Cum să fii un public speakers de succes?

Public Speaking-ul poate fi comparat cu picturile murale. O artă de milenii, unde piatra e scena, culorile sunt cuvintele, iar talentul pictorului se egalează cu măiestria retorică a oratorului.

Când vorbești în fața unui public te simți ca la medicul dentist.  Adevărat? Uneori chiar este, însă un public speaker de succes reușește și uită de această durere.
Cum ajungi un public speaker de succes? Uneori te naști cu talent, ești al doilea Cicero. Alte ori înveți, ba chiar de cele mai multe ori înveți. Orice artă poate fi în egală măsură studiată și asimilată.

Să ții un discurs în ochii “devoratori” ai lumii fără notițe, fără emoții pare mult prea dificil. Mai mult un vis decât o realitate. Însă important rămâne să nu te sperii. Cel puțin pentru început. Lasă-te ghidat de o perseverență care să-ți dea aripi. Muncește și dobândește semeția de care ai nevoie pentru a te face auzit în mod liber. Curajul e un ingredient important!

Înainte de a te apuca să studiezi amănuntele ce țin de public speaking, delectează-te cu niște sfaturi precise. Enumerate la rubrica obiceiuri utile, acestea vor reuși prin simplitatea lor să te facă mai bun începând cu ziua de astăzi.

Obiceiuri utile în ce privește vorbitul în public:

#1 Nu exagera interacțiunea cu cei care te ascultă.

Nu interacționa cu publicul mai mult decât prin cîteva întrevări la începutul sau la sfârșitul discursului. Foarte mulți vorbitori, în timpul prezentării, obișnuiesc să sinchisească publicul cu prea multe întrebări. În cazul de față există un singur risc: să plictisești lumea. Este în natura oamenilor să se plictisească repede. Reține: jobul tău este să vorbești în fața oamenilor, să îi înveți lucrurile pe care ei le doresc și să creezi atmosfera dorită de tine. De aceea, nu exagera cu întrebările!

#2 Fii ca un actor pe scenă

Ai urmărit vreodată un actor pe scenă? Este plin de entuziasm, zâmbitor și întotdeauna convingător. Când vorbești în public nu ești prea departe de un actor. Scena îți aparține! Tu faci regula, iar cei din sală te ascultă pentru că s-au așezat în scaune anume ca să prindă ce povestești tu acolo. Este mult mai ușor să fii convingător dacă îți pasă despre ceea ce vorbești. Află ce este important pentru tine și vorbește cu “sufletul la gură”. 

#3 Ascultă la Winston Churchill)

Cum să fii un public speakers de succes?

Un discurs care nu trezește interes posedă următoarele însușiri:

  • Lipsa structurii convingătoare (Speech-ul nu a fost structurat bine. Vorbitorul n-a exprimat clar unde vrea să ajungă);
  • Plictisitor (de obicei se referă mai mult la intonațiile vorbitorului decât la tema discursului. Când prezentarea e monotonă “se aude cum cască lumea din sală”);
  • Lungimea textului nu s-a încadrat în timp;
  • Lipsa contactului vizual ( Vorbitorul și-a împărtășit gândurile unui punct imaginar văzut doar de către el, ce se ascundea prin pod);
  • Lipsa originalității (Se manifestă atunci când ideile speaker-ului văd trimiteri precise la discursurile altor oratori).

Vorbește scurt clar și cuprinzător! 

#4 Vezi cum începi un discurs

Uită de introduceri lungi și de mulțumiri. Este mult mai bine să acaparezi atenția publicului în felul următor:

  • Pune o întrebare care stimulează interesul participanților;
  • Povestește o întâmplare din propria experiență care ilustrează o problemă pe care ai abordat-o la curs. (Discută punctele importante, scopul, obiectivele, rezultatele).
  • Nu ezita să glumești. Dezgheață apele cu o glumă. Zâmbetul generat din sală va trezi interes continuu către vorbitor.
  • Enunță clar obiectivul final al discursului. „Până la sfârșitul discursului meu, veți înțelege mai bine …” sau „veți învăța cum să …”.
#5 Analizează neajunsurile discursului pentru a le depăși.

Să ne imaginăm că ai tendința să eziți. Atunci când te pregătești și simulezi un discurs, observi din înregistrare că folosești foarte multe ăăăă-uri sau îîîî-uri. Aceste întreruperi, dacă sunt frecvente, sunt deranjante pentru public. Așadar, trebuie să te antrenezi până ce reușești să scapi de ele.

Dacă te bâlbâi sau stâlcești cuvintele, ar fi cazul să urmezi un curs de dicție, acolo unde vei prinde sfaturi de exprimare corectă. De asemenea, poți asimila tehnici de respirație, tonalitate, ritm, intonație și pronunție, care în consecință vor deveni trucuri esențiale pentru toate discursurile tale ulterioare.

Sfaturi pe scurt care te apropie de un public speaker de succes:

  • Relaxează-te înainte de a purcede la discurs. Respiră adânc de câteva ori ca să încetinești ritmul cardiac și să reduci tensiunea musculară.
  • Salută publicul cu un zâmbet. Zâmbetul autentic se va potrivi chiar și pentru discursurile pline de seriozitate.
  • Nu te grăbi. Oferă destul timp ascultătorilor să asimileze conceptele și ideile cheie.
  • Fii auzit. Vorbește persoanei care se află la cea mai mare distanță, astfel încât, toată lumea din sală să îți audă discursul.
  • Stai cu fața la public în permanență. În prezentările în care sunt folosite PowerPoint-uri, evită să te întorci cu spatele la public prea mult. Ajutoarele vizuale sunt doar un instrument pentru a transmite un mesaj. În plus, când vorbești spre ecran sau spre perete, ascultătorii te aud cu dificultate.
  • Solicită atenție. Durata atenției unui om durează în medie aproximativ 5-10 minute. Este sarcina ta ca speaker să ții ascultătorii concentrați asupra prezentării, folosind ritmul vocii, povestiri, întrebări și limbajul corpului.
  • Nu-ți cereți scuze pentru nimic: fie prezentarea, accentul sau lipsa de cunoștințe în anumite zone. Vei pierde rapid credibilitatea.
  • Distrează-te. Dacă un speaker este relaxat și se bucură de fiecare clipă din propriul discurs, reușește și  audiența să prindă satisfacția oratorului.
  • Conectează-te cu persoanele după prezentare. La sfârșitul discursului, în loc să te retragi în culise și să analizezi oricare mică greșeală făcută în timpul prezentării, continuă să fii pe deplin prezent cu ascultătorii tăi. Discută cu oamenii, răspunde la întrebări, acceptă invitații, schimbă cărți de vizită.

Concluzia este  simplă. Ascultă, analizează, vorbește, îmbunătățește și pornește pe calea unui Public Speaker de succes. Probabil e mult mai ușor să vorbești fiecărui om în parte ca să te lipsești de teama publicului. Însă cu o asemenea practică nu vei fi niciodată auzit. Culege creativitate, planifică inteligent și reține că oricine poate deveni un public speaker de succes. Astăzi ezitările nu se mai acceptă!

 

Autor: Cătălin Bărbău

  Facebook   Youtube   Youtube