Ce înseamnă obiceiuri sănătoase?

Mai mult de 40% dintre activitățile zilnice nu sunt decizii luate conștient. Dar de fapt, sunt obiceiuri create de-a lungul timpului. Acestea devin mai puternice odată cu trecerea timpului. Obiciurile trebuie să fie sănătoasă și să te ajute în îndeplinirea dorinței de a avea o viață frumoasă este absolut necesară.

Obiceiurile sănătoase îmbunătățesc în timp calitatea vieții și reduc riscul de boli și afecțiuni. Este greu să schimbi stilul de viață complet dintr-odată. Este mai ușor să stabilești obiective mici. La fel de important este să renunți la obișnuințele mai puțin bune sau comportamentele negative ce îți afectează sănătatea. Schimbarea obiceiurilor este un proces care implică mai multe etape. Uneori, durează ceva timp până când schimbările devin noi obiceiuri.

Pentru a adopta o nouă obișnuință, trebuie să parcurgi 4 etape

1️⃣ Contemplare: Mă gândesc la asta;
2️⃣ Pregătire: M-am gândit să iau măsuri;
3️⃣ Acțiune: Am început să fac modificări;
4️⃣ Întreținere: Am o rutină nouă;

Indiferent de stadiul în care te afli, asigură-te că înțelegi pe deplin efortul necesar pentru deprinderea unui nou obicei, astfel încât să nu renunți la proces. Întrucât este mult mai dificil decât te-ai așteptat.

13 obiceiuri sănătoase

1. Când te trezești, mulțumește pentru că ești în viață;
2. Bea multă apă și mănâncă sănătos;
3. Cel puțin 10 minute în fiecare zi și meditează, liniștește mintea și corpul;
4. Evită gândurile negative și lucrurile pe care nu le poți controla;
5. Acordă-ți timp pentru lucrurile care îți plac;
6. Învață ceva nou în fiecare zi;
7. Surâde și râzi cât poți de des;
8. Iubește-te și acceptă așa cum ești;
9. În fiecare zi dăruiește cuiva ceva bun, un zâmbet, o vorbă bună, o emoție pozitivă;
10. Fii blând și răbdător cu tine și cu cei din jurul tău, în viață totul este trecător și schimbător;
11. Înainte de culcare, mulțumește pentru tot ce ai avut de-a lungul zilei, sănătate, familie, energie;
12. Petrece timp în natură;
13. Fă detox digital din când în când.

Indiferent de obiceiurile sănătoase pe care le alegi, asumă-ți responsabilitatea de a înțelege întreg procesul prin care vei trece. Încearcă să alegi acele obiceiuri care rezonează cu tine și pe care îți va plăcea să le practici. De asemenea, sunt recomandate schimbări mici de comportament în fiecare zi, care să construiască un obicei în timp.

Persoanele care au obiceiuri sănătoase în perioada adultă pot adăuga până la 10 ani în viața lor. Astfel, prin renunțarea la acele câteva plăceri dăunătoare și alegerea unei asigurări private de sănătate îți poți asigura o viață lungă și fericită. Schimbările de comportament, indiferent de vârstă, nu sunt imposibil de realizat, însă fac parte dintr-un proces mai lung.

Dacă vrei să citești o carte din care înveți cum se formează obiceiurile și cum să le schimbi, Echipa Professional Speaker îți recomand Puterea obișnuinței de Charles Dohigg.

În conluzie, sper că rutinele și obiceiurile scrise mai sus să te inspire pentru a-ți face ziua și viața mai sănătoasă și mai frumoasă. Ține minte să ai grijă de tine întâi. Apoi, ține cont de faptul că peste 40% din tot ce faci zilnic sunt defapt obiceiuri și automatisme.

12 obiceiuri sănătoase

Strișca Constanța

Copywriter, Professional SpeakerÎncrederea nu se cumpără, se câștigă!Încrederea nu se cumpără, se câștigă!Încrederea nu se cumpără, se câștigă!