Nu neglija pauzele în public speaking
De câte ori ți s-a întâmplat să îți spui discursul foarte repede din dorința de a termina cât mai rapid?
De câte ori ai pățit să nu te faci înțeles audienței tale, pentru că ritmul vorbirii o luase razna?

Da, frica de a vorbi în public ne paralizează și de multe ori inconștient sau nu, alegem să vorbim foarte rapid, pentru a termina cât mai repede. Ca urmare să revii în scaunul cald al confortului propriu.

Când este bine să faci pauze pentru a atrage atenția asupra mesajului tău?

Foarte mulți oameni folosesc aceste pauze pentru că au nevoie de mai mult timp pentru a se gândi înainte să înceapă să vorbească. Multă lume își face griji din cauza acestor pauze de tip „ăăăă” sau „îîîîîî”. Însă trebuie să știi că este ceva absolut normal. Nu vei întâlni o persoană care să nu spună “ăăăă” ocazional. Nu este o tragedie.

Poate că nu trebuie să îți faci atât de multe griji pentru pauzele acelea și să te concentrezi mai mult pe lucrurile interesante pe care ai putea să le spui. Desigur, cu cât folosești  mai puțin ticuri verbale, cu atât mai bine. Asta pentru că, dacă folosești „ăăăă” după fiecare cuvânt, oamenii nu se vor mai concentra la ceea ce vorbești ci la pauzele din vorbirea ta. Și nu vrei asta să se întâmple.

3 tipuri de pauze:

🔸Pauza dinaintea primei fraze

Când ești prezent la o conferință sau reuniune, nu te grăbi să îți începi discursul. Păstrează o pauză de 3-5 secunde și privește audiența. La conferințe cu mai mulți vorbitori, audiența își pierde rapid interesul față de discursul vorbitorului. Motiv pentru care pauza înaintea intervenției tale atrage atenția audienței, iar oamenii vor începe să te asculte.

🔸Pauza înainte sau după o frază importantă

Luat de valul de a termina cât mai repede prezentarea, uiți să subliniezi ideile importante ale discursului tău. În acest sens, pauza înaintea unei idei importante trezește interesul sălii. De asemenea pauza după o frază importantă le oferă oamenilor timp să mediteze asupra ideii punctate de tine. Trecerea rapidă peste un mesaj important diluează efectul acestuia.

🔸Pauza în locul ăăă-urilor

De multe ori când ești în căutarea următoarei idei în discurs, din cauza emoțiilor folosești sunete de umplutură de tipul: ă-uri, â-uri. De cele mai multe ori ă-urile irită audiența la nivel auditiv, ilustrând de asemenea nesiguranță în ceea ce spui. Înlocuiește sunetele ă-urile cu pauze scurte în vorbire. Exersează această tehnică și vei remarca coerența discursului și lipsa ă-urilor de umplutură.

Se cunosc 2 soluții:

1️⃣ Prima ar fi să înlocuiești acele cuvinte cu tot felul de construcții care se leagă în propozițiile tale. În loc să spui ”Ăăăăă… ședința aceasta…”, ai putea să înlocuiești pauza nedorită cu „se pare că” sau cu multe alte expresii ca: voiam să spun că, cu alte cuvinte, de asemenea, totodată, etc.

2️⃣ O a doua soluție este să îți creezi un desen care să conțină pauza pe care o folosești cel mai des. În cazul nostru „ăăăăă” sau „îîîîî”, și să îi tragi o bară roșie, ca și când ar fi interzisă. Apoi, să o fotografiezi și să o pui ca ecran de fundal pe smartphone-ul tău. De fiecare dată când te vei uita la acea fotografie, în mintea ta se va imprima cuvântul „ăăăă” interzis. Chiar dacă îl vei mai spune timp de 3-4 zile, de fiecare dată când îl spui, îți vei da seama că nu este în regulă. Și, în cele din urmă, te vei dezvăța de acest obicei neplăcut.

Prezența pe scenă ne scoate din zona de confort, ne expune și ne face să devenim vulnerabili. Cu toate acestea, pauza în discursul public este extrem de importantă și de foarte multe ori neglijată. Data viitoare când ești pe scenă, nu neglija importanța pauzelor!

Autor: Strișca Constanța

  Facebook   Youtube