Autoevaluarea

Autoevaluarea este un instrument foarte util și complex de dezvoltare personală. Dar adesea nu avem curajul să o utilizăm, deoarece creează disconfort. Și asta din cauza că nu știm cum să o folosim eficient.

Cum să utilizezi autoevaluarea așa încât să te ajute la dezvoltarea ta, și nu la (auto) sabotare? Sinceritatea și scopul sunt elementele cheie ale acestui proces. La început este neplăcut, dar te asigur că merită efortul.

La cursul de oratorie și dezvoltare personală Professional Speaker Junior, discursurile trec prin 2 etape de autoevaluare. Acestea ajută copiii și adolescenții să înțeleagă exact ce simt când comunică. Un alt beneficiu este că se pot vedea din poziție de observatori. Astfel ei înțeleg mult mai bine la ce sunt buni deja și la ce mai au de lucrat.

Iată cei 5 pași pe care să îi faci pentru a utiliza autoevaluarea eficient. 

1. Filmează-te când vorbești în fața unui public.

Pentru a vedea cum ești în fața publicului dintr-o parte, este nevoie de o înregistrare video. Aceasta te va ajuta nu doar să revezi discursul, ci să te vezi din poziția de observator. Astfel vei putea analiza la rece, să vezi exact la ce ești bun și la ce mai ai de lucrat.

2. Vezi ce simți.

După ce ai terminat să vorbești în fața publicului, spune sau scrie pe o foaie cum te simți. Fii specific în exprimare. Ce emoție/i ai simțit? De ce te-ai simțit așa? Ce ar fi fost dacă s-ar fi întâmplat ceea de ce îți faci griji să nu ți se întâmple? Fii sincer cu tine. Odată ce conștientizezi ce simți, vei reuși tot mai ușor să îți gestionezi emoțiile.

3. Vezi înregistrarea.

Și când spun să o vezi, înseamnă doar să vezi. Deconectează sunetul și observă cum te miști, ce gesturi faci, ce transmite mimica ta. Fă-ți notițe despre ce faci bine și ce ai putea face altfel.

4. Ascultă înregistrarea.

Acum schimbă focusul: închide partea vizuală și ascultă-te. Observă cum te exprimi, ce cuvinte folosești, dacă ai sau nu repetiții. Cum este vocea ta? Notează-ți toate observațiile, ce faci bine și la ce mai ai de lucrat.

5. Aplică la discursul viitor.

Trage o linie și scrie concluziile. La ce excelezi? Ce vrei să faci mai bine? Cum poți să faci mai bine? Recomandările pe care ți le-ai notat aplică-le în următoarele discursuri.

Urmând acești 5 pași, autoevaluarea va deveni aliatul tău în creșterea și dezvoltarea personală. Astfel vei înlocui frica și rușinea cu încrederea și entuziasmul!

Sunt sigură că poți să ajungi la performanțele dorite. Iar dacă încă nu ai curajul să faci primul pas, atunci vino la cursul de public speaking și dezvoltare personală Professional Speaker Junior. În acest curs nu doar că practicăm autoevaluarea. Aici copiii și adolescenții cunosc și aplică instrumente eficiente pentru a comunica liber în public. Vezi detalii aici: junior.speaker.md

Nu-ți fie frică! Ideile tale pot schimba lumea!