Secretele unui expert în Public Speaking

Secretele unui expert în Public Speaking

Lasă-mă să-ți spun un secret. Îl voi spune la ureche să nu ne audă nimeni.

(în șoaptă) : Știu o companie care te poate ajuta să devii un orator de succes. (tot în șoaptă): E valabil atât pentru copii cât și pentru adulți. Îi spune Professional Speaker.

(cu voce tare): De acord, ăsta cu siguranță nu e un secret. Nici pe departe. Proiectul Professional Speaker are peste 400 de absolvenți adulți și peste 600 de absolvenți în rândurile copiilor. Încearcă să ții un secret cu atâta lume). Și totuși, ca să nu te indispun, căci țin mult la dispoziția ta și înțeleg că îți cam fur din vreme, îți pun la îndemână câteva secrete ale unui expert în public Speaking. 

3 secrete ale unui expert în public speaking.

Vorbitul în public sau cum mai auzi des că-i spune “public speaking” se referă la abilitatea de a vorbi clar și eficient în fața unui auditoriu. Oricine poate să învețe și să dezvolte această abilitate. E o aptitudine utilă. Uite care sunt argumentele.

  1. Abilitățile dezvoltate de public speaking îți scot în evidență inteligența.
    O vorbire clar articulată provoacă respect. Oamenii care interacționează cu un orator profesionist îi percep superioritatea de exprimare. Cunoștințele se demonstrează prin fapte. Dar întâi de toate trebuie să ne putem exprima cunoștințele ca să avem acces. Ca cei din jur să ne ia în serios și să ne lase să transformăm cunoștințele în fapte.
  2. Abilitățile dezvoltate de public speaking arată cât suntem de încrezuți în sine.
    Pe lângă faptul că publicul observă încrederea pe care o avem când vorbim liber și răspicat, mai crește încrederea în noi de la sine. Când vorbești și observi că cei din jur te ascultă cu sufletul la gură prinzi curaj? Păi imaginează-ți că persoana care uită de frica vorbitului în public posedă acest curaj pentru mereu.
  3. Conturează calitățile de lider.
    Un lider poate vorbi. Și când spun această afirmație nu mă refer la faptul că el cunoaște o limbă și o folosește. Nu. Un lider știe cum să vorbească. El gestionează problemele pentru că știe cum să se facă auzit. Pentru o eficiență mai bună a calităților de lider, acestea se predau copiilor sau adolescenților. Ca cei mici, de la  o vârstă fragedă să se obișnuiască cu abilitățile unui viitor lider. Avem chiar aici o ofertă potrivită pentru copii în acest sens.

Primul secret al unui expert în public Speaking.

Practica este cheia rezultatelor.

Un discurs bun nu înseamnă mereu un rezultat bun. Dacă vom lua o persoană ce nu se simte încrezută în fața publicului și îi vom da cel mai bun discurs al lui Churchill, rezultatele pot fi dezamăgitoare. Foarte importantă devine maniera de prezentare. De aceea, e nevoie de practică. Discursul poate fi practicat chiar și în fața oglinzii. Ideal ar fi în fața unui public mic (familie,prieteni), dar până și prima variantă e un început pentru un rezultat mai bun.

Al doilea secret al unui expert în public Speaking.

Punctele forte pot fi scoase în evidență

Atât eu cât și tu cât și fiecare dintre noi este bun la ceva. Unele abilități la care suntem buni pot deveni punctul culminant al discursului. Pot fi cheia către faimă, către originalitate. Spre exemplu: dacă eu sunt bun la făcut glume, păi voi încerca să mai adaug câte o glumă în discursurile mele. În așa fel, publicul care mă va asculta va cunoaște cu timpul că discursurile mele sunt interactive. Tu la ce ești bun? Cum poți folosi abilitatea într-un discurs? Mereu există o cale.

Al treilea secret al unui expert în public Speaking.

Sunt ochi și urechi

Un public speaker învață din greșeli. Când te dezvolți, te aprofundezi în domeniul oratoriei, afli încontinuu noi tehnici pe care ai putea să le folosești. Când asculți pe oratorii de succes sau participi la cursuri de oratorie dobândești cunoștințe noi în domeniu. Însă cum am menționat la primul sfat, practica este cheia rezultatelor. Nu toate tehnicile pot funcționa. Ele depind de public, de temperamentul oratorului, de temă ș.a.m.d. De aceea, e necesar să ne ascultăm publicul. Ei sunt recenzia. Nu neapărat trebuie să spună ceva. Putem observa interesul lor din mimici, din mișcări, din priviri. Astfel, vedem care tehnici se pot potrivi nouă, și care le lăsăm pentru mai târziu.

Ca să nu mă numești zgârcit, că ți-am oferit numai trei secrete ale unui expert în Public Speaking las aici posibilitatea de a descoperi toate secretele ce țin de vorbitul în public. Devin-o chiar Tu un expert în Public Speaking; ca să ne ajuți apoi Tu pe noi cu câteva secrete dobândite prin practică. 

 

 

Autor: Cătălin Bărbău

  Facebook   Youtube