Comunic, dar sunt înțeles corect?
Asta ar trebui să fie întrebarea cea mai importantă atunci când interacționăm cu oamenii din jur. De fapt, esența comunicării este nu doar să ne înțelegem între noi, dar să ne asigurăm că nu suntem înșeleși greșit. Pentru că acest determină ce sau cum vor proceda ceilalți după discuție.
Te salut! Sunt Diana, trainer de dicție și comunicare la Professional Speaker. Astăzi îți propun să discutăm despre comunicarea clară și eficientă. Experiența mea, mai ales în calitate de trainer, mi-a demonstrat că, de multe ori, suntem înțeleși. Doar că nu mereu așa cum ne-am dori.
Și totuși, cum comunic așa ca să mă fac înțeles? – ai putea să mă întrebi.
Ei bine, aici 3 lucruri fac diferența:
- cât de clar pronunți sunetele din cuvinte;
- cu ce debit verbal vorbești;
- cum stabilești accentele în propoziții.
Să le luăm pe rând.
Claritatea vorbirii.
Atunci când nu poți pronunța anumite sunete clar, e cazul să înveți să o faci. Aici te ajută exercițiile de dicție și frământările de limbă. Vei găsi multe frământări de limbă la cea mai simplă căutare la ‘nea Google. Totuși, e necesar să le faci astfel încât să ai beneficii pentru dicție, nu să îți adâncească problemele existente deja. Despre asta am scris aici.
Debitul verbal.
Deși pare o noțiune complicată, debitul verbal este, de fapt, numărul de cuvinte pe care le spui pe minut. Altfel spus, este tempoul cu care vorbești. Un tempou variat, uenori mai lent, alteori mai rapid, îți oferă un beneficiu enorm – atenția celui ce te ascultă. Lipsa varietății duce la monotonie, care scade dramatic calitatea comunicării. Mai exact, devii plictisitor și greu de ascultat. Variază debitul verbal și vei deveni un vorbitor ascultat și interesant.
Accentele.
Ai fost vreodată în situația de a fi întrerupt și rugat să repeți de ai spus? Felicitări – ai avut noroc. De obicei, lipsa accentelor nu este sesizată decât atunci când vezi că ai fost înțeles greșit. Adică mult prea târziu. Asta din cauza că persoana care te-a ascultat are impresia că te-a înțeles. Iar asta – pentru că nu ai pus accentele corect. Pune accentele pe cuvintele și ideile importante. Astfel, vei putea spune cu certitudine: da, comunic clar și sunt înțeles corect.
Poți studia singur sau poți veni la un curs de dicție, unde îți voi fi alături și te voi ajuta să comunici clar, eficient și ușor. Vezi detalii despre cursuri aici: dictie.speaker.md
A vorbi clar este jumătate din drumul tău spre o comunicare eficientă. Cealaltă jumătate este să fii înțeles corect.
Ai grijă de comunicarea ta cu cei din jur!