Critica și lauda

Critica și lauda sunt 2 metode de stimulare a performanțelor utilizate cel mai adesea, mai ales în educația copiilor. Totuși, deși avem o experiență vastă de utilizare a acestor 2 instrumente, nu întotdeauna le folosim astfel încât să vedem rezultate. Ba chiar uneori ele pot mai mult dăuna dezvoltării copiilor și adolescenților. Așadar, cum eviți acest lucru? Și cum faci astfel încât critica și lauda să lucreze pentru performanța copilului tău?

Orice părinte își dorește să își vadă copilul devenind un adult inteligent și încrezător, cu un serviciu bine plătit și o viață frumoasă. Pentru a ajunge la acest viitor luminos, este necesară o educație de calitate. Iar educația începe de acasă și este în mâinile tale, ca părinte.

Am avut în cursurile noastre Professional Speaker Junior copiii erau foarte influențați de ceea ce le spuneau părinții! Am văzut cum a fost stinsă flacăra entuziasmului atunci când au auzit vorbe precum “Vezi, să nu mă faci de rușine…” sau “Alții uite ce bine au făcut, iar tu…”. Și atunci parcă deveneau alți copii – mai retrași, mai închiși.

Copilul este timid și se rușinează să vorbească?
Adolescentul tău evită să-ți povestească sau să te întrebe despre temele care îl interesează?
Nu mai găsiți subiecte comune de discuție?
Observi că nu mai are inițiativă de a spune sau a face ceva împreună?

S-ar putea ca la un moment dat să-l fi criticat mai dur. Iar asta a dus la frica de a nu greși sau la sentimentul exagerat de vină că nu ți-a atins așteptările față de el. Nici laudele, folosite în exces, nu sunt cu mult mai bune. Acestea trezesc spiritul de competiție și imediat ce nu va fi cel mai bun sau o activitate nu-i va reuși din prima, va renunța. Acest lucru împiedică evoluția naturală a copilului.

Așadar, ce e de făcut?

Nu e cazul să excluzi critica și lauda din procesul vostru de educație, dar poți să modifici codul în care le prezinți când îi vorbești copilului tău. Mai jos îți prezint 5 recomandări pe care să le urmezi atunci când vrei să îi oferi aprecieri constructive. Aceste recomandări au fost testate în cursurile noastre și și-au dovedit eficiența. Sper să îți fie și ție de folos pentru viitor.

 1. Folosește critica și lauda împreună.

Astfel de abordare va prezenta și partea pozitivă, și partea negativă a lucrurilor. Acest lucru va demonstra că nu vezi doar răul și, în același timp, că nu exagerezi, ci ești sincer. Asta va duce la o mai mare încredere a copilului că vrei să îl ajuți, nu doar să îl penalizezi sau îl minți. Mai ales că ambii sunteți conștienți că nu poate fi totul rău sau perfect. Mereu este loc de mai bine – lucru firesc pentru evoluție.

 2. Mai întâi pozitiv, apoi negativ.

Fii atent la consecutivitate. Să recunoaștem, când ți se oferă o apreciere, parcă e mai ușor să accepți ceva negativ după asta. Critica s-ar putea să-i taie din elan când este spusă înaintea unui lucru pozitiv, care nu va mai ajunge să fie ascultat. Așadar, mai întâi plăcerea laudei, apoi tăișul criticii.

 3. Laudă sinceră și descriptivă.

O laudă bună este aceea pe care o spui cu sinceritate. Iar asta presupune să observi ce a făcut bine. Descrie, prin laudă, ceea ce ți-a plăcut. Vezi și ce abilități i-a dezvoltat activitatea pe care o lauzi. Apreciază nu doar rezultatul, dar și atitudinea, efortul și potențialul. Laudele dau aripi pentru a continua și aduce plăcerea de a face lucrurile din propria inițiativă.

 4. Elimină critica distructivă.

Sau, altfel spus, critica trebuie să fie costructivă când vrei cu adevărat să îți ajuți copilul. Pentru asta e necesar să vorbești cu blândețe și diplomație. Evită comparațiile cu alții, asta nu face decât să descurajeze și să nu vadă propria evoluție. O critică distructivă îi va tăia din entuziasm, pe când una constructivă îi va arăta unde anume are de lucrat. Nu îi spune despre cum (nu) este el, ci despre ce ar putea face mai bine. Include recomandări. Provoacă-l să devină mai bun. Insuflă-i ideea că poate face orice și poate ajunge oriunde își dorește.

 5. Nu te impune.

Dacă s-a obișnuit să audă multă critică sau să vadă indiferență prin laude nesincere, atunci copilul s-ar putea să nu vrea să primească evaluarea ta. În orice caz, asigură-te că vei fi văzut, ascultat și înțeles. Întreabă-l dacă vrea să îi oferi recomandări. Dacă te refuză, atunci abține-te și revino cu alte ocazii. Inițiativa ta îl va face curios să afle părerea ta și, totodată, îi va arăta că îți pasă de ceea ce face.

Așadar, iată cum critica și lauda pot influența pozitiv educația copiilor și adolescenților. Nimeni nu este perfect, însă cu toții suntem perfectibili. Evoluția nu este despre a nu greși, ci de a vedea ce poate fi făcut altfel, mai bine.

Te îndemn să utilizezi aceste recomandări și să ne scrii cum au influențat comunicarea voastră!