Ai zburat în somn? Ai avut vise când te urmărește cineva? 

Acestea sunt visele noastre, unele frumoase altele mai puțin. Însă cât timp ai vise te poți considera norocos, pentru există persoane care nu visează deloc.

Articolul de astăzi este și el despre vise, despre cele pe care le putem controla.

Ce este un vis lucid?

Un vis în care persoana care doarme este conștientă de acest lucru se numește vis lucid. E un vis unde înțelegem că dormim, dar unde putem controla situațiile care se întâmplă acolo și putem schimba ritmul sau subiectul somnului. Un vis controlat se diferențiază de unul simplu, pentru că de obicei într-un vis simplu noi suntem martori. Noi nu putem schimba nimic. Doar primim plăcere sau ne trezim cu patul ud. Într-un vis lucid, putem face schimbări. Îți amintește de filmul Inception cu Leonardo. DiCaprio? (în limba rusă îi spune Начало). Probabil o asemenea complexitate ca în film nu vom putea dobândi, dar un vis pe care să îl construim singuri după propria imaginație e absolut real.

Cum să ai parte de un vis lucid?

Ca să înveți să mergi într-un vis lucid nu trebuie să fii magician. Ai nevoie de o bază. În primul rând trebuie să fi odihnit. E necesar să dormi cel puțin 5 ore. Apoi? E nevoie de un deșteptător. Pare straniu, dar ca să intri într-un vis lucid trebuie să te trezești din somnul adânc.
În cele cel puțin 5 ore de somn, vei începe să visezi. După ce vei auzi deșteptătorul nu trebuie să te trezești brusc. Deșteptătorul trebuie să fie lângă tine ca să îl poți opri.Creierul va fi odihnit, iar tu vei realiza că te-ai trezit, în acel scurt timp până adormi înapoi concentrează-te pe ce visai anterior. Astfel vei intra înapoi în vis fiind conștient că te-ai trezit odată. Îți vei da seama că nu ești în realitate și vei putea controla tot ce se întâmplă în jurul tău.

Cel mai dificil în momentul în care realizăm că suntem în vis este să nu ne trezim. Însă după câteva încercări vei reuși să visezi așa cum îți dorești tu.

Metoda „Testarea realității”.

Este și o altă metodă pentru a intra într-un vis lucid. Pentru aceasta e nevoie să-ți creezi o deprindere. Spre exemplu, când privești ecranul telefonului să te întrebi dacă dormi sa nu. După ce vei antrena această deprindere, în vis, când vei privi un telefon te vei întreba dacă dormi sau nu. Răspunsul va veni de la sine și vei obține un vis lucid. Metoda această se numește Testarea realității. 

Cum ne pot ajuta visele lucide? 

Visele lucide sunt o  profilactică bună pentru a trece de emoții stresante, depresive, pentru că acestea se pot manifesta în timpul somnului. Ziua, omul le controlează, însă în vis astea se năpustesc asupra lui. Având posibilitatea de a-și controla visul el poate depăși problema. 

Tot în visele lucide poți dezvolta motorica mică. Când suntem în vis lucid, creierul nu realizează că doarme, astfel, niște acorduri la chitară, pot fi repetate în vis. Iar atunci când ne vom trezi abilitățile vor rămâne cu noi.

Cu ce sunt periculoase visele lucide?

Visele lucide sunt periculoase numai dacă le practicăm în exces. Atfel,  poți pierde abilitatea de a te odihni normal. Nu se restabilesc forțele după somn. Pe lângă asta, cu aprofundarea în tema poți pierde legătura dintre vis și realitate. Și mai apare senzația de trezire neadevărată. Când parcă am stins deșteptătorul dar el continuă să sune.

Experiența proprie.

Tema aceasta nu am ales-o din senin. La vremea mea mă ocupam de meditații, de vise lucide, și m-am pierdut. Meditam activ, căutam să am vise lucide. Am ajuns la un moment când veneam mai repede acasă ca să mă culc, căci acolo era lumea mea, cu orice îmi doream eu. Păduri tropicale, cascade albastre, era minunat. Mă pierdeam în rutină, iar acolo mă distram. Dar, m-am lovit și eu de consecințe. Într-o noapte, m-am trezit cu gândul că trebuie le dau apă celor doi șoricei ai mei despre care uitasem. Am pornit spre bucătărie și nu înțelegeam cum am putut să uit de ei, că doar nu au pă deloc. Și numai cum am ieșit în coridor și mi-am văzut pisicile, am realizat că eu nici nu am șoricei. Însă eu eram convinsă de existența lor. Pe când acele animale erau prezente doar în visul meu. Iar senzațiile, regretele că nu le-am dat apă erau absolut reale. 

Visele sunt o tema delicată. O temă care necesită respect și analiză. Însă recomandarea mea e să o faceți cu ajutorul unui specialist. Cât despre visele lucide, fără exces ele sunt minunate. Dar dacă alegi să mergi mai departe vei suferi nu cele mai plăcute consecințe.

Autor: Elena Luborova