Warning: session_start(): open(/var/lib/lsphp/session/lsphp74/sess_52che8ne9hv7j12d94no2b7cmm, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/speaker.md/public_html/wp-content/plugins/user-blocker/includes/user-blocker-common-functions.php on line 448

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/lib/lsphp/session/lsphp74) in /home/speaker.md/public_html/wp-content/plugins/user-blocker/includes/user-blocker-common-functions.php on line 448
Public Speaking-ul este libertatea cuvântului!

Salut!

Mă numesc Alexandru, sunt antreprenor și astăzi vreau să îți transmit un mesaj:   

Public speaking-ul este libertatea cuvântului!

Vreau să vorbesc despre impactul pe care îl aduce oratoria asupra vieții noastre, asupra succesului în, practic, oricare domeniu. Să-i dăm bătaie!

   De-a lungul timpului, lumea a luptat pentru libertate: libertate ca națiune, rasă, libertatea cuvântului, drepturi egale, dreptul de a alege, etc. 

Aristotel spunea:

Toată lumea are glas numai omul are voce. Și prin voce trebuie să se facă auzit.

Și tot un citat de-al lui ne spune:

Vocea rațiunii este mai bună decât vocea pasiunii. Cei lipsiți de pasiune nu pot schimba istoria. 

De ce am început această discuție?

Pentru că am o întrebarea care nu-mi dă pace:  

„De ce poporul nostru este mai conservat atunci când vine vorba de a ieși în public? ”

Atunci când are ocazia să-și spună părerea? Sau când este intervievat?
Suntem mult mai închiși comparativ cu alte națiuni. 

Să se ascundă răspunsul în istoria noastră? 

Oare foametea din 1946, organizată pentru a supune oamenii, a venit cu un șir de convingeri negative asupra noastră? Acel popor căruia i-au fost măturate podurile ca să slăbească și să muncească continuu pentru a supraviețui. În ochii bătrânilor până și astăzi vedem frica. Oare am luat o parte din ea prin moștenire și de aceea ne vine greu „să deschidem gurile”?

   Sau poate deportările sunt de vină? Poate ele ne-au făcut să avem frica de  a vorbi. Căci au fost vremuri când pentru vorbe „greșite” făceai ani grei de lagăre. Lumea vorbea în șoaptă căci se temea de frigurile Siberiei. 

   Da, cred că se mai vede efectul istoriei noastră, asupra cine suntem astăzi. Avem dreptul la libera exprimare și tot nu ne prea exprimăm. Ne ascundem de scenă. Vedem microfonul și ne ia cu sudori. Bine că există cursuri de public speaking care reușesc să ne mai ajute pe unii să vorbim deschis. Am ajuns să învățăm cum să vorbim deschis și liber, pentru că multă vreme nu am știut „cum se mănâncă” această activitate.

De ce să studiem Public Speaking?

   Eu am studiat Public Speaking și ce am învățat te îndemn și pe tine – nu fugi de emoții! Trăiește-le și lasă-le să trăiască. Greșește și lasă-i pe alții să vadă că poți greși și că te poți corecta pe viitor. Emoția pe care o trăiești, cea pe care des o ascundem prin dulapurile inimii, anume ea este capabilă să dea esență, sonoritate și sens mesajului tău.

   Cu toții avem o voce magnetică care poate atrage privirile celor din sală. Însă atunci când tindem să o inhibăm, o pierdem și nu mai descoperim adevărata puterea a cuvântului; pe când ceea ce ne poate oferi oratoria, e mult mai valoros decât ne închipuim.

Ce putem obține cu Public Speaking?

   Un exemplu ar fi Cristian Onețiu – un milionar și antreprenor de succes cu patru falimente în spate. Întrebat ce ar face acum dacă ar lua-o de la capăt, a spus că s-ar muta într-un cartier de oameni de succes.
Și e firesc, pentru că:

  1. Cu niște abilități de comunicare și negociere bine dezvoltate poți convinge oameni de succes să investească sau să creeze parteneriate cu tine.
  2. Societatea este despre public speaking. Odată ce comunici și te afli într-o societate de oameni de succes îți poți schimba mentalitatea; comunicând – devii și tu ca ei.

   Per general Public Speaking-ul poate fi asociat cu un burete, pentru că prin comunicare liberă poți absoarbe informații de la oamenii din jur, pentru că îi deschizi la dialoguri. Astfel te dezvolți în așa domenii precum: politică, parenting, business, inteligență emoțională, motivație, autocontrol etc.

Din experiența proprie..

   Din experiența proprie, pot spune că practicând Public Speaking mi-am dat seama că obțin mai multă libertate. E o libertate pe care vreau să o ofer și copiilor mei, pentru că realizez, când eu eram mic, această „liberă exprimare” lipsea – eu nu puteam să vorbesc atât de deschis precum o pot face acum. 

   Ar fi bine să luăm exemplu de la Picasso. Să vorbim la fel de curajos precum el picta. Picasso arunca vopseaua pe foaie și nu avea frică de a greși. 

   Iar un alt factor motivațional de a studia oratoria și a vorbi liber, e faptul că a patra Revoluție Industrială deja ne bate la ușă. Iar pentru a fi în top e nevoie să dezvoltăm abilitățile oratorice ca să fim capabili să conducem, și nu invers, să fim conduși.

Acum e momentul!

   Ieșiți în public, vorbiți ori de câte ori aveți ocazia. Noi suntem generația care poate face schimbări. Noi avem energie, și capacitățile de a „scutura” deprinderile secolului trecut. Avem nevoie de o trezire personală, națională, pentru că noi suntem viitorul, și de noi depinde ziua de mâine.

Autor: Alexandru Arhip