Poți contribui la încrederea de sine a copilului tău!

Poți contribui la încrederea în sine a copilului tău? Ajunși la maturitate, ne gândim – cum se întâmplau lucrurile dacă nu eram atât de rușinoși? Dacă nu evitam să îmi spun ideile? Dacă acționam mai încrezător în propria persoană?

Cu siguranță îți dorești copilul tău să nu ajungă să regrete anumite lucruri. Vrei să experimenteze, să-și atingă scopurile. Încrederea în sine la copii se capătă reieșind din sfaturile și exemplu propriu al părintelui. Fiind părinte responsabil, poți să eviți înrădăcinarea acestei probleme. Permite-mi să îți ofer 5 recomandări cum poți contribui la încrederea necesară să depășească toate provocările ce le va întâlni pe parcursul vieții sale.

Te invit să citești întreg articolul și să implementezi cele 5 recomandări. Pentru că are de parcurs o viață întreagă și știu că îți dorești să o facă cu Determinare, Curaj și Încredere.

1. Nu îți convinge copilul că el este cel mai bun și nimeni nu se pot compara cu el. 

A-i spune copilului în fiecare zi că este cel mai bun și nimeni nu poate fi comparat cu el – nu garantează că vei construi o încredere de sine sănătoasă a copilului.

2. Învață-l să facă față eșecurilor și să aibă un plan în drumul lor spre succes.

Experiența vieții v-a scos în cale obstacole, eșecuri? Cum crezi, copilul tău va trece peste acestea? Sau va ceda din prima? Eu, dacă de mică eram învățată că nu toate îmi vor reuși perfect, cu siguranță acum nu eram o perfecționistă înrăită și dezamăgită de fiecare eșec.

3. Lucrează cu el asupra unei comunicări eficiente pe care o poartă cu alții.

În momentul în care copilul tău va ști cum să comunice cu ceilalți din jur, automat îi va apărea și siguranța ideilor ce le va expune. Atunci nu va întâmpina probleme legate de rușine și nesiguranță.

4. Determinați împreună care sunt atuurile și defectele asupra cărora are de lucrat.

Un copil care cunoaște că este foarte bun la un lucru, dar mai are de lucrat la altul, în primul rând se va cunoaște mai bine pe el însuși. Astfel, își va înțelege eșecurile și unde are de muncit ca să perfecționeze.

5. Evită orice devalorizare a copilului.

Este foarte important să atragi atenție la cuvintele ce le folosești când îți critici copilul. Cuvintele au o încărcătură foarte puternică. Acestea pot crea convingeri limitative, neîncredere și chiar afecțiuni psihologice. Astfel, în primul rând, gândește-te ce vrei să învețe copilul din critica și sfaturile pe care le dai. Apoi să alege-ți modul în care o spui și cuvintele ce le folosești. Un copil devalorizat de propriul părinte va fi marcat pe viață. 

Sunt sigură că lucrurile preîntâmpinate sau prelucrate treptat nu pot să ne influențeze cursul vieții.
Aceste 5 sfaturi te vor ajuta să îi creezi o atitudine potrivită față de sine copilului tău. Astfel, el va merge prin viață încrezător, în siguranță și rațional. Este viața lui. Dar tu poți avea o influență minunată și benefică asupra încrederii de sine a copilului tău.

La cursul Professional Speaker Junior, copiii de 10-13 ani și 14-17 ani nu doar învăță să se prezinte sau să vorbească în fața unui public. Ei învață să o facă fără rușine, cu încredere și sigur de propriile forțe. Vezi detalii și înscrie copilul la curs aici: junior.speaker.md

Astfel poți contribui la încrederea în sine a copilului tău. Împreună cu tine putem să ajutăm copilul să devină un matur de succes! 

 

Autor: Angela Izbaș,
manager marketing Professional Speaker