Vă plac poveștile?
Apare întrebarea: de ce este important să poți relata povești? Cum o faci?
De ce ai nevoie de povești?

1️⃣ Logic și rațional, când tu relatezi o poveste la un grup de oameni sau chiar la o singură persoană, acesta activează 8 părți ale creierului în același moment. Deci, este unica metodă prin care poți să implici mai multe părți ale creierului așa încât tu să captezi atenția. Să cucerești acea persoană. Ca ulterior, ea să primească plăcere prin faptul că primește acel mesaj de la tine.

Să nu uiți că cele mai persuasive cuvinte pe parcursul istoriei au fost întotdeauna: ”înțeleg cum te simți, hai să îți povestesc ceva”. Atunci când îi spui cuiva, ”hai să îți povestesc ceva”, automat îi captezi atenția. Îi devine interesant ceea ce urmează tu să-i povestești.

Zeci de mii de ani, informația pe care a fost transmisă până astăzi, a fost relatată prin povești. Apoi când a apărut pixul și foaia pe care se scria, ulterior erau scrise. Dar până atunci totul se transmitea prin povești.

De ce cuvintele sunt persuasive?

Atunci când asculți o poveste, tu asimilezi informația foarte ușor. 
Filmele ne prezintă povești; Teatrul utilizează povești; Marketingul utilizează povești; În vânzări se utilizează povești pentru a convinge sau a transmite un mesaj.

De multe ori utilizăm povești clienților noștri ca Professional Speaker pentru a explica. De exemplu, ce reprezintă acest curs? Care probleme le rezolvă? Ce rezultate poate să obțină în acest curs?

Prin asta fiind captată atenția, și cât de interesant este ceea ce povestește, omul primește informații despre acest produs. În urma căruia el poate lua decizii. Cât de relevant este acest curs?!

2️⃣ Când ai o idee cineva, poți să io spui direct. Dar, ulterior să nu fie acceptată. 

Ca acest lucru să fie mai convingător, ideea pe care vrei să io spui, ”împachetează într-o poveste”.

3 pași cum să creezi o poveste

  • Cum creezi atmosfera. Când? Cum? Unde? Cine era acolo? Ce se întâmpla în acel moment? Primul cadru este, că trebuie să-l duci pe om să-și imagineze momentul.
  • Pune partea de transport (acțiunile). Care au fost toate acțiunile care s-au întâmplat în acel moment.
  • Transformarea. Aceasta presupune care este concluzia pe care ai făcut-o tu din acel moment în cadrul.

Dacă nu există o concluzie atunci, nu există o poveste. Concluzia presupune acel mesaj pe care, tu urmează să le spui celor din sală.

Care sunt criteriile?

1. Pentru cine faci această poveste? Care este publicul țintă?

2. Utilizează poveștile tale (personale). Dar, contează cum sunt împachetate și nu este important să fie reale dar, adevărate. Modifici sau adaugi mici detalii.

Chiar și filmele care sunt concepute pe fapte reale, nu este 100% așa cum s-a întâmplat. Sunt adăugate elemente, ca filmul să fie mai interesant.

Misiunea Professional Speaker este să avem o cultură în societate în care fiecare din noi să trăiască arta oratorică zi de zi.

De ce avem misiunea acesta? Ne dăm seama că acesta este unica metodă pe care am putea să învățăm unul de altul.

Tu ai o experiență azi și o împachetezi într-o poveste și o redai mai departe. Ba chiar, mai mult oamenii află poveste ta și învață ceva din experiența ta.

3. Mesajul. Orice poveste trebuie să aibă un mesaj. Dacă nu ai un mesaj, o concluzie, idee pe care să o expui la final. Atunci, nu ai o poveste. Cu cât ai un mesaj puternic, cu atât povestea este mai interesantă.

De unde luăm poveștile? 3 DDD

  1. Dorință. Îți aduci aminte careva dorințe și care le ai realizat.
  2. Durere. Aceste povești sunt cele mai des utilizate. Ai avut o situație mai grea și ai ieșit de acolo. Împachetezi frumos și doar atunci, poate fi o poveste, de unde oamenii să învețe niște lucruri.
  3. Diferența. Aceasta presupune umor. Întâmplări neașteptate, diferite.

Poveste

După 12 ani de școală. La absolvire, directorul liceului a hotărât că, eu voi fi unul din oamenii care la ultimul sunet, în fața liceului, voi avea un mic discurs, de 7 propoziții. 🙂  M-au anunțat cu o lună înainte. Aceea a fost cea mai stresantă lună din viața mea de până atunci.

Inițial îmi părea o idee foarte bună. Dar după, am înțeles că nu este atât de ușor ca să spun 7 propoziții în fața unui public atât de mare.

Am ieșit împreună cu o colegă. Ea având experiență în actorie, știa să se descurce, era degajată. Însă eu aveam foarte multe emoții. Tremura totul în mine. Într-un moment dat, am scos foaia și am citit cele 7 propoziții. 

După acel moment am zis, că în viața mea nu mai fac discursuri! 🙁

În concluzie, după 12 ani de școală, rezultatul din punctul de vedere a dezvoltării personale era că efectiv, nu puteam să vorbesc în fața unui grup de oameni nici măcar 1 minut.

După 2 ani, am intrat într-o organizație de studenți. Acolo, am descoperit ce este Oratoria. Am învățat cum să vorbesc și am văzut cât este de plăcut să te privească oamenii, să interacționezi cu ei. 

Iată așa mi-am pus un obiectiv în viață! Să ofer posibilitatea la cât mai mulți oameni să învețe să vorbească în fața unui public.

Oricare om de pe planeta asta poate trece de această frică și poate vorbi cu încredere în fața oricărui public.

Te îndemn, indiferent la ce nivel te afli, dezvoltă domeniul comunicării pentru că, acum, în prezent este cea mai mare abilitate de care avem nevoie!

👉 Urmărește video și pe facebook

Ilie Dercaci

Business Trainer

Încrederea nu se cumpără, se câștigă!Încrederea nu se cumpără, se câștigă!TikTok