Salut

Cum te simți? Ești bine?

Cum burtica? Capul? Cum spatele? Bine? Super!!! Dar cum SUFLETUL?

 

Dar cand ceva nu este bine? Ce faci? Iai o pastilă sau mergi la medic pentru tratament. Așa?

Dar dacă te doare SUFLETUL? Dacă sufletește nu te simți bine, ce faci?

Eu sunt Cristina Mîrza și astăzi, vreau să vorbesc despre SUFLET! Despre cât de important este să avem grijă de el, să prevenim îmbolnăvirea lui și despre ce facem când am scăpat de sub control acest lucru.

Un dialog cu mama soacră.

Ceva timp în urmă, stând de vorba cu mama-soacră, (ea fiind la o vârstă înaintată) am întrebat-o:

– Privind înapoi, privindu-ți viața, ai schimba ceva? Sau ai face ceva altfel?

Raspunsul ei m-a marcat.

– Aș trăi mai mult pentru suflet… pentru mine. Aș savura viața.

Eu cumva nedumerită zic:

De ce? Nu ai savurat-o? Ce ți-a lipsit?
Drept răspuns am primit un oftat subit și un surâs posomorât.

Mama soacră a trăit în rutină zilnică, serviciu, muncă pe deal, copii si iar serviciu. Grădină, sapă, griji și responsabilități. Nici nu a îndrăznit, da nici nu a avut când  să se gândească la ce vrea dânsa. Nu mă refer la ce își putea permite, ci la ceea ce dorea cu adevărat suflețelul ei drăguț; ce voia să facă, să simtă ș.a.m.d.

Din păcate, pentru ea a fost târziu… în scurt timp a încetat din viață…. Dar cuvintele ei continuă să-mi răsune în gând. Acele cuvinte mi-au schimbat percepția despre viață!!!

Te simți Împlinit și Fericit?

Hai să facem un simplu exercițiu.

Raspunde la întrebările:

  • Eu sunt Fericit? 
  • La 100 % ?
  • Dacă mai e loc pentru ceva, ce anume lipsește? 
  • Ce anume aș vrea să se mai întâmple ca să am 100 % Fericire?

Recent, la mine erau 99%. Ca să primesc ultimul procent voiam să mă văd absolventă a cursului Professional Speaker, cu diploma în mână. Ah da, și mai era ceva. Voiam să pap o ciocolățică gustoasă. Și știi ce? Le-am făcut pe ambele. Am absolvit cu brio și ciocolate ne-au dat chiar la curs. Și da, erau gustoșele. 

Cum crezi că te-ai simți dacă ai îndeplini în mod regulat micile dorințe ale sufletului tău? Cum ar fi să completezi suta de procente  printre rutina zilnică, printre responsabilitățile  pe care le ai?  Presupun că ar fi bine, nu-i așa? Ce spui? Bine e prea puțin spus? De acord !

Nu uita de suflet.

Hai sa ne alintăm suflețelul ca pe un copilaș ! Să avem grijă de el?

El tot se îmbolnăvește, atunci când uităm de el, când uităm să fim fericiți. Când ne cufundăm atât de adânc în responsabilitățile zilnice, în rutină și greutăți, devenim nervoși, lipsiți de emoții pozitive, avem tot mai des stări de anxietate. La un moment dat, încetăm să mai simțim ceva frumos, vedem doar partea goală a paharului, devenim apatici, antisociali și iată, ne trezim încetișor în stări depresive.

Conform OMS ( Organizației Mondiale a Sănătății) depresia sporește riscul apariției bolilor cardiace și a diabetului zaharat, dar mai mult de atât- depresia este principala cauză determinantă a celor ~128000 de decese prin suicid înregistrate anual în Europa. În Moldova, în anul 2020, 489 de persoane și-au pus capăt zilelor( OMS recomandă să înmulțim această cifră cu 5, ca să primim numărul real al deceselor prin sinucidere – numărul oficial mereu e mai mic). Eu zic ca e alarmantă această cifră. 

Depresie – de ce bărbații sunt mai preispuși la suicid?

Depresia este mai des întâlnită la femei, însă  bărbații în depresie sunt mai predispuși la suicid. Știți de ce? Pentru ca ei nu vorbesc despre ceea ce simt, despre cum se simt și ce îi frământă. Pentru femei, a trage un bocet sau a-i povesti unei prietene ca să-și elibereze emoțiile e o nimica toată. Dar pentru un bărbat este o rușine. Că doar “bărbații adevărați nu plâng, nu se jeluie” , căci așa au fost învățați. Ce prostii! Toți au dreptul la momente de slăbiciune și eliberare emoțională. Și atunci când simțim că ceva nu merge bine, și avem stări depresive, este obligatoriu să mergem la specialist- consilier, psiholog, psihoterapeut sau chiar psihiatru( dacă e nevoie)

Problemele emoționale necesită tratament, indiferent de gravitatea lor. Nu lăsa lucrurile să se rezolve de la sine.  Vorbește cu cineva de încredere despre ceea ce simți, despre ceea ce te preocupă, despre ce-ți dorești să faci și îndeplinește-ți cu tot dinadinsul dorințele. Cere ajutor dacă e nevoie. Însă ca să eviți la maxim posibil asemenea momente, nu uita de ele, de procentele fericirii tale.

Nu uita de tine.

De ce să ajungi la punctul 0 și să ai regrete că nu ai dat importanță sufletului. Mai ales atunci când nu a mai rămas timp să contribui în vreun fel.

Ia o pauză. Respiră adânc. Plimbă-te. Ieși cu prietenii. Ascultă muzica. Pictează. Fă mișcare. Yoga. Grădinărește. Dormi. Vizitează-ți părinții. Fă voluntariat. Fă ceea ce te face fericit!!! Trăiește!!!

Nu bea cafea – Ci, SAVUREAZ-O!!!

Nu trăi de azi până mâine și așa în fiecare zi. SAVUREAZĂ fiecare clipă!!!

SIMTE!

TRĂIEȘTE!

Așa ești TU!

Și asta-i viața TA!

UNICĂ!!!

Bucura-te de ea și Savureaz-o din Plin!

Fii FERICIT!!!

Autor: Cristina Mîrza

 

Cum depășești frica vorbitului în public? Cum îți ajuți copilul să depășească frica vorbitului în public?