Sfaturi utile pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de vorbire în public

Salut

I-ai văzut pe oamenii ăia care când văd microfonul se bucură? I-ai invidiat vreodată? Ei când merg pe stradă și văd vreun reporter care caută victime, nu se ascund, ba chiar merg direct spre el ca să-i vadă toată lumea. Prin școală ridică mâna când se întreabă cine vrea să fie prezentator sau își citesc referatele primii.
Eu când eram în școală nu prea ridicam mâna nici când învățam tema bine. Eschivam pe cât puteam de mult de la șansele de a vorbi în public. Și o făceam, deoarece nu aveam încredere în abilitățile mele de vorbit în public. Trist că nu exista cursul Junior Speaker, pe când eram eu școlar. Multe note de 10 era să mai agonisesc dacă scăpam de frica vorbitului în public și ridicam mâna mai des. Am trecut prin această durere, însă mă bucur că copilul meu poate să o evite cu ajutorul cursului Junior Speaker. Eu m-am dezghețat abia după majorat cu ajutorul unui curs de public speaking pentru adulți. De aceea pot lăsa aici niște sfaturi pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de vorbire în public.

Verifică ținuta.

Oglinda e un prieten de încredere al unui orator. Înainte de orice prezentare verifică încă o dată ținuta ta în oglindă. Fii sigur ca înainte de a ieși pe scenă, în fața clasei, în fața oaspeților, arăți exact așa cum îți închipui. În cazul unui bărbat, se poate lărgi cravata. Iar unei femei dresurile îi pot da bătăi de cap. Dacă s-a dus un fir, se va gândi toată prezentarea că lumea se uită la ciorapul ei rupt. Dacă știi că un asemenea incident te-ar stresa în timpul discursului ia o pereche de dresuri cu tine. Așa vei dobândi încredere și siguranță.

Află cine este publicul tău.

E bine să știi dinainte cu cine o să stai de vorbă. E o diferență între un grup de profesioniști, obișnuiți deja cu rutina zilnică a jobului lor și un grup de studenți euforici. Salută când intră în sală, prezintă-te. E mai ușor să vorbești unor oameni cu care te-ai împrietenit, decât în fața unor străini care te privesc ciudat.

Adaptează discursul.

Repetă discursul înainte și modifică, dacă e nevoie, în funcție de ce se întâmplă în sală. Fii gata să improvizezi. Vorbitorii care țin prezentările TED, repetă discursul de peste o sută de ori înainte să îl susțină. Iar dacă situația o impune, vorbitorul de performanță va modifica discursul în așa fel încât să se potrivească cu tot ce se poate întâmpla în timpul unei prezentări. Dacă nu ești familiar cu ce ai de spus, te vei simți inconfortabil, vei fi și mai emotiv. Când simți că îți lipsește încrederea pentru asemenea trucuri precum improvizația, vin-o la curs.

Maschează emoțiile.

Nu îți cere scuze de emoțiile pe care le ai. Când faci acest lucru doar evidențiezi că ai emoții, și publicul te ascultă mai puțin. El devine mai mult cointeresat în nuanța roșie a obrajilor tăi decât în mesajul pe care îl transmiți. La cursurile pentru copii și pentru adulți marca Professional Speaker înveți cum să-ți gestionezi emoțiile când vorbești în fața unui public. 

Spune o poveste!

În orice discurs e bine sa găsești un „cârlig” de care să te agăți. Leagă-te de o întâmplare simplă care poate să trezească emoții în public. Dacă le vorbești despre o companie de dulciuri, amintește-ți cum ai văzut „întâmplător” un copil care își cumpără pe fugă înghețată înainte să intri în sală. Joacă-te puțin cu mintea lor, pentru că le place mai mult decât recunosc. Exemplele care vin din viața reală, din copilăria ta sau a „unui vecin” sunt prețioase. Publicul nu vrea să asculte doar teorie. El are nevoie de exemple și istorioare practice, căci sunt savuroase. Bagă în ele niște umor și vei deveni „tipul ăla simpatic care a vorbit așa frumos!”.

Spre final îți mai dau un sfat, care îl consider cea mai bună achiziție de la Professional Speaker.
Fii autentic! Chiar dacă ai un idol, vorbele și maniera de exprimare trebuie să rămână ale tale. Asta e frumos la Professional Speaker. Fiecare participant la curs primește o abordare individuală. Noi te învățăm CUM să vorbești în public, îți dăm tehnici, și le ajustăm după tine.

 

Autor: Cătălin Bărbău

  Sfaturi utile pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de vorbire în public   Youtube