https://speaker.md/

Cum oferi un feedback constructiv? Este o întrebare care este frecvent întâlnită, atât la cursuri dar, și în viața de zi cu zi.
Ce înseamnă feedback? Feedback este o părere. O părere despre o acțiune sau despre un discurs.
În acest articol mă voi raporta de a oferi o părere despre discurs deoarece, este vorba despre Arta Oratorică. Dar, această metodă poți să o aplici oriunde.

4 pași cum să oferi un feedback constructiv 

Oamenilor nu le place să le spui ceva critic. Ei nu prea acceptă o observație. Pentru a admite o părere, este necesar să faci o mică introducere. Să îl faci pe om să te asculte și să se deschidă față de tine. Dar, pentru aceasta este necesar să începi cu o părere pozitivă.

1️⃣ Spune 3/5/7 aprecieri despre acel discurs. În primul rând, evaluează o parte pozitivă. Ce apreciezi tu, la acel discurs, la acțiune sau la comportament când prezintă discursul?

E recomandabil să utilizați 5 la 1. Adică, 5 lucruri pozitive la 1 negativ, ca să fie suficient de echilibrat. Dar, dacă vezi mai multe lucruri pozitive, spune-le, foarte mult contează. 

2️⃣Oferă persoanei, acel aspect pe care trebuie să îl îmbunătățească. Ca să nu fie prea dur, îți propun să folosești ”recomandări”.
♦ ”Vreau să îți ofer o recomandare”. Atunci omul o primește mai ușor. Nu îi este atât de dureros.
♦ ”Îți recomand să îmbunătățești structura discursului. Nu a fost destul de structurat și nu s-a înțeles ce ai vrut să spui.”
♦ ”Îți recomand să zâmbești mai mult data viitoare.”

3️⃣ Atunci când dai o recomandare, foarte mult contează, să explici și să dai argument. De ce?

După recomandare completezi cu ”pentru că…”.

De exemplu: … pentru că, dacă ai structura mai bine informatia, ți-ar fi mai ușor să ții minte tu textul. Totodată publicul ar percepe mai ușor textul. Deci, argumentează!

4️⃣ Iar la final vino cu o încurajare.
”Îți doresc succes!”
”Am încredere în tine că vei reuși!”
Dăi omului un cuvânt, o frază pozitivă.

Atunci când analizezi sau oferi o părere a ta unei persoane despre discursul său, nu analiza persoana. Nu te referi la persoană direct dar, strict la discurs, la prezentare.
”Prezentarea ta a fost bine structurată.”
”Tu ai fost…”

Cum oferim un feedback constructiv?

 

În concluzie, dacă dorești cu adevărat omul să perceapă și chiar îi dorești binele, intenția ta este pozitivă, îți recomand să păstrezi acești pași.

Cum oferim un feedback constructiv?

Dercaci Viorelia

Trainer Professional Speaker

                                                                    Cum depășim frica de a privi publicul în ochi?    Cum depășim frica de a privi publicul în ochi?    Cum depășim frica de a privi publicul în ochi?