Materiale vizuale: Ce efect au asupra celor care te ascultă?
Salutare prieteni! Sunt Angela, iar astăzi vom vorbi despre materiale vizuale în discursuri publice.
Recent, la una din evaluările unui discurs de la curs, au fost evidențiate păreri împărțite despre lipsa materialelor vizuale în prezentare. Imaginează-ți o carte, o mașină, o acțiune, un obiect. Parcă e ușor… dar complicat în același timp. Fiecare persoană își va imagina în mod individual fiecare obiect. Aceasta duce la crearea unei direcții îndepărtate de mesajul pe care vrei să-l transmiți. Acesta este motivul principal pentru care să apelezi la materialele vizuale.
Există păreri împărțite despre utilitatea unor materiale vizuale într-un discurs. Hai să vedem totuși care sunt beneficiile acestora.
De ce să folosești materiale vizuale când prezinți un discurs?
- Te simți mai bine pregătit. Să alegi materialele vizuale pentru un subiect necesită atenție și timp. Asta înseamnă și o pregătire mai bună.
- Ești perceput de public mai credibil. Pentru a avea încredere în cineva, ai nevoie de dovezi vizibile. Acest lucru poate fi asigurat prin prezentări sau obiecte tematice.
- Arăți mai profesionist. Un set de materiale vizuale atent alese și de calitate îți ridică nivelul de profesionalism în fața publicului.
- Conturezi mesajul pe care vrei să-l transmiți. O imagine face cât o sută de cuvinte. Cu cât mesajul este mai rapid înțeles, cu atât mai eficient este discursul public.
- Faci mai ușor procesul de asimilare a informației. Publicul tău are nevoie să înțeleagă cât mai ușor informația pe care o prezinți. Iar un material vizual este mult mai ușor de perceput decât o explicație.
- Atragi atenția și interesul publicului. Când vezi un obiect sau o imagine, nu-i așa că ești curios să afli despre ce e vorba? Exact, un material vizual captează publicul de la prima privire.
- Îți oferă încredere! Fiind focusat pe subiect și materialul vizual corespunzător, cu siguranță vei avea un discurs memorabil.
Care ar fi motivele să eviți folosirea unui material vizual?
- Distrag din atenție.
- Îngustează limitele imaginației.
- În funcție de subiectul discursului, ar putea încurca la asocierea propriei situații.
- Gălăgie în sală.
Îți recomand să analizezi subiectul discursului și publicul pentru a decide necesitatea unui material vizual. Totodată este important să analizezi și tipul discursului, întrucât unele, precum discursul de cercetare, preferă să fie prezentat însoțit de un material vizual.
Pregătește și prezintă cu încredere un discurs cu material vizual auxiliar!