv și pozitiv se va întâmpla” îi reală felia de a adevăr a acestei fraze. Gândurile trebuie poziționate pozitiv. Unii oameni nu fac acest lucru ca să nu ajungă dezamăgiți de eșec. “Mai bine mă gândesc la rău și primesc bine decât invers.” Bună teorie, însă șansele de a dobândi ceva pozitiv în urma unei gândiri pozitive sunt mai mari decât în cazul teoriei de mai sus.

4. Practică în contexte diferite – folosească orice oportunitate creată sau impusă.

Emoțiile nu se controlează din prima zi. Dacă te aștepți la o minune care să îți explice din 4 pași ce și cum să faci ca de mâine să nu mai tremuri în public să știi că nu o găsești aici. Ba mai mult. Tu nu o vei găsi nicăieri. Totul se obține prin practică. Folosește ocaziile de a vorbi în fața oamenilor. La nunți, la lucru, la școală sau universitate, vorbește atunci când se oferă șansa. Nu eschiva. Nu-ți fie frică de greșeli. Fără ele nu putem învăța să fim mai buni.

5.Curs de Public Speaking – frecventează un curs cu tehnici de la A la Z unde se învață cum să gestionezi emoțiile.

Un curs specializat pe Public Speaking e o cale bună “să scapi” de frica vorbitului în public. Însă nu e singura cale. Cu părere de bine în secolul 21 avem cărți, video-uri, articole ce te pot ajuta să-ți gestionezi emoțiile. Diferența dintre un curs și cele menționate este viteza. Un curs te ajută mult mai repede. Am putea să o comparăm cu o sală de sport. Încet, poți face exerciții și acasă, iar după o perioadă bună de timp să fii reliefat. Însă poți merge la sala de forță. Cu antrenorii și echipamentul de acolo atingi rezultate mari în timp util. Antrenori și echipament bun pentru fitness nu îți pot recomanda, nu este domeniul meu. Însă când ai nevoie de un curs de Public Speaking te pot ghida cu ușurință.

Professional Speaker este singurul curs de Public Speaking din Republica Moldova care oferă o abordare individuală fiecărui client. Se oferă lecții atât pentru adulți cât și pentru copii. Absolvenții cursului pot menține un contact vizual cu publicul, pot improviza atunci când uită textul ca să evite situațiile jenante. Ei își pot alege gesturile după informația pe care o livrează și știu cum să structureze un discurs, o cuvântare, o felicitare în așa fel încât să fie ascultați cu sufletul la gură. Iar cel mai important, Ei nu mai au frică când trebuie să vorbească în fața publicului.

Autor: Cătălin Bărbău

  Soluții pentru a depăși frica de a vorbi în public   Youtube