Investiție cu sens în educația copilului

Foto: Julia M. Cameron, pexels.com

Educația începe odată cu nașterea (și mai devreme). Nici o minte de copil nu va rata oportunitățile de învățare pe care le are în jurul său. Iar până la vârsta pre-adolescenței, părinții sunt cei care modelează viitorul copilului! De aceea merită să faci o investiție cu sens în educația lui. 

Salut, sunt Diana Ungureanu și dacă ești părintele unui elev de 7-13 ani, atunci te invit să vezi cum poți să îi oferi copilului tău oportunitățile de învățare potrivite pentru nevoile sale.

Deși am studiat atent psihologia copilului de-a lungul anilor, nu îți voi oferi acum teorii ale marilor personalități din domeniu. Pentru că orice teorie trebuie testată de mai multe ori ca să vezi dacă e funcțională. Iar când e vorba de copii, atunci lucrurile iau o amploare și mai mare. Fiecare copil își are propriile sisteme interne după care descoperă lumea.

Cum învață copii? 

Am observat unele tipare comune – fiecare copil are o curiozitate naturală. Dacă ceva îi place – nu renunță, iar cel mai ușor învață prin joc. Acestea acoperă 3 mari nevoi ale copilului:

  1. competență – vrea să cunoască lumea din jurul său;
  2. autonomie – motivație intrinsecă de a descoperi pe cont propriu, de a nu renunța după primul eșec;
  3. interacțiune – jocul implică emoții, conectare cu “ce vreau eu”, dar și cu “ce vor alții”.

Imaginează-ți cu câtă pasiune ai fi învățat istoria sau chimia, sau orice altă disciplină care nu te-a atras în școală, dacă profesorul tău era să înțeleagă aceste lucruri!

Un copil competent comunică ușor. 

Sigur, Diana, dar nu toată lumea trebuie să știe chimie sau matematică superioară! – îmi vei spune și îți voi da dreptate. Fiecare om are vocația sa și anumite lucruri “i se dau mau ușor”. Da, iar pentru a putea străluci “expertul” din copil (și din adult) e nevoie de anumite cunoștințe inter-disciplinare. Adică acele cunoștințe ce rămân valabile și prețioase indiferent de domeniul în care va ajunge expert copilul tău.

E ca cimentul dintre cărămizi. Dacă vei pune doar cărămizile, ele se vor prăbuși. Și asta pentru că nu vor avea un liant – o substanță care să le țină împreună. Aici se includ abilitățile de leadership, creativitatea și inovația, comunicarea. Mai ales comunicarea, deoarece a vorbi ușor înseamnă a fi înțeles și integrat în orice grup de oameni. Și invers, dacă nu vei putea vorbi coerent, fluent și cu încredere, atunci nu vei mai fi privit ca un expert, oricât de bine ți-ai cunoaște domeniul. De asta este necesar să faci o investiție cu sens în educația copilului tău. E nevoie să mai spun cât de importantă este comunicarea în familie, cu prietenii, în societate?

Și cum spuneam la început, educația începe odată cu nașterea. Ceea ce înveți când ești copil îți va influența viața de adult. De aceea vreau să îți ajut copilul să devină un adult competent, liber și plin de încredere.

O investiție cu sens!

În cursul de dicție pe care l-am creat cu echipa Professional Speaker, am pregătit un program complex. Cursul include exerciții și jocuri de pronunție și comunicare adaptate pentru copilul tău. Lecțiile se petrec de 2 ori pe săptămână și durează câte o oră. Cursul stimulează copilul să comunice deschis, clar și cu sens, nu doar în frământări de limbă, dar și în viața de zi cu zi. Vom trece împreună prin cele 10 lecții ca printr-un drum de inițiere în arta comunicării, din care copilul va ieși vorbind frumos și exprimându-și opiniile fără dificultate. Deoarece îmbinarea de exerciții, jocuri și improvizație asigură toate aceste lucruri.

În plus, la final veți avea un sistem de antrenare a dicției complet, care acoperă toate componentele principale:

  1. motricitate fină,
  2. postură,
  3. respirație,
  4. volum,
  5. tonuri,
  6. ritm,
  7. pronunție corectă,
  8. frământări de limbă,
  9. improvizație
  10. jocuri de simulare.

Da, dicția nu este doar despre a vorbi repede fiecare sunet. Efortul dicției trebuie să aibă Sens. Iar fiecare componentă din acest sistem îl vor susține pe copilul tău să atingă performanțe în oricare disciplină școlară îl va pasiona. Deoarece, să fim de acord, dacă știi matematică, dar nu poți trece în fața clasei să-ți demonstrezi cunoștințele, e ca și cum nu ai ști.

Accesează aici pentru mai multe detalii despre cursul de Dicție cu Sens: dictie.speaker.md 

Oferă-i copilului șansa de a străluci în fața clasei, de a deveni adultul de succes pe care vrei să îl vezi în viitor. Investiția ta va înflori acum, pe termen scurt și va da roade in viitor, pe termen lung. Și cum o investiție cu sens este în investiția în educație, acum e momentul să începi a planta semințele comunicării în viața copilului tău!