De ce creierul tău URĂȘTE prezentările PowerPoint?

Dacă trebuie să faci o prezentare formală, unul dintre cele mai bune instrumente de asistență pe care le poți utiliza pentru a crea imagini pentru participanți este Microsoft PowerPoint.

Principalul avantaj al utilizării PowerPoint este că reprezentările vizuale pot ajuta la consolidarea punctelor cheie despre care vorbiți. Oamenii sunt orientați vizual atunci când învață noi abilități sau idei, astfel încât să ai o reprezentare grafică a ceea ce vorbești facilitează păstrarea informațiilor.

Principalul dezavantaj este că este nevoie de timp pentru a învăța cum să utilizi acest software. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu software-ul de prezentare vizuală, procesul poate fi dificil. Poate chiar să-i facă pe unii să nu mai încerce să-l învețe.

Există o mulțime de motive pentru care prezentările de tip PowerPoint pot fi plictisitoare. Iată două aspecte cheie:

1️⃣ Prea mult text

Mulți oameni cred că trebuie să pună pe ecran tot ce vor să împărtășească pe diapozitive atunci când creează prezentările PowerPoint (sau prezentări cu orice software de punte de diapozitive, cum ar fi Google Slides sau Apple Keynote). Pur și simplu diapozitivele sunt umplute cu liste cu marcatori sau cu paragrafe prea lungi.

Există multe lucruri pe care vrem să le împărtășim și vrem să le prezentăm în cât mai puține diapozitive.

Încercarea de a înghesui toate informațiile în diapozitive este o greșeală crucială care duce la slide-uri supraaglomerate și garantează că prezentarea ta va fi plictisitoare și greu de urmărit.

Cu cât diapozitivele sunt mai aerisite și puține, cu atât mesajul tău va fi mai puternic.

2️⃣ Prea puține imagini

Un studiu recent a constatat că slide-urile PowerPoint supraîncărcate de text pot duce la „distragere a atenției, plictiseala și blocarea procesului de asimilare”, în timp ce o prezentare bine concepută face ca publicul să fie mult mai implicat și asimilarea informațiilor să aibă loc mult mai ușor.

În plus, să nu uităm că PowerPoint este un mediu vizual. Oamenii nu au venit la prezentarea ta pentru a citi text de pe un ecran. Oamenii vin să te asculte prezentând informații importante. Și, cel mai bun mod de a prezenta informații este prin imagini.

Cercetările arată că oamenii absorb efectiv informațiile mai repede și le amintesc mai bine și mai mult atunci când sunt prezentate vizual. Iar o prezentare vizuală nu ajută doar publicul, ci și pe tine!

Un alt studiu recent a constatat că 91% dintre oameni consideră că o serie de diapozitive bine concepute i-ar face să se simtă mai încrezători atunci când susțin o prezentare.

 Care sunt avantajele prezentărilor PowerPoint?

1. Este ușor de descărcat și utilizat practic oriunde

PowerPoint este considerat un produs standard în multe setări profesionale. Acest lucru permite să iei licența de utilizator practic oriunde, astfel încât să poți crea grafica necesară pentru prezentarea ta. De fapt, este atât de așteptat, încât poți crea o primă impresie negativă dacă nu ai de oferit o prezentare PowerPoint.

2. Poți face o prezentare mai interesantă

Chiar și prezentările interesante pot deveni lungi și plictisitoare. Cu o prezentare animată sau citate interesante sau alte diapozitive distractive, poți scoate oamenii din plictiseala lor.

3. Este ușor să personalizezi fiecare dispozitiv pentru a satisface nevoile tale specifice

Imaginile de pe un diapozitiv pot fi reduse sau reduse pentru a se potrivi nevoilor tale. Este nevoie de doar câteva clicuri pentru a insera, modifica și alinia imagini pentru a crea o reprezentare vizuală necesară. Poți folosi chiar săgeți, indicatoare sau alte modalități de a evidenția domeniile cheie de informații despre care dorești ca oamenii să știe.

Care sunt dezavantajele prezentărilor PowerPoint?

1. Există întotdeauna posibilitatea de a întâmpina dificultăți tehnice

Chiar și oamenii cu experiență în tehnologie pot avea probleme de prezentare atunci când tehnologia nu funcționează așa cum era de așteptat. Este posibil ca computerul să nu mai funcționeze. Sau pierzi curentul. Sau ecranul superior nu funcționează bine. Acest lucru poate modifica foarte repede prima impresie pozitivă a unei prezentări.

2. Diapozitivele cu prea multe informații pot fi copleșitoare

Deoarece există atât de multe opțiuni care pot fi incluse într-o prezentare PowerPoint, poate fi ușor să mergi peste bord cu numărul de culori, sunete, forme și alte elemente care pot fi utilizate. Adăugând o mulțime de lucruri, poți diminua informațiile care trebuie partajate.

3. Nu este un substitut pentru ceea ce ar trebui să facă un prezentator

Mulți dintre cei care folosesc PowerPoint tind să se bazeze pe informațiile de pe diapozitiv, mai degrabă decât să ofere o narațiune de învățare. Este ușor să devii prea dependent de acest software și să uiți că există o prezentare reală care trebuie finalizată.

4. Costurile sunt întotdeauna în curs

Deoarece face parte din suita Office 365, nu mai primiți o licență software proprietar pentru un cost specific. Trebuie să plătiți un cost lunar sau anual de abonament, care în timp poate însuma mai mult decât suma oferită de licența de proprietate. De asemenea, trebuie să descarci software-ul pe fiecare computer, care consumă date care pot fi limitate pentru unii proprietari de întreprinderi mici.

5. Unii participanți se pot deconecta de la narațiunea lor

Dacă PowerPoint-ul este foarte detaliat, unii participanți la prezentarea ta se pot concentra pe fișele și dispozitivele tale mai mult decât narațiunea reală. Acest lucru poate face dificilă realizarea apelului la acțiune pe care doriți să îl urmeze participanții la sfârșitul zilei.

Argumentele pro și contra prezentărilor PowerPoint arată că, cu o planificare atentă, orice narațiune poate fi îmbunătățită pentru cei care participă la eveniment. Fără această planificare, prezentarea poate face mai mult rău decât bine narațiunii.

Folosește Microsoft PowerPoint pentru prezentările dvs.? Ce sfaturi utile aveți pentru a vă perfecționa experiența de creare a prezentărilor?

Așadar, nu numai că publicul tău se va bucura de prezentarea ta, ci și tu te vei simți ca un prezentator mai bun!

Pentru ce-i care își doresc să cunoască mai multe, am scris un eBook:

17 reguli pentru o prezentare Power-Point

În acest material vei afla regulile de bază și câteva recomandări pentru crearea și utilizarea unei prezentări reușite Power-Point. 

Dă click aici: 👉 High Performance 👈