Frământările de limbă

Frământările de limbă reprezintă unul din cele mai cunoscute instrumente de lucru cu dicția. După un sondaj făcut în cadrul grupelor de dicție pe care le-am avut până acum, cel mai des dicția este asociată cu acestea. Totuși, știai că frământările de limbă pot înrăutăți probleme de dicție existente?

Zi repede:

  • Șase sași în șase saci.
  • Fluture pe punte, fluture sub punte.
  • Rariștea din Rarău rârâia rău.
  • O barză brează face zarvă pe-o varză.
  • Oaia aia e a ei, eu i-o iau!
Ce nu e în regulă în secvența de mai sus? 

Dacă rârâitul (graseierea) și sâsâitul sunt probleme vizibile de dicție, atunci altele le face fără să ne dăm seama. Și mai grav, le transmitem copiilor, care le preiau împreună cu vorbirea în grai. Așadar, fie că ești adult, adolescent sau copil, mai întâi ai nevoie de corectarea sunetelor. Iar a spune repede frământările de limbă fără a corecta sunetele înseamnă să antrenezi mușchii să pronunțe greșit.

Cele mai frecvente sunete pronunțate greșit sunt E, A, O, L, N, S-Z, și Ș-J. Sunt greșeli banale, care ar putea fi corectate foarte ușor, atunci când știi cum. Totuși, dacă le faci cu scopul de a le spune cât mai repede, atunci nu vei antrena dicția, ci doar vei adânci problemele de pronunțare.

Așadar, cum te antrenezi cu ajutorul frământărilor? Simplu!

1. Identifică ce sunete le pronunți mai greu.

Când cunoști sunetele-problemă, știi exact la ce ai de lucrat. Fă inițial câteva exerciții pentru mușchii aparatului fonator. Apoi alege frământările cu acel(e) sunet(e).

2. Poziționează-te în fața unei oglinzi.

E nevoie de o oglindă pentru a vedea cum deschizi gura la fiecare sunet. Așa vei ști că faci corect exercițiile și frământările.

3. Citește frământarea de limbă foarte rar.

Pronunță fiecare sunet, mai ales cele problematice. Citind rar, vei atrage atenția la pronunțare.

4. Regula “minim 2”.

Dacă te poticnești la vreun cuvânt, oprește-te. Pronunță-l de cel puțin 2 ori la rând corect. Abia apoi continuă.

5. Mărește viteza.

Ai spus de cel puțin 2 ori la rând corect frământarea de limbă? Atunci mărește treptat viteza de antrenament.

Chiar după o săptămână de antrenament zilnic, deja vei observa rezultate frumoase. Iar un rezultat frumos merită să fie menținut, nu?

Poți lucra la pronunțarea corectă a sunetelor de sine stătător sau poți veni să ne antrenăm împreună. Află mai multe detalii despre cursul “Dicție cu Sens” aici: dicte.speaker.md

De asemenea, poți veni cu copilul la masterclass-ul “Dicție în familie”, pentru părinți și copii de 7-13 ani. Detalii găsești aici: eveniment Dicție în familie.

O pronunțare corectă îți asigură claritate în vorbire. Vorbește clar și savurează comunicarea zi de zi!