Frica de a vorbi în public

Te salut.
O ții minte pe Angela Izbaș, colega noastră de la departamentul de marketing? Ei bine, se pare că și ea s-a molipsit de la noi. Nu, nu de virus, ci de pasiunea pentru public speaking. De aceea, Angela a pregătit un nou articol despre frica de a vorbi în public, care spre să te inspire la fel de mult, cum ne-a inspirat și pe noi!

Persoanele faimoase tot au frica de a vorbi în public!

Deși faima se asociază instant cu audiențe mari, discursuri, succes, aparent nu ne putem imagina pe același cântar persoanele renumite și frica de a vorbi în public.Probabil sună de necrezut sau imposibil acest lucru, dar este adevărat. Îți voi prezenta mica istorioară a 7 persoane renumite ce au declarat că le-ar fi frică de a vorbi în public și cum au trecut peste acest obstacol fiecare. Astfel vei vedea că nu ești singurul și că poți trece peste această problemă.

1. Mark Zuckerberg

Să deții una dintre cele mai mari companii din lume nu te scutește de frica de a vorbi în fața unui public. Același lucru i sa întâmplat și lui Zuckerberg, care nu avea destulă încredere în sine. Dar Mark menționează că a lucrat mult asupra încrederii în sine, astfel încât să adune mii de oameni în sală gata să-l asculte cu urechile ciulite.

2. Margaret Thatcher

Discursurile ei se numără printre cele mai memorabile discursuri livrate vreodată de un politician britanic. Totuși Margaret niciodată nu și-a depășit în totalitate frica de a vorbi în public. De fiecare dată, Margaret avea nevoie de o doză bună de curaj pentru a urca la tribună, având și o frază motivațională ce și-o spunea mereu  “Come on, old gal, you can do it!”

3. Rowan Atkinson

Bine cunoscut pentru personajul Mr. Bean, acesta se simte foarte emoționat și inconfortabil când trebuie să vorbească în public. Actorul a depășit frica atunci când a simțit că trebuie să-și apere punctul de vedere. În 2012 a vorbit din suflet despre libertatea de a vorbi în public.

4. Prințul Harry, Duce de Sussex

Fiind un membru al familiei regale, prințul Harry trebuie să vorbească în public, aceasta fiind una din responsabilitățile sale. Deși face acest lucru de la o vârstă fragedă, el încă are emoții puternice și se simte inconfortabil, indiferent de mărimea audienței. Prințul Harry a găsit o metodă de face față anxietății – glumele. Incluzând în discursurile sale câte o glumă, două îl face să se simtă mai confortabil și, totodată, mai aproape de public.

5. Adele

Adună mii de oameni la concertele sale datorită talentului său. Totuși cântăreața suferă de o anxietate severă înainte de a păși pe scenă. Frica ei este atât de mare încât deseori vomită. Indiferent de numărul spectatorilor, aceasta a declarat că îi este frică de audiențe.

6. Thomas Jefferson 

Al 3-lea președinte al Americii a fost diagnosticat cu social phobia de Universitatea Duke. În mandatul acestuia de 8 ani, a livrat doar 2 discursuri, ambele pe un ton atât de scăzut, încât abia se putea auzi ce spune. Deși nu era un orator profesionist, acesta și-a compensat lipsa discursurilor cu abilități excelente de a scrie. Astfel, Jefferson crea cele mai puternice și bine structurate discursuri pe foaie.

7. Mahatma Gandhi

Unul dintre cei mai apreciați lideri din perioada modernă era îngrozit de ideea de a vorbi în public. Când Gandhi trebuia să țină un discurs, se confrunta cu atacuri de panică, ceață în fața ochilor, astfel încât acesta nici măcar nu își putea citi discursul. Situațiile umilitoare ce au avut loc de fiecare dată când livra un discurs i-au agravat frica de a vorbi în public.Totuși Mahatma a găsit metoda potrivită lui să depășească frica de a vorbi în public și a continuat să țină discursuri excepționale.

 

Fiecare din cei prezentați mai sus au continuat să vorbească în public, au transmis mesaje puternice lumii în pofida atacurilor de panică, ochi încețoșați, boțuri în stomac sau bătăi ale inimii puternice, au luptat cu frica și au câștigat.

Dacă ei au reușit să depășească frica de a vorbi în public, de ce crezi că tu nu ai putea-o face? 

După cum vezi, frica nu e un obstacol în calea succesului. Iar dacă te confrunți și tu cu frica de a vorbi în public, atunci fă primul pas. Înregistrează-te la Cursul Professional Speaker și învinge-ți emoțiile!