Te emoționezi când ieși să vorbești în fața unui public? Simți că ți se înroșesc obrajii? Îți transpiră mâinile? Picioarele devin grele? Sau vrei să o intri în pământ de rușine?

Dacă ai răspuns cu “Da” la cel puțin una din întrebări, atunci… Felicitări! Ești om și poți simți emoțiile. Și atunci când ești conștient că te emoționezi, să știi că ai făcut deja primul pas spre a vorbi liber în public. 

Emoțiile sunt prietenele tale. Ele te ajută să te conectezi cu oamenii din jur. Prin emoții poți să creezi relații de lungă durată. Tot ele te fac să reacționezi la ceea ce se întâmplă în exterior. Dar ce faci când emoțiile parcă o iau razna? Și nu le mai poți stăpâni?

Ei bine, de-a lungul timpului, au fost inventate multe metode. Unele spuneau să inhibi ceea ce simți. Altele să îți imaginezi că cei din fața ta sunt goi. Dar în necunoștință de cauză, nimic nu este eficient. De aceea, ce pot să îți recomand se bazează pe experiența din grupele Professional Speaker Junior. Aici peste 80% din copii și adolescenți vin cu această problemă. Ceea ce îți recomand mai jos i-a ajutat să gestioneze emoțiile pe care le simt în fața unui public.

Iată 5 pași pe care să îi urmezi:

1. Ce emoție simți?

Sunt o mulțime de emoții pe care le poți trăi. De cele mai multe ori, vezi că ești emoționat. Dar nu știi sigur ce emoție este. Frică? Rușine? Furie? Neputință? Dezgust? Umilință? Acestea sunt doar câteva. Află exact ce simți.

2. De ce simți asta?

În spatele emoțiilor, de obicei, stau situații în care le-ai simțit puternic. Amintește-ți – când a fost? Ce te-a făcut să te simți așa? Cu cât vei fi mai sincer, cu atât mai ușor vei depăși problema.

3. Acceptă emoția.

Emoțiile sunt parte din tine. Așa cum e mâna, piciorul, capul. Nu ai cum să le scoți din tine. Dar poți să le direcționezi. Astfel, ele te vor ajuta, nu te vor încurca.

4. Dă-ți voie să simți.

Să nu-ți fie frică de ce simți. Asta te face uman, te conectează cu ceilalți. Lasă emoția să treacă prin tine.

5. Transmite emoția în public.

Emoția face legătura ta cu publicul, am mai zis-o. Ce e nevoie să faci? Doar să o lași să iasă în public. Savurează ceea ce trăiești și oferă bucuria de a simți celor ce te văd și te ascultă.

Această metodă este una des folosită și în evaluări, deoarece și-a dovedit eficiența în timp. Testează și vezi cum funcționează pentru tine.

Iar dacă ai dificultăți, poți veni la cursul Professional Speaker Junior. Timp de 8 săptămâni vom învăța împreună cum să depășești emoțiile și să vorbești liber în fața publicului. Detalii despre curs găsești aici: junior.speaker.md.

Așadar, tu ce vrei să faci: să emoționezi sau să te emoționezi? Totul e în mâinile tale. Decizia îți aparține!