Lecțiile de dicție pot avea structuri diferite la fiecare antrenor de dicție. Nu știu cum e la ceilalți, dar pot să îți povestesc cum au loc lecțiile de dicție la noi, la Professional Speaker.
Te salut. Sunt Diana Ungureanu, trainerul de dicție de la Professional Speaker. Astăzi vorbim despre modul în care se desfășoară lecțiile pe care le fac cu copiii și de ce le fac anume în acest format.
Exact un an în urmă, când am conceput cursul de dicție, aveam o mulțime de cunoștințe și experiențe la îndemână. Am încercat să le structurez, ca să reușesc cât mai mult. Dar hai să recunoaștem, când ai foarte multe cunoștințe, e greu să renunți la ceva anume – totul este important. Mi-a luat o săptămână încheiată să le organizez și tot nu era perfect, așa cum voiam eu să fie.
Ideea a venit de la fetița mea, care mi-a fost alături în tot acest timp (în perioada carantinei). O simplă întrebare a făcut lumină în ceea ce ținteam eu de fapt. Mami, eu voi putea face cu tine aceste exerciții? Această simplă întrebare țintea cele mai importante aspecte. Primul – să înțeleagă și un copil mic cum se face dicție. Al doilea – să poată fi practicat în familie, să fie vesel. Și al treilea – să fie atât de simplu și util, încât să poți face zilnic.
Un antrenament de dicție complet
Astfel mi-a venit ideea de a crea în curs un antrenament de dicție. Acest antrenament se construiește cu fiecare lecție, în 10 pași. Mi-am propus să acopere toate aspectele ce influențează dicția. Asta însemna de la corp, sunetele din limba română și până la emoții.
De mare ajutor mi-a fost experiența cu copiii. Știam deja cât de bine prind jocurile și lucrurile ușor de prevăzut. Jocurile – pentru că stimulează curiozitatea și oferă dinamism. Exercițiile academice din cărți, manuale și cursuri au fost redate prin jocuri, așa încât să le înțeleagă fetița mea. Pe de altă parte, nevoia lor de siguranță este acoperită de antrenamente. Obiceiuri simple, pe care le cunosc deja și le pot aplica în viața practică, sunt folosite pentru a structura antrenamentul de la fiecare lecție. Toate acestea pot fi făcute acasă, în familie.
Așadar, cum au loc lecțiile de dicție?
1. 10 lecții – 10 pași
Cele 10 lecții ale cursului merg pe ideea de a forma, pas cu pas, un antrenament de dicție cu cele mai importante aspecte pentru o vorbire fluentă. Cu fiecare lecție, se completează câte un compartiment din antrenament. Acesta include partea corporală, respirația, sunetele, cuvinte și fraze, comunicare. Astfel, ajungem de la fundamentul pronunțării corecte până la sensul dicției – comunicarea.
2. Structură clară
Fiecare lecție are o structură cu 3 compartimente: recapitulare, noutate și comunicare. Aceste 3 aspecte acoperă obiectivele de bază ale cursului: crearea obiceiurilor, aplicarea cunoștințelor noi și integrarea în comunicare. Prin acestea, reușim să ajungem la scopul propus și chiar să depășim rezultatele așteptate.
3. Interval de asimilare
Între lecții este un interval de asimilare și integrare a obiceiurilor în rutina zilnică. Acest lucru se face prin așa-zisa temă pentru acasă. Aceasta este făcută astfel încât să fie plăcută și ușor de realizat, dar în același timp să fie eficientă. În acest interval dezvoltăm obiceiul de a antrena dicția în fiecare zi, ceea ce ajută la comunicarea cu ceilalți.
După cum vezi, să faci dicție și să comunici liber nu este greu, ba este chiar ușor, dacă exersezi în fiecare zi. Gândește-te că în jur de 12 ore pe zi suntem expuși la situații de comunicare cu cei din anturajul nostru. De aceea, merită să ai grijă de cum rostești cuvintele așa ca să fii înțeles exact așa cum vrei tu.
Te invit să învățăm să comunicăm frumos și ușor. Înregistrează-te la cursul de Dicție cu Sens pentru copii, adolescenți și maturi!