Cum se nasc cei mai buni vorbitori? Învață de mici Public Speaking

Cei mai buni vorbitori pot fi comparați cu un iceberg. Nu, ei nu sunt reci. Ei la suprafață par să vorbească atât de simplu și pe înțelesul tuturor, însă în spatele acestor abilități se află o mare experiență oratorică. Experiență ce rămâne nevăzută sub ape.

Știi ce înseamnă Glosofobie? E frica de care suferă 75% din oamenii de pe glob. E cea mai întâlnită frică din lume. Vorbim desprea teama vorbitului în public. 

Simptomele acestei frici sunt cunoscute. Le observăm din școala dacă nu chiar din grădiniță. Când un copil are emoții, când tremură, când își pierde vocea și spune că are emoții.
Pentru un orator bun, un asemenea scenariu nu poate să existe. Însă nu e corect să credem că ei scapă de emoțiile care ne umezesc palmele, sau ne dau în călduri în fața unui public larg. Cei mai buni vorbitorii reușesc să controleze aceste emoții. Și cu cât mai repede reușesc să o facă, cu atât sunt mai aproape de a se numi oratori profesioniști, neînfricați.
Anume din acest motiv, cei mai buni vorbitori învață public speaking încă de când sunt copii.

Unde poate învăța copilul meu Public Speaking sau arta comunicării?

Junior Speaker este un curs de public Speaking pentru copii. Acest curs cunoaște câteva beneficii:

  • După curs copilul nu mai simte frica de a ieși și a vorbi în fața clasei
  • Copilul comunică, interacționează și își face prieteni noi mult mai ușor.
  • Copilul învață cum să-și exprime gândurile ca să fie ascultat. Asemenea calități, însușite de la vârstă fragedă cresc potențialul copilului de a se face leader în viitoarea lui profesie.

Experiența este un ingredient esențial pentru a dobândi succes într-o carieră. Sportivii de top se antrenează de când sunt mici. Cristiano Ronaldo s-a focusat în serios pe fotbal de la vârsta de 14 ani. Te ocupi serios cu sportul ca să devii sportiv de top. Dar ce faci de mic ca să devii un leader în viitor? Înveți Public Speaking ca să știi cum să-ți exprimi gândurile ca să fii auzit, respectat și ascultat.

Înainte de a înscrie copilul la cursul de oratorie Junior Speaker, interesul acestuia pentru discursuri, pentru vorbitul în public poate fi crescut cu ajutorul unor exerciții.
Cea mai bună cale de a învăța ceva este jocul. E una din  filosofiile cursului
Junior Speaker. Tehnica dată poate fi aplicată cu ușurință și în cadrul familiei. De aceea îți punem aici niște jocuri care au drept scop să dezvolte abilitățile de comunicare în public ale copilului tău.

Câteva jocuri de a îmbunătăți abilitățile de vorbire în public ale copiilor

1. Joc pentru toată familia pentru storytelling.

Scrie pe cartonașe nume de celebrități, de rude, obiecte de tot felul, locuri cunoscute etc. Pune cartonașele într-o pungă, bol, pălărie, cutie etc. Copilul va trebui să aleagă 2 cartonașe. Apoi încurajează-l să spună cu voce tare o poveste care să conecteze cele două cuvinte de pe cartonașe.
Acesta este un joc extraordinar pentru toată familia ce dezvoltă tehnici de storytelling.
Pe măsură ce copilul tău devine din ce în ce mai bun, poți face jocul mai interesant; lasă-l să aleagă 3/4/5 cartonașe și să vorbească mai mult.

2. Jocul minciunilor

Pe cartonașe individuale scrie orice fel de cuvinte, de la evenimente din istorie, fraze populare până la obiecte de igienă. De exemplu: tort, fotoliu, „nu lăsa pe mâine ce poți face azi”, a da noroc, sirenă de poliție etc.
Apoi pune cartonașele într-o pungă sau cutie. Copilul va alege câte un cartonaș, apoi va trebui să prezinte povestea cuvântului: de unde a provenit, ce înseamnă, când/cum se folosește etc. Nu contează dacă spune adevărul sau îl inventează pe loc, deoarece scopul jocului este să dezvolte imaginația și să pregătească copilul de improvizații.

3. Descrie imaginea.

Adună o colecție de imagini. Lasă-l pe copilul tău să aleagă una din imaginile propuse. Apoi, acesta trebuie să o descrie cât mai amănunțit. Ascultătorii nu trebuie să vadă imaginația. Ei ascultă vocea copilului și își imaginează ce descrie acesta.
Acest joc dezvoltă abilitățile de descriere amănunțită. Tot cu acest exercițiu copilul va reuși să se focuseze pe detalii și să le observe pe viitor. Dacă la început copilul va întălni dificultăți îl putem ajuta cu întrebări sugestive:

  • Ce se întâmplă în imagine?
  • Cum te face să te simți această imagine?
  • Ce culori are?
4. Pro și contra

Adolescenții se vor bucura de acest joc de dezbatere, unde trebuie să discute pe un subiect anumit. Jocul îi va ajuta pe copii să-și dezvolte abilitatea de a argumenta.
Pregătește pur și simplu o listă de subiecte controversate. Apoi provoacă-l pe cel mic, timp de 1 minut, să aducă mai intâi argumente pro, apoi argumente contra. Exemple de subiecte de discutat pot fi:

  • Banii sunt cauza tuturor răutăților;
  • Ne culcăm sau nu la ora 21:00;
  • Încălzirea globală nu este adevărată;

Concluzionând:

Concluzia se ascunde chiar în titlu. Cum se nasc cei mai buni vorbitori? Învață de mici Public Speaking uite cum.
Însă ce vreau să-ți mai divulg aici e cum învață cei mai buni vorbitori? Învață prin jocuri.
Jocuri de rol, jocuri de storytelling. Primim o experiență excelentă când ne jucăm. Experiență de care ne aducem aminte când stăm în fața publicului. Jucați-vă dragi părinți cu copii voștri. Învățați împreună arta oratorică și veniți la cursurile de Public Speaking atât pentru adulți cât și pentru copii. Vă așteptăm!

Autor: Cătălin Bărbău

 

Facebook   Youtube