Pregătirea unui discurs poate să ne dea bătăi de cap de multe ori. Mai ales dacă este un discurs important.
Ai de susținut un discurs în fața unui public și nu știi de unde să începi? Cu toții ne dorim să ne prezentăm bine, să nu ne dăm de rușine. Să nu avem emoții și cel mai important – să nu uităm discursul chiar în fața publicului.
Sunt Angela Izbaș și am pregătit 5 pași exacți pentru pregătirea unui discurs. Aceștia îți vor servi drept ghid și ajutor pentru toate tipurile de discursuri pe care vrei să le faci.
1. Determină/Studiază publicul
Urmează să prezinți un discurs în fața clasei, la interviu, la ședință sau la un eveniment. Acest prim pas este important pentru captarea atenției publicului și relevanței subiectului cu oamenii din sală. Cunoaște-ți publicul și vei reuși să alegi și să transmiți mesajul direct.
2. Alege subiectul discursului după scop
Care este scopul pe care vrei să îl atingi la sfârșitul discursului? Este esențial să folosești un limbaj adaptat publicului tău, după vârstă, interes, activitate etc, astfel tinde să îți alegi subiectul potrivit în dependență de ce vrei să transmiți publicului. Prin storytelling sau discurs umoristic, sau discurs de cercetare – important să atingi scopul prin subiectul ales.
3. Informează-te
Odată ce ai ales subiectul pentru discursul tău, caută informații. Un om informat este un om înarmat. Astfel nu doar vei cunoaște despre ce vorbești dar și vei putea ușor răspunde la întrebările din sală. Și ce poate să-ți dea mai multă încredere decât siguranța că știi despre ce vorbești?!
4. Structurează informația
Informație acum este cât apă în mare. Scopul tău este să o prezinți publicului într-un mod structurat, că haosul nu te ajută. Acest pas este unul din cele mai importante care îți permite să îți realizezi scopul propus la început. Să fii sigur că nu uiți discursul acolo în față, când informația din capul tău e val vârtej. Structurează cap – coadă discursul tău și nu te lăsa în bătaia vântului.
5. Repetă discursul
Ai un discurs deja la acest pas. Felicitări! Dar până a-l prezenta, fii sigur că îl știi, că te încadrezi în timp. Repetă de mai multe ori și cronometrează timpul. Astfel vei cunoaște cum te comporți în fața publicului, ce ai reținut, ce trebuie să mai înveți. Nu te baza pe ideea “eu l-am făcut, eu îl știu”. Pentru că atunci când îl creai, structura nu era definită, capul îți era în proces de creație și de stimulare a ideilor. Acum doar repetă varianta finală pentru a obține încrederea necesară pentru prezentare.
+1 Bonus: Pregătește-te emoțional și oferă-ți o doză de curaj.
Nu m-am putut abține să nu îți dau acest pas, consider eu, foarte important. Indiferent cât de pregătit ai fi, tot ai emoții, nu-i așa? Îți recomand să faci exerciții de dicție înainte de prezentare. Să te hidratezi foarte bine. Să fii pregătit să livrezi mesajul pregătit și să-ți atingi scopul.
Vrei mai mult, un alt nivel în livrarea discursurilor? Vino la Cursul Professional Speaker. Accesează: cursul pentru copii și adolescenți sau cursul pentru adulți.
Nu e greu să livrezi un discurs pregătit. Doar urmează pașii și savurează discursul!
Autor: Angela Izbaș
Manager Marketing, Professional Speaker