Vocalele

Vocalele sunt acele sunete pe care deseori ne rușinăm sau uităm să le pronunțăm corect. Pe de altă parte, ele dau melodicitate și volum vocii și cuvintelor noastre. Așadar, cum să le utilizezi în vorbirea de zi cu zi? 

Sunt Diana Ungureanu, trainer de dicție la Professional Speaker. Din practica mea în lecțiile de dicție, în special cele cu adolescenți și adulți (dar și cu unii copii), am observat că cele mai afectate sunete sunt vocalele. E greu să observi că nu pronunți corect o vocală sau alta, pentru că aceste greșeli de pronunție nu sunt atât de vizibile. Dar diferența se vede încă de la primul antrenament.

În primul rând, hai să îți spun ce sunt aceste sunete speciale și cum lucrezi cu ele. Vocalele se formează prin 2 elemente: voce (coardele vocale) și deschiderea maxilarelor. Fiecare vocală își are poziția ei de deschidere. Când nu deschizi gura suficient de tare, nu doar pierzi oportunitatea de a fi auzit. Poți să creezi o confuzie, prin faptul că s-ar putea auzi o altă vocală, respectiv alt cuvânt.

Așadar, cum lucrezi cu vocalele?

1. Începe cu corpul.

Exact, primul lucru important este să ai mușchii implicați în pronunțare bine încălziți. Pentru asta, primul și cel mai ușor lucru pe care să îl faci, chiar din momentul în care te trezești, este… să caști. Astfel activezi mușchii implicați în deschiderea vocalelor.

2. Mestecatul.

Un exercițiu la fel de simplu și eficient este mestecatul. Antrenează aceiași mușchi și îi pune în funcțiune pentru următoarele exerciții pe care le vei face.

3. Fixează pozițiile.

Fiecare vocală are poziția sa. Ia-le pe rând: A – E – I – O – U – Ă – Î. Vocalele se pronunță pe poziții de deschidere-închidere, ceea ce înseamnă că sunt vocale deschise: A, E, O și vocale închise: I, U, Ă, Î. Depune cât mai mult efort pentru a le deschide corespunzător. Cel mai eficient va fi să faci asta dimineața – în fața oglinzii, după igiena de dimineață, și seara, când faci antrenamentul pentru respirație. Sunt momentele în care mușchii tăi sunt cei mai receptivi la antrenament. Totuși, asta nu exclude și o sesiune de zi, mai ales când ai vreo convorbire importantă.

4. Frământări de limbă.

După ce ai pus bine la punct fiecare vocală, include-le în cuvinte și frământări de limbă. Fă-ți o listă cu cât mai multe cuvinte ce conțin diverse vocale și pronunță-le rar. Totodată, frământările de limbă, cu accent pe deschiderea vocalelor, vor încheia antrenamentul.

5. Antrenament, antrenament, antrenament!

De multe ori sunt întrebată: cum să fac să nu uit să pronunț vocalele când vorbesc? Mă bucur când vad că oamenii vor să comunice conștient. Asta nu înseamnă că în timp ce vorbești trebuie să atragi atenție la cum deschizi vocalele. Acest lucru îți va sabota comunicarea, pur și simplu. În schimb, poți antrena conștient deschiderea vocalelor prin recomandările de mai sus. Câteva minute – dimineața, ziua și seara – nu e nevoie de mult timp. În schimb, deja peste 1-2 săptămâni de antrenament zilnic vei observa că, indiferent de circumstanțe, vei comunica ușor, cu fiecare vocală pronunțată corect. Și toate acestea fără a depune efort să observi cum le pronunți. Corpul tău te va ajuta.

Poți face acest lucru singur. Totuși, îți reamintesc că sunt aici în caz că ai nevoie de susținere și ajutor. Doar accesează site-ul dictie.speaker.md, unde te poți înregistra la un curs de dicție. Iar eu voi reveni să discutăm detaliile.

Ai grijă de modul în care comunici, pentru că acest aspect reprezintă imaginea ta!