Un subiect destul de interesant și util pentru cei care doresc să oscileze în a vorbi în fața publicului. Și anume: cum gesticulăm corect în fața unui public?
Se cunosc 2 categorii de oameni: 
1. Cei care nu gesticulează deloc;
2. Cei care gesticulează foarte tare;
Ambele categorii nu au idee cum să se comporte cu mâinile lor ca să știe cum să facă mai bine.

1️⃣ Persoane care nu gesticulează. Indiferent ce fel de persoană ești, gesticulezi tare sau chiar deloc, vreau să îți spun că mâinile este un factor foarte important în a vorbi în public. De ce? Ele captează cel mai mult atenția. Unde duci mâna, acolo la nivel inconștient se duce și privirea persoanei care te privește.
♦ Dacă ții mâinile împreunate jos, la nivel inconștient oamenii se uită la zona din partea de jos. Sau sunt persoane care țin mâinile la spate și un pic ghebos atunci când vorbește, arată frica, ascunde ceva.
♦ Dacă mâinile sunt la spate și umerii drepți s-ar putea să transmiți că ești mare șef, arogant.
Aceste sunt cele mai dese comportamente întâlnite la persoanele care nu gesticulează atunci când vorbesc în fața unui public.
2️⃣ Persoane care gesticulează foarte mult. La un moment dat când gesticulează, nici nu își dau seama că gesticulează și se sperie de mâinile lor. 🙂
♦ Când ridici mâinile în zona feței, automat la nivel inconștient  trădezi că ai emoții. 
Contează foarte mult să ai grijă de mâinile tale în timpul discursului.

Dar totuși, ce faci cu mâinile?

Poziția mâinilor trebuie să fie plasate în zona abdomenului. Trebuie să conștientizezi coatele lângă corp, nu foarte strâns și nu lipite. Ridici brațele în față.
Dar totuși, recomandabil este să gesticulezi ușor, natural, simplu. Să gesticulezi ceea ce vorbești dar, nu fiecare cuvânt.

Iată câteva sfaturi cum să gesticulezi corect pentru a avea o prezentare de nota 10:

  1. Fiecare gest trebuie să aibă sensul său și anume: să completeze cele spuse de tine;
  2. Gesturile trebuie să fie libere, naturale;
  3. Nu mișca haotic mâinile doar pentru a mima o mișcare;
  4. Nu ține mâinile la spate sau încrucișate;
  5. Dacă simți că nu poți să îți controlezi mâinile și gesticulezi în exces, atunci, pur și simplu, lipește coatele de corp, astfel le vei putea controla mai ușor;

În concluzie, gesturile pot fi eficiente și controlabile. Iar pentru mai multă armonie în prezentarea ta ele se combină frumos cu mișcări scenice. Despre mișcările scenice vorbim însă despre mâini…

În cadrul cursului Professional Speaker oratorii își dezvoltă abilitatea de a gesticula corect și de a-și controla emoțiile atunci când vorbesc în fața unui public.
Pentru mai multe detalii accesează 👉 aici 👈

 

Cum oferim un feedback constructiv?

Dercaci Viorelia

Trainer Professional Speaker

                                                                    Cum depășim frica de a privi publicul în ochi?    Cum depășim frica de a privi publicul în ochi?    Cum depășim frica de a privi publicul în ochi?