De cele mai dese ori, atunci când îi întreb pe părinți care este motivul lor pentru care își aduc copiii la cursul de Public Speaking și Dicție de la Professional Speaker, primesc același răspuns: ei vor pentru copiii lor să obțină mai multă încredere în ei. Copilul este timid, îi este frică să iasă în fața clasei și  vor să-și vadă copilul mai curajos și mai încrezător în propriile forțe.

De aici apare întrebarea: Părinții vor să își vadă copiii siguri pe ei, dar cum stau ei înșiși la acest capitol? Are părintele încredere în el?

Noi, părinții, având o legătură foarte strânsă cu copiii noștri, influențăm la nivel inconștient starea emoțională a copilului, gândurile, comportamentele, într-un cuvânt, harta mintală.

S-ar putea ca buna încredere în sine a copilului să fie condiționată de buna încredere pe care o au părinții față de propria persoană.

Și aici voi exemplifica prin intermediul a două situații din experiența personală.

Sunt mămică de 16 luni, am un băiețel și iată că am ajuns la etapa de încetare a alăptării. Am realizat că trăiesc o stare de frică – că nu voi reuși să fac acest lucru. Această stare mă urmărește încă din  momentul nașterii. Am încercat să încetez alăptarea, însă după 2 zile de nealăptare, reacția copilului (absolut firească) a fost să plângă fără încetare.

Nu am mai rezistat, am revenit la alăptare. Mi-am dat seama că nu pot înceta alăptarea, deoarece nu am încredere și nu sunt suficient de hotărâtă. Copilul nu este responsabil de acest proces, totul depinde de mine și de starea mea mintală, psihologică.

S-ar putea să vă întrebați: ce legătură are încetarea alăptării cu lecțiile de oratorie și încrederea în sine a copiilor în fața unui public? Indiferent de activitățile pe care le vor face copiii, fie oratorie, sport, dans, limbi străine, vor avea mai multă încredere atunci când părintele va avea o relație de încredere cu sine însuși. Indirect, va exprima acest lucru și copilului: „Eu știu că poți”, „sunt mândru(ă) de tine”, „am încredere că vei face cum poți mai bine”.  Continuarea o găsiți aici.