”Curajul este prima dintre însușirile oamenilor, tocmai pentru că le face posibile pe toate celelalte.”- Aristotel

Astăzi, curajul este una dintre cele mai neglijate arii pozitive în zona psihologică. Însă, studiile recente arată că prin descoperirea acestei calități, oamenii pot dobândi abilități pentru a înfrunta frica. Pentru a lua deciziile potrivite la momentul potrivit.

Așadar, trebuie să ne antrenăm mintea pentru a acționa curajos în diferite situații ale zilei.

Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne dăm seama ce ne ține departe de rezultatul dorit. Când trebuie să fim mai curajoși? Cu cine trebuie să fim mai curajoși? Trebuie să ne dăm seama cum putem să ne protejăm de frică și să mergem înainte. Să aflăm care este armura noastră: perfecționismul, cinismul, autocontrolul.

Este dificil să îți înfrângi temerile dacă nu ești onest cu tine însuți chiar de la bun început. Oamenii de știință au descoperit că pentru a acționa cu curaj, trebuie mai întâi să îți cunoști frica, să o înțelegi. Dacă vei continua să te minți singur, asta nu va duce la acțiuni curajoase și vei alege să mergi mai departe cu frică. Dar poate exista riscul de a nu obține rezultate bune.

În cazul vorbitorilor în public, cea mai bună metodă de a scăpa de anxietatea care intervine înaintea unui discurs în fața mai multor oameni este repetiția. Expunerea la acest tip de frică repetată va duce în scurt timp la eliminarea senzațiilor pe care le simțeai în timpul unui speech. Vorbește în fața prietenilor, vorbește la școală, vorbește în fața colegilor de birou. Studiile spun că frica de vorbitul în public devine controlabilă sau chiar dispare.

Ce ai putea simți înainte de a ieși în fața unui public? 

Emoții, griji și frică – asta ai putea simți înainte de a ieși singur în fața unui public. Deși ți se pare că acele minute în care vei vorbi nu vor trece prea curând. Dacă vei urma cu atenție unele tehnici, vei reuși să treci cu brio acest „test”.

În acest context, Professional Speaker a decis să te ajute în pregătirea ta pentru această experiență unică. Înainte ca să ții cont de pașii de mai jos, trebuie să știi că ai nevoie de încredere în sine și în ceea ce vei spune, muncă și mai mult curaj.

Înainte cu o zi, două de a ţine discursul:
1️⃣ Scrie discursul, pentru că așa îţi vei structura mult mai bine ideile și nu le vei uita din cauza emoțiilor;
2️⃣ Repetă ideile principale. Să ştii care este ordinea lor logică, pentru că dacă vei citi de pe foaie, nu vei câştiga încrederea publicului tău;
3️⃣ Odihneşte-te. Fă o pauză de o zi înainte de a ţine discursul, în care să nu te mai gândeşti la el și să ai grijă de somnul din seara de dinainte.
4️⃣ Un alt aspect important în ceea ce privește curajul îl reprezintă gândirea pozitivă. Dacă vrei să devii curajos, gândește pozitiv.
Fii pozitiv! Gândește-te la succes! Nimeni nu a reușit să facă ceva bun în timp ce se gândea că va rata o oportunitate. Și încă ceva: fii curajos!

Autor: Strișca Constanța

  Facebook   Youtube