autoevaluezi

Avem noi o calitate specifică omului – să autoevaluezi cum ai făcut lucrurile anterior, ce se putea de făcut mai bine. ˝Vai nu am făcut asta, am uitat uitat să spun cealaltă… etc.˝  Și dovedit e faptul că cei mai duri și critici putem fi doar noi cu noi înșine.

Nu mai este un secret: după ce ai livrat un discurs în public, fie la o ședință sau la universitate, ți-ai analizat prezentarea, nu-i așa?

Dar care este unghiul din care ți-ai analizat discursul?
Cel pozitiv sau cel negativ? 

Din experiența noastră cu peste 3100 de discursuri știm răspunsul la această întrebare.
Aproximativ toți au obiceiul de a-și critica prezentarea – fără a atrage atenția măcar un pic la ce au făcut bine!

M-am gândit că aș putea să împărtășesc cu voi câteva tehnici de autoevaluarea a discursului tău.

Cel mai important lucru ce Trebuie să analizezi în detaliu după prezentarea ta este starea ta emoțională, ca să o înțelegi adresează-ți următoarele întrebări: 

  • Cum mă simt eu după acest discurs? Care sunt sentimentele mele la moment?

În momentul în care tu o să începi să înțelegi cum te simți după prezentarea ta, vei înțelege ce ai făcut sau ce nu ai făcut de ai ajuns să simți asta.

De exemplu, dacă tu o să te simți bine, mulțumit/ă, atunci te vei gândi ˝Ce bine că ieri am repetat mai mult˝. Iar dacă te simți prost, ușor vei sesiza De ce?

  • Aici îți recomand să atragi atenția mai mult la ce ai făcut bine – și să te lauzi!

Și la ce nu ai făcut bine – ca data viitoare să lucrezi mai mult asupra acestei provocări.

Această tehnică te va ajuta să poți să te autoevaluezi într-un mod eficient și sănătos pentru psihicul tău.

Ce îți mai recomand să faci este să:
  • Să te gândești la ce subiect al discursului nu ai atras atenția prea mult? Poate la tema aleasă, sau la studierea acesteia, sau la structura discursului, Doar analizează.

Pentru că aceasta este cauza obstacolelor ce au apărut pe parcursul discursului și nu te-au lăsat să obții un discurs bun.

  • Și de ce ai ales să nu lucrezi asupra acestui lucru. Din nivelul de încredere prea mare sau din neștiință?

Ambele variante te încurcă. Și pentru a le înlătura data viitoare, ce trebuie să faci – e să te informezi mai mult! Un discurs bun – este întotdeauna un discurs studiat.

Te invităm la cursul Professional Speaker, pentru că acolo avem parte de mai multe strategii, tehnici și instrumente eficiente. Înregistrează-te aici: curs.speaker.md

Îți recomand să nu te criti prea mult. Acest obicei te împiedică să vezi ce ai făcut bine și care e progresul tău, ceea ce este foarte important.

Tu ești cel care controlează prezentarea ta, acum analizează iar data viitoare îl ții în frâu mult mai bine și vei avea mai multe motive de laudă!

 

Autor: Angela Izbaș

Manager Marketing, Professional Speaker