Când ai vorbit ultima dată în fața a cel puțin 4-5 persoane? Îți amintești cum te-ai simțit? Ai știut exact ce vrei să spui?

Aproape întodeauna improvizăm mesajele pe care dorim să le transmitem audienței. Și extrem de rar ne gândim din timp la ceea ce vrem să spunem, structurând mesajul într-un discurs.

Pentru a deveni buni vorbitori în public în procesul de învățare, e bine să respecți câteva condiții, mai exact – 4 la număr. Prima este:

  1. Să ai suficientă dorință să devii un vorbitor în public bun.

 Dacă dorința nu este suficient de puternică, rezultatele vor fi slabe și neînsemnate. Găsește propria motivație și răspunde sincer la întrebarea „Pentru ce vreau să fac acest lucru?” Găsește-i avantajele și beneficiile pe care ți le va aduce în toate sferele vieții: la locul de muncă, la şcoală, pe plan social, în viața de zi cu zi.

Atunci când e vorba de a face un efort, mulți se dovedesc a fi slabi de înger și se dau bătuți. De aceea, tot timpul trebuie să te gândești ce înseamnă pentru tine obținerea acestei abilități.

Un exercițiu de imaginație despre cum ai putea impresiona şi inspira o audiență te-ar putea impulsiona să te ții de scopul propus.

  1. A doua condiție este să știi exact despre ce vrei să vorbești.

 Neîncrederea și teama de a vorbi în fața unei audiențe vine și din lipsa unei structuri a gândurilor legate de ceea ce ai vrea să-i comunici publicului. E ca și cum ai merge pe întuneric fără lanternă. Într-o asemenea situație, nu ai cum să nu te simți speriat, rușinat, nesigur. Aici e bine să cunoști structura unui discurs, care te ajută să organizezi mesajul în așa fel, încât să fii înțeles și, totodată, concis. Or, nu ai vrea să plictsești publicul cu lucruri de prisos.

  1. A treia condiție este să ai încredere în tine.

Neîncrederea vine din necunoaștere. Iar necunoașterea se înlătură prin cunoaștere. Exersarea vorbitului în fața publicului, oricât de mic sau neînsemnat ar fi acesta, te duce sigur pe culmile încrederii în sine. De îndată ce știi despre ce vei vorbi, ieși în față și trage aer în piept (e bine să tragi aer în piept timp de 30 de secunde înainte să începi să vorbești în public, cantitatea bogată de oxigen îți va da energie și stare de calm).

Apreciază-ți valoarea adevarată, privește publicul în ochi și începe să vorbești încrezător.

  1. A patra condiție – Exersați și iar exersați!

Această condiție este cea mai importantă. Dacă ai fost atent(ă), celelalte 3 condiții implică acțiunea de a exersa. Cu cât mai mult vei vorbi, cu atât va fi mai ușor data următoare. Experiența de a vorbi în fața publicului te va trata de orice frică sau neîncredere.

O comunicare bună nu este niciodată perfectă și nimeni nu se așteaptă să fii perfect. Cu toate acestea, să aloci timpul necesar pentru a te pregăti te va ajuta să susții un discurs mai bun. S-ar putea să nu poți scăpa în totalitate de emoții necontrolate, dar poți învăța să le minimalizezi.

Nu amâna pe mai târziu ceea ce ai putea face acum! Găsește orice împrejurare sau ocazie să vorbești acolo unde sunt mai mulți oameni, fie că ai de dat un raspuns scurt la lecția ta preferată sau te implici mai mult în comunicarea cu colegii tăi, sau, de ce nu, să accepți un interviu cu jurnaliștii  pe stradă (da, știu, pentru foarte mulți aceasta este o adevărată provocare). La început te vei simți vulnerabil, însă după aceste experiențe vei obține încrederea mult râvnită.

Fii curajos și fă-te auzit!

Iar când vei dori să obții rezultate imediate și să devii  un orator profesionist, te așteptăm la Cursul de Public Speaking și Dicție de la Professional Speaker.