5 Sfaturi după 6000 de discursuri evaluate

De multe ori ne întâlnim cu o problemă. Cum să ne pregătim mai bine ca să avem un discurs extraordinar?

Timp de 10 ani am reușit să evaluăm peste 6000 de discursuri și am înțeles o serie de idei, care ar putea să te ajute să fii cât mai pregătit așa încât și cei din sală să vadă sens în discursul tău.

Am 5 (s)faturi pentru tine:

Scop

Contează să știi exact despre ce vei vorbi. Acest punct te ajută să câștigi foarte mult timp în pregătire. Pentru o claritate mai bună, fii cât mai specific pe subiect. 

De exemplu: 

Subiect: Aș dori să vorbesc despre educarea copiilor. 

    Mai specific: Ce anume? Educarea copiilor de vârsta 15 – 17 ani. 

    Mai specific: Ce anume? Cum să educi adolescenții să fie mai implicați în viața socială.

    Mai specific: Ce anume? Care sunt metodele de influențare a adolescenților ca să fie mai implicați în viața socială – ong-uri, proiecte sociale, etc.

Te oprești să fii specific când îți este clar despre ce vei vorbi.

Structură

Câte idei exact vei expune? Adaugă o cifră în funcție de cât timp ai alocat. 

Exemplu: 5 metode de influențare a adolescenților să fie mai implicați în 3 activități sociale – ONG-uri, proiecte sociale și acte de caritate.

Senzație

Ce emoție îi vei face să trăiască? Care este povestea pe care o vei relata așa încât, să-i atingi pe cei din sală? De exemplu, o poveste proprie prin care fiind activ, ai ajutat anumite persoane și ai reușit să devii mai bun. Din 6000 de discursuri evaluate, cele mai memorabile sunt care mi-au trezit emoții puternice.

Suport

Cât de mult te pregătești? Încrederea vine din experiență și repetare. Pregătirea înseamnă mai multe repetări și nu de cît de mult timp cauți conținut interesant. Livrarea de multe ori poate să fie mai importantă decât conținutul. Alocă timp și repetă discursul. Să ai un suport de încredere, pentru a avea un discurs extraordinar.

Sens

Ce te motivează să livrezi acest discurs lor? Atât timp cât nu știi de ce faci acest discurs pentru cei din sală, nu te vei dedica la maxim pentru el. Atunci când știu că cei din sală chiar au nevoie să vadă acest discurs, eu aleg să vorbesc despre asta lor și eu sunt  acolo trup și suflet. Ei vor simți acest moment. După statistică un discurs va schimba viața la cel puțin 2 persoane din sală. Deci, pentru ei merită să-l livrăm.

Ai ce spune, dar nu știi cum?

Cu drag te invităm la noi la curs! În Professional Speaker noi construim discursuri care să inspire.   

Arta Oratorică este calea spre sufletele oamenilor.

Ilie Dercaci

Business Trainer