De unde a pornit totul?
S-a pregătit pentru o prezentare la școală. La un moment dat, când era în fața clasei, s-a blocat. Și pentru acest blocaj, a fost criticat foarte dur. El s-a apărat: ”eu știu tema!”
Deci, pentru faptul că a răspuns profesorului înapoi, relația lor s-a complicat. Fiecare acțiune, gest, comportament al copilului, era foarte mult criticat.
Pe când copilul avea nevoie doar să îl apreciezi, ajuți, chiar dacă gafează. Respectiv, acest copil a fost traumat.
Fiind un copil în formare, trebuie să îi spui într-o formă mult mai acceptabilă, mult mai atent.
Prima parte a istorioarei o vezi aici
Să-ți fie frică e cumva firesc. Este o emoție absolut normală, de apărare a noastră. Primul lucru trebuie să conștientizezi și să îți recunoști ție: ”mie îmi este frică”. Chiar so verbalizezi și so spui cu voce: ”da, mie îmi este frică să fiu criticat”, ”să mi se spună ceva de rău”.
3 pași cum poți depăși frica de a criticat
1️⃣ În Primul rând, observă dacă tu personal, te critici pe tine, sau tu ai obișnuința să critici pe cei din jur. Aceasta nu ne ajută cu nimic. Cel mai important este, să vă opriți și să vă întrebați: de ce criticați? De ce vă criticați? Și dacă acest lucru te ajută cu adevărat sau doar, te încurcă. Nu este un obicei sănătos pentru noi să criticăm dur lumea din jurul nostru, dar și pe noi.
Când critici, înseamnă să nu fii mulțumit de tine. Nu te accepți așa cum ești tu, nu îți permiți să greșești. Nu îți permiți să primești un sfat, o recomandare, o critică, o judecată. Îți este greu să suporți această emoție.
Recomand: să te înveți să schimbi acest obicei: ”să nu mai critici pe cei din jur și nici pe sine”.
2️⃣ Atunci când primești o critică, noi reacționăm emoțional. Dar, după ce trece reacția emoțională trebuie să vă conectați rațional. În acel moment întrebă-te: critica pe care am primit-o sau mi-o ofer mie, este adevărată sau totuși este exagerată?
🔸 Dacă este adevărată, întrebă: ce aș putea eu face mai bine în prezentarea mea, în comportamentul meu, data viitoare să nu mai repet această greșeală?
🔸 Dacă critica nu este adevărată, din punctul tău de vedere, nu are adevăr, atunci, acceptă că, unii oameni poate să aibă alte păreri. Nu încerca să îl convingi pe acel om. Fiecare are adevărul său, din punctul său de vedere. Trebuie să înțelegem și să acceptăm lucrul acesta. Noi suntem diferiți, cu păreri diferite și cu viață diferită.
3️⃣Să te înveți să oferi feedback constructiv. De fapt, critica so transformăm într-o recomandare constructivă. Ca să asculte oamenii recomandările și criticile voastre. Să-i faci pe oameni să se deschidă, iar ca să se deschidă, trebuie să îi spui ceva plăcut, să îl apreciezi. Apoi poți să-i spui că mi-a plăcut asta dar, îți recomand să schimbi, să faci altfel și acest lucru va îmbunătăți discursul tău. Foarte mult contează ca recomandarea să nu fie la persoană. Dar să vorbești de comportamentul, acțiunea, cuvintele persoanei din acea situație.
De criticat întotdeauna este ușor. Haideți să avem încredere în noi. Să ne gândim înainte de a da o crititcă. Cum o dăm? Cui îi dăm? Să avem grijă de noi, cum ne criticăm. Pentru că, cum ne criticăm pe noi, așa ne vor critica și ceilalți.
În concluzie, vă recomand: să puneți în practică imediat cei 3 pași, pentru că tot ce este auzit, învățat, citit, nu este pus în practică rămâne doar la nivel teoretic. Iar cei care pun în practică sunt cu un pas, doi înainte.
👉 Urmărește video integral pe instagram
Dercaci Viorelia
Trainer Professional Speaker