Emoțiile

Emoțiile sunt o parte importantă în comunicarea noastră zilnică. Pe lângă idei, prin comunicare transmitem emoții. Fără ele, limbajul nostru ar deveni sec și neinteresant. Și tot ele sunt cele ce oferă expresivitate și viață cuvintelor noastre. Iar un discurs fără emoții este ca și un om fără emoții – neînsuflețit.

Te salut. Sunt Diana Ungureanu, trainer de dicție și comunicare la Professional Speaker. Astăzi îți voi povesti despre emoții și cum influențează pronunțarea cuvintelor.

În general, este normal să avem emoții. Despre asta am mai scris aici. Dar când aceste emoții ne afectează comunicarea, nu mai este atât de plăcut. Impresionant este că, nu de puține ori, chiar și emoțiile plăcute pot să ne încurce să vorbim clar – ne putem bâlbâi, poticni sau pronunța multe ăăă-uri.

De ce se întâmplă acest lucru?

Emoțiile sunt declanșate de creier ca reacție la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Tot ele acționează asupra mușchilor, datorită hormonilor prin care se manifestă. Din această cauză, pot să se blocheze mușchii picioarelor, mâinilor, gâtului și ai feței. Ultimele 2 categorii de mușchi sunt implicate direct în vorbire – voce și pronunție. Nu le putem opri, dar le putem gestiona când apar. Ba mai mult, le putem implica în comunicare, pentru a adăuga expresivitate cuvintelor.

Cum te pot ajuta emoțiile în dicție?

Da, orice emoție, chiar și cele neplăcute, te pot ajuta în dicție. Important este să înțelegi exact ce simți, de ce și ce ai vrea să simți în loc. Mai jos o sa-ți prezint 5 trucuri pentru a folosi util orice emoție pe care o simți când vorbești.

1. Încălzește aparatul fono-articulator

Dimineața și înainte de un discurs important, e nevoie să faci exerciții de dicție. Asta nu înseamnă doar frământări de limbă. Ci mai mult exerciții pentru mușchii fono-articulatori (buze, obraji, limbă etc.), care încălzesc și te pregătesc pentru a vorbi fluent. Încălzirea aparatului fono-articulator va permite să nu îți blochezi comunicarea, chiar dacă ai emoții.

2. Vorbește cu emoție

Dă-i voie emoției să iasă. Faptul că o ții în tine îți va “scutura” tot corpul. Sau îți va bloca mușchii, inclusiv și cei folosiți în vorbire. Ca să eviți acest lucru, folosește vocea. Mai multe despre voce am scris aici.

3. Programează-te ce vei simți

Cum ar fi să știi din timp ce emoții vei avea când vei comunica? Asta e posibil. Atunci când te gândești ce să spui sau iți scrii textul discursului, colorează cuvintele în culori care exprimă emoțiile ce vrei să le transmiți. Apoi, când repeți, fă-o expresiv, conform culorilor.

4. Permite-ți să simți

Deseori ni s-a spus în copilărie să nu simțim anumite emoții. Sună ciudat, nu-i așa? Însă asta exprimă replicile din copilărie de genul “Gata, nu mai plânge” sau “Nu râde așa de tare”, sau banalul “Nu-ți fie frică”. Adevărul este că ai voie să simți orice emoție îți vine. Orice emoție are dreptul să existe, ea are o cauză de ce a apărut și un scop. Când le simți și înveți să le exprimi, îți faci cel mai util cadou pentru tine.

5. Folosește emoțiile în favoarea ta

Pare ciudat, dar emoțiile pot fi folosite în vorbire. Ba chiar am văzut discursuri geniale, în care dicția a și emoțiile au mers mână în mână. De exemplu, furia te ajută la pronunțarea mai exactă a consoanelor, datorită impulsurilor din mușchi. Iar frica lasă liberă zona în care se formează vocea, iar asta înseamnă că o poți folosi mai expresiv pentru a adresa întrebări. Toate emoțiile au un impact asupra aparatului fono-articulator. Iar ca să testezi cum funcționează, e necesar să îți observi mușchii feței (utilizând și o oglindă) atunci când imiți o serie de emoții.

Așadar, emoțiile nu sunt dușmanii noștri când comunicăm. Ele au puterea să ne facă mai expresivi, ceea ce înseamnă că ne putem face înțeleși mai ușor.

La exprimarea clară și expresivă lucrez și cu participanții le cursul de “Dicție cu Sens”. Cursul este disponibil pentru copii, adolescenți și adulți. Mai multe detalii despre cursul pentru copii și adolescenți găsești aici: dictie.speaker.md, iar pentru un curs individual sau pentru maturi, mă poți contacta direct pe facebook sau instagram.

Folosește emoțiile în favoarea ta și vei avea o comunicare interesantă pentru cei ce te ascultă!