De ce să fac un curs de dicție și comunicare? Cu ce mă va ajuta?
Te salut! Sunt Diana Ungureanu, trainer la Professional Speaker, iar azi îți voi povesti despre cele 5 motive prin care răspund la întrebarea “de ce să fac un curs de dicție și comunicare“.
Comunicarea este un dar pe care îl avem cu toții. Unii dintre noi pot să povestească ore în șir, să fie interesanți și să nu plictisească pe cei din jur. Dar, de departe, vorbim despre un număr mic de oameni cu acest talent nativ. Cei mai mulți dintre noi trebuie să învățăm să ne exprimăm ideile, gândurile sau părerile.
Ai nevoie cu adevărat de dicție?
Răspunsul pot să ți-l ofer după o testare de 20-30 minute (poți să te programezi gratuit aici: dictie.speaker.md). Prin acest test îți pot spune exact ce faci deja bine. Dar mai cu seamă, îți arăt la ce mai ai de lucrat. Iau în considerare nu doar aspecte de pronunțare, dar și problema din spatele micilor defecte. De exemplu, dacă nu pronunți corect un sunet, ai nevoie să lucrezi cu anumite grupuri de mușchi sau doar să schimbi poziția limbii. Aceste mici detalii pot fi observate la o analiză vizuală și auditivă, care are loc în timpul testării.
De ce să fac un curs de dicție și comunicare?
Am auzit nu de puține ori replica “Ok, știu la ce sunete am de lucrat, o să mă antrenez de sine stătător”. E lăudabil când văd oameni autodidacți – eu însămi sunt așa și datorită acestui fapt am expertiză vastă în domeniu. Totuși este un lucru pe care nu ți-l pot garanta în acest caz: că o să faci un antrenament corect, care să te ajute. Iar să faci (doar) frământări de limbă nu doar că nu te ajută, dar te-ar putea încurca și mai mult. Am scris despre asta aici.
Am lucrat cu copii și adulți care, vrând să-și perfecționeze dicția, au făcut exerciții și frământări de limbă incorect. O să repet și aici, cum o spun de fiecare dată: a face frământări de limbă repede și perfect nu este echivalent cu o vorbire clară și coerentă. Dacă vrei cu adevărat să dai sens antrenamentului de dicție, atunci alege să îl faci corect.
Motivele pentru care merită să investești într-un curs de dicție și comunicare sunt multe. Mai jos îți prezint 5 din ele.
1. Afli exerciții de dicție eficiente
Știu, internetul e plin cu exerciții de dicție. Dar te-ai întrebat vreodată câte din ele sunt eficiente? Dacă sunt corecte sau nu? Care e garanția că îți vei îmbunătăți comunicarea prin acele exerciții? În curs folosim tehnici care și-au arătat eficiența în timp, la un număr mare de persoane, dar și pe propria piele. Experiența și timpul sunt cele care garantează eficiența!
2. Știi cum să execuți corect
Aș putea admite că folosești un manual de dicție, unde ți se dau exerciții pentru toate deficiențele de vorbire. Dar cum știi că le execuți corect? Manualele sunt un lucru foarte bun, dacă sunt în mâinile celor care cunosc subiectul și noțiunile din ele. Însă de cele mai multe ori, faptul că nu înțelegem cuvintele cu care sunt descrise anumite lucruri ne face să le executăm greșit. Or, asta adâncește și mai mult problema. Un curs îți oferă “scurtături” la studii și cărți care, altfel, ți-ar lua ani de zile să le înțelegi. Iar limbajul ușor al explicațiilor te vor face să înțelegi exact ce ai de făcut.
3. Te disciplinezi
Rezultatele apar atunci când îți instalezi un set de obiceiuri constante. Acest proces se realizează prin disciplină. Așa cum e mai util să citești zilnic câte 3 pagini decât într-o singură zi din lună o carte, la fel este și cu exercițiile de dicție. Disciplină nu înseamnă să muncești din greu! Ci să faci lucrurile constant, cu pași mici, dar siguri. Pe parcursul cursului asta vei face – vei instala obiceiuri zilnice, care să te ajute să obții rezultate sigure. Totul e în mâinile tale!
4. Valorifici ceea ce înveți
Aici îți sugerez să îți adresezi o întrebare: de ce vrei să faci dicție? Pentru a te lăuda cu frământări de limbă spuse impecabil? Sau pentru a vorbi clar și a te face înțeles ușor? Dacă motivul este cel din urmă, atunci ai nevoie să incluzi în comunicare tot ceea ce înveți. Adică să dai un sens antrenamentului de dicție. Altfel degeaba îl faci!
5. Primești ghidare și mentorat pentru rezultate maxime
Orice faci, trainerul îți este alături pentru a te ajuta sau corecta, la necesitate. Totodată vei avea susținerea de care ai nevoie să ajungi la performanțele propuse. Fie că ești în grup sau faci individual, în curs ai lângă tine cel puțin o persoană care își dorește să-ți atingi scopul la fel de mult ca și tine. Cel mai important este să ai dorința de a învăța!
Bonus: Socializezi și înveți de la alții
Ai putea învăța multe singur, dar când socializezi înveți de 10 ori mai mult și mai bine. Pentru că înveți prin experiență. Iar experiența nu se uită atât de ușor. Atuncâ când lucrezi cot la cot cu alții, ești mai motivat, mai atent, mai curios. În plus, tu și ceilalți participanți constituiți un laborator unde puteți vedea și experimenta într-un mediu sigur.
Dacă e să trag o linie și să fac o concluzie, tot ce ai de făcut este să vrei cu adevărat și să faci primul pas. Iar primul pas pentru o comunicare clară și coerentă este să te înregistrezi la un curs de dicție și comunicare. Poți prinde unul din ultimele 2 locuri la cursul de Dicție cu Sens. Vezi detalii despre curs aici: dictie.speaker.md
Înregistrează-te acum și ne vedem la curs!