A învăța din experiența celor mai buni e cel mai inspirat lucru pe care poți să-l faci. Fiecare orator care a obținut încrederea și aprecierea publicului a fost ascultat cu urechile ciulite pentru modul în care a transmis mesajul – cuvinte pe care generații la rând le cunosc. Cei mai mari oratori ai timpului au ținut să împărtășească secretele unui discurs bun, un discurs ce va obține încrederea și admirația publicului.
Angela Izbaș sunt și te invit să citești, să aplici și să-ți îmbunătățești discursurile tale acum.
Winston Churchill
Considerat unul dintre cei mai mari oratori ai timpului, fost prim-ministru al Regatului Unit în Al Doilea Război Mondial. Este renumit pentru că ar fi condus Marea Britanie spre victorie în al II-lea Război Mondial. Cel mai apreciat discurs al său a fost – “We shall fight on the Beaches” (Vom lupta pe plaje). Două din secretele ce le practica Winston Churchill înainte de un discurs sunt:
- Antrenare, antrenare, antrenare
Winston Churchill lucra mult asupra tuturor discursurilor sale, îmbunătățindu-și abilitățile și completându-și cunoștințele cu altele noi pe parcursul întregii sale vieți. El elabora multe revizuiri asupra fiecărui discurs, îmbunătățindu-l și exersându-l, astfel cheltuind de la 6 la 8 ore pentru un discurs de 40 de minute.
- Scrie întreg discursul
Churchill își scria discursurile în format întreg. Ulterior le diviza în părți de foi mai mici, ce arătau ca niște notițe. Notițele includeau mici detalii, cuvinte de empatizare, pauze, glume, ce-l ajutau să își susțină discursul într-un mod cât mai natural.
Martin Luther King Jr.
Cunoscut ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii. În timpul unui marș pentru libertate, a pronunțat unul dintre cele mai celebre discursuri – “I have a dream” (Am un vis), care a ajuns la inimile oamenilor și a schimbat gândirea majorității. Trei secrete pe care le aplica în discursurile sale:
- Folosește un limbaj viu pentru a construi o imagine
În discurs folosește date, informații, care îți vor dovedi veridicitatea cuvintelor. Finalizează-ți discursul cu un îndemn spre a acționa.
- Scrie și rescrie discursul
Ori de câte ori simți că ai putea îmbunătăți ceva la discursul tău, rescrie-l. Astfel, urcându-te pe scenă, nu vei avea tendința să improvizezi foarte mult, știind că astfel te-ai putea abate de la subiect.
- Lasă loc pentru improvizație
Discursul în sine nu trebuie să fie o improvizație totală, dar ți-ai putea planifica spațiu pentru aceasta. Vorbind sincer cu publicul le câștigi foarte ușor încrederea.
Margret Thatcher
Prima femeie ce a ocupat funcția de prim-ministru al Marii Britanii. Discursurile doamnei Thatcher de-a lungul anilor au oferit cele mai memorabile mesaje în politică. Cel mai cunoscut discurs din cariera Doamnei de Fier a fost “Britain Awake. Iron Lady” (Discursul Trezirea Britanicilor). Secrete din public speaking de la Margaret Thatcher:
- Stabilește tonul vocii
Margaret Thatcher, când își ținea discursurile, stabilea un ton al vocii puternic și asertiv, astfel încât să transmită mesajul cu încredere și autoritate. Prezintă siguranță în discursul tău și lucrează la introducerea unui ton mai familiar periodic, pentru a crea o conexiune cu publicul.
- Creează-ți imaginea potrivită
Margaret a fost îndrumată de către un producătorul unei televiziuni, Gordon Reece, să-și modifice imaginea și respectiv abordarea ei în public speaking. Gordon a sfătuit-o să-și micșoreze tonul vocii și să se apropie mai mult de microfon pentru a da senzația de o apropiere mai familiară cu publicul. Testează acest secret în următorul tău discurs, vezi cum va funcționa.
- Ai grijă de vocea ta
Margaret Thatcher a consultat specialiști pentru a-și determina personalitatea în public necesară, deși știa că e foarte important să fii tu însuți pentru a insufla încredere. Margaret mai avea un secret: ea consuma apă cu lămâie și miere pentru a-și diminua tensiunea din voce.
- Fii tu însuți
În fiecare discurs de-al ei, Margaret se focusa pe a fi ea însăși, pe autenticitatea a ceea ce prezenta publicului. Ai grijă să fii tu însuți când vorbești în public și să introduci câte puțin din personalitatea ta în discursurile tale.
Barack Obama
Al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Obama a fost îndrăgit pentru carisma personalității sale, încrederea și siguranța cu care își livra discursurile din campania electorală și pe perioada președinției. Cel mai cunoscut discurs al său a fost discursul din 2008, când a câștigat alegerile. Lecțiile de public speaking ce le recomandă Obama sunt:
- Scrie discursurile pe foaie oricând îți vine inspirația
Obama obișnuia oriunde să își scrie fiecare idee pe o foaie. Întrucât acesta era și foarte ocupat, adesea discursurile le scria noaptea, preferând inițial să le scrie pe foaie, apoi le transfera pe laptop.
- Începe cu o prezentare puternică
Începutul trebuie să fie cu impact puternic, pentru a-ți prezenta întreg discursul cu succes. Imită-l pe Obama prin a avea un început de discurs bazat pe întrebări. Astfel vei crea o relație mai apropiată cu publicul. Nu-ți fie frică să adăugi glume, să modifici volumul și ritmul vocii, să faci pauze. Așa vei pune accent pe mesajele cheie ale discursului.
O să-ți spun un lucru minunat. Nici unul dintre cei mai mari oratori ai timpului nu s-a născut orator profesionist – la fel ca tine. Dar prin multă muncă, exersare și dorința de a spune acel ceva cu voce tare, au ajuns să fie recunoscuți ca cei mai buni oratori din lume. Iar secretele unora din cei mai mari oratori le-am discutat astăzi – ai ocazia să le practici.
Pentru a te ajuta să devii un orator profesionist și să ajungi la scopul tău, am conceput cursul de oratorie Professional Speaker. În acest curs vei pune în practică toate secretele pentru a ajunge și tu unul din acei mari oratori pe care publicul abia așteaptă să-l asculte! Mai multe detalii despre curs găsești apăsând aici.
Te îndemn să fii tu însuți în discursurile tale. Transmite mesajul prin toți porii și cu siguranță vei ajunge la inimile oamenilor!