M-am blocat, ce fac mai departe?

O întrebare, o situație cam neplăcută uneori, care nu îți dorești să ajungi niciodată.

M-am blocat! Ce fac mai departe atunci, când sunt în fața unui public?

Într-adevăr este o situație nu tare plăcută atunci, când ți se întâmplă acest moment să te blochezi. Rămâi șocat că ții se întâmplă lucrul acesta.

Sunt 2 momente extrem de importante:

1️⃣ Dacă acest blocaj este de fiecare dată sau deseori se întâmplă să te blochezi în fața unui public, cu siguranță ai nevoie de ajutorul unui specialist. Ajutorul unui trainer sau a unei persoane ca să înțelegi de ce ești blocat? De ce te blochezi atât de mult? Care sunt elementele sau factorii, situațiile în care tu te blochezi?  Este vorba de emoții, nu ai gândurile structurate, publicul din fața ta, un public dificil.

2️⃣ Dacă acest blocaj se întâmplă odată sau din când în când, mult mai rar.

Cum te descurci în aceste situații?
♦ Să repeți ultimele 2-3 cuvinte pe care le-ai spus până a te bloca. De ce? Ca să poți ajuta creierul tău să îl repornești. Să îți aduci aminte despre ce ai vrut să vorbești în acel moment;
♦ Dacă ai un discurs mare pe care trebuie să-l vorbești, străduiește-te să ai informația bine structurată pe o foaie, carnet. Te uiți doar în momentul când simți că trebuie să îți aduci aminte despre ce vrei de fapt, să vorbești. Poți să ieși cu material dar, să fie frumos. Pentru un gest de a te inspira. Să nu citești doar de pe foaie;
♦  Dacă se întâmplă că nu ai voie cu material în față și nu poți să repeți ultimele cuvinte, te-ai blocat. Da, se poate întâmpla! Indiferent de experiența pe care o ai. Tuturor se poate întâmpla.

În această situație contează foarte mult să-ți păstrezi calmul. Să te îndrepți de spate și spui: aici discursul meu aici se încheie, ne vedem data viitoare. Te retragi de pe scenă. Nu trebuie să inventezi dar, dă-ți voie să fii tu însuți. Să-ți păstrezi calmul. Chiar dacă a fost un moment jenant, să ieși cu demnitate din această situație. Nu e nimic grav. E firesc.

De ce? Pentru că, suntem oameni. Atunci când ieși în fața unui public, marea majoritate au emoții. Fiecare persoană care te privește în acel moment, dacă îl scoți în față în locul tău, va avea exact ca tine emoții. Din acest punct de vedere poți să te liniștești, că poți să te blochezi. Nu trăda emoția de frustrare și rușine.

P.S. Dacă simți necesitatea să manifești aceste emoții de frustrare, recomand să mergi în spatele publicului, așteaptă ca toată lumea să se concentreze la următorul speaker. Mergi la baie și acolo faci ce vrei. Dar, în fața oamenilor nu recomand să-ți arăți toate frustrările și dezamăgirile. De ce? Pentru că ei își creează impresie.

Deci, nu este grav că te blochezi. Dacă aceasta se întâmplă des atunci, vă așteptăm la cursul Professional Speaker. Învățăm împreună cum să structurăm, să gestionăm emoțiile, să lucrezi cu publicul dificil. Să treci peste aceste blocaje.

Autor: Dercaci Viorelia

  Facebook   Youtube   M-am blocat, ce fac mai departe?