Culorile nu sunt altceva decât percepția oamenilor la frecvențe de lumină.

Anume așa cred majoritatea oamenilor, și subestimează astfel psihologia culorilor. Cromatica are o putere, care se exteriorizează atât asupra noastră cât și asupra celor din jur. Pe plan psihologic sau spiritual, culorile creează emoții și ne influențează energia. Totodată, sunt una din cele mai importante și de temut arme pe care le deținem, fiindcă, cu ajutorul lor, emoțiile noastre se evidențiază.

Mai jos vom analiza câteva culori din trei categorii diferite. Pentru fiecare vom oferi câteva conotații. Dacă te reprezintă vreuna din ele, te invit să lași un comentariu în postarea link-ul căreia îl las aici.  Ne este interesant să vedem cine și ce culori preferă, și de care avem mai multe. Haideți să vedem cât e de adevărată psihologia culorilor reprezentată în acest articol

Există trei tipuri de culori:

Nonculorile.

Aici ne referim la alb negru și toate nuanțele de gri formate din primele 2. De ce nonculori? Deoarece culorile reprezintă o anumită cantitate de lumină reflectată. În cazul nuanței de alb, aceasta reflectă și împrăștie toate undele de lumină. Negrul e opus. Acesta absoarbe toate undele. Acum e vremea să le analizăm din punct de vedere emotiv.

Negru

Persoanele care iubesc negrul au atitudini contradictorii, sunt conservatiste și serioase. Stau cu picioarele pe pământ și își cunosc foarte bine meseria.

Alb

Persoanele care  adoră albul sunt sincere, bune, și deschise. Se adptează foarte ușor la orice situație sau mediu.

Gri

50/50, culoarea precauției și a compromisului. E despre persoanele muncitoare care însă nu cer prea mult pentru lucrul lor. Vor o viață liniștită.

 

Culori primare.

Culorile primare sau cele de bază nu pot fi formate din alte culori. Însă cu ajutorul lor, când sunt combinate, ele pot da naștere culorilor noi.

Albastru 

Cine iubește albastrul e perfecționist. Are un temperament blând. Știe să ofere  compasiune și deține un  control desăvârșit asupra lumii sale.

Galben

Optimism, originalitate, creativitate, înțelepciune sunt doar câteva caracteristici care descriu persoanele ce îndrăgesc această culoare. Totuși, are și o mică parte negativă. Uneori, iubitorii de galben pot fi egoiști, timizi, neliniștiți, iritați, aflându-se în preajma altor persoane.

 

Roșu

E culoarea cu poftă de viață. Iubitorii de roșu sunt foarte extrovertiți. Iubesc să fie în centrul atenției. Tind să-și exprime emoțiile, trăirile, în voce tare.

 

Culori binare.

Culorile binare sunt alcătuite din două culori de bază. Dacă combinăm galbenul și albastrul vom obține verde. Verdele e o culoare binară. Culori binare sunt:

Verde 

Când îți place verdele te descrii prin stabilitate și echilibru. Tratezi lucrurile și oamenii cu generozitate și compasiune. Ai nevoie să iubești și să fii iubit(ă). Ești apreciat(ă) și admirat(ă) pentru că întotdeauna vrei să faci doar ce e bine, fără să rănești pe cineva. Nu-ți plac detaliile, ci preferi principiile, ideile pe care le dezvolți pe parcursul experienței de viață.

Mov 

E o culoare sensibilă și înțelegătoare. Persoana care se regăsește în mov oferă mereu sprijin atunci când o persoană are nevoie de acesta. E o persoană, carismatică, idealistă, una din puținele persoane care văd cu adevărat viața ca fiind roz. O dor comentariile răutăcioase, deși nu va arăta acest lucru și de aceea poate crea impresia unor trăsături timide. Însă de cele mai multe ori, e vorba doar de-o mască de protecție.

Portocaliu

Culoarea reprezentativă pentru creativitate, fericire, libertate, succes; un echilibru între acestea.
Trăsăturile de personalitate specifice portocaliului sunt:

  • Distracție și energie jucăușă pe care oamenii o admiră;
  • Sociabilitatea, mai des vorbim despre extrovertiți;
  • Pasiunea pentru conversații profunde;
  • Pozitivismul;
  • Iubește rolul de gazdă la petreceri sau evenimente;
  • În ceea ce privește productivitatea, mereu e gata să se scufunde direct în munca pe care și-o propune.

 

Pentru Țuțea spunea:

E necesar să auzim colorat și să vedem sonor.

Acesta rămâne a fi și îndemnul meu pentru ziua de azi. La care îți mai spun că culorile sunt un instrument în psihodiagnoza personalității. Nu voi spune că nu dau erori asemenea studii, dar nici pe departe nu putem numi psihologia culorilor ca fiind aberantă, pentru că atunci când ți-ai ales o haină, o nouă culoare la păr, o mașină, o husă nouă la telefon, ai vrut să redai ceva prin asta. Și îți place culoarea aleasă pentru că trezește emoția care te reprezintă. 

 

Îți doresc o zi colorată.
Autor : Alexandrina Iacub