Urmează perioada de examene. Probe din astea care ne stresează. Indiferent dacă suntem părinți, elevi, profesori, aceste emoții ne aduc frustrări. Mai ales când suntem clasa a 9-a, a 12-a – cu siguranță emoțiile sunt foarte mari. Am stat mult și m-am gândit ce recomandări aș putea oferi pentru această perioadă. Dat fiind faptul că lucrez cu adolescenți și copii, am selectat 6 recomandări, sfaturi pe care aș putea astăzi să vi le livrez. Cu siguranță pe unele le cunoașteți și le puneți în practică. Ele sunt foarte importante ca să ne ajute să depășim frustrările, mai ales în această perioadă stresantă. 

Emoțiile sunt firești!

Pentru început, pornim de la ideea că emoțiile sunt ceva firesc. A avea emoții, frică teamă sau necunoaștere întotdeauna e ceva firesc. De ce? Pentru că omul nu are niciodată garanția că totul va fi bine. Ca să ne ajutăm în asemenea momente, e foarte important să vedem ce stil de viață ducem.

Facem sistematic temele pentru acasă.

Primul lucru, în care profesorii și părinții mă vor susține – vreau să recomand elevilor să pregătească sistematic tema de acasă.  

– Bine, Viorelia, asta e recomandare? Noi știm că tre’ să învățăm în fiecare zi.
– Da, știu. Știu că știți, dar nu întotdeauna respectăm acest factor. E important să reamintim importanța acestui obicei.

În primul rând, este responsabilitatea elevului. Așa cum mama, tata au responsabilitatea adulților să ne hrănească, asigure, iubească, așa și profesoriii au responsabilitatea să ne ofere informații să ne învețe lucruri interesante și utile. Fiecare la vârsta sa are responsabilitățile proprii, iar una din ele este să învățăm să fim pregătiți de ce ne așteaptă la școală. Varianta cea mai sănătoasă, eficientă, care ne diminuează stresul din fața examenelor este să învățăm sistematic. După fiecare lecție, mergem acasă, recapitulăm, facem sistematic tema. Nu vrem să acumulăm informația pe o clipă, pe scurt timp, ca până la examen să se uite. Și apoi, vrem într-o noapte să învățăm tot ce nu am reușit sau am uitat. Poftim o comparație care să convingă: imaginează-ți pe o clipă că nu ninge iarna, și e deja sfârșit de februarie. Iar apoi, toată zăpada care trebuia să cadă în 3 luni, cade într-o singură zi. Ar fi o catastrofă – inundații, stress, pentru toți locuitorii planetei. Este exact același lucru cu informațiile/cunoștințele. Când vrem să le prindem pe toate într-un timp scurt, riscăm să ne îmbolnăvim psihologic și emoțional. Respectiv, foarte mult contează să învățăm pas cu pas, lecție cu lecție. Eu înțeleg că în adolescență apare lenea și nu vrem să ne mobilizăm, de aceea mult contează aici și implicarea părinților.

Dormim adecvat

Minunat ar fi să fim în pat la ora 21. Știu că sună straniu, căci la 21 încă la sigur mai facem câte ceva. Însă dacă vorbim despre perioada examenelor ar fi minunat să venim cu o excepție. Prin odihnă adecvată opunem rezistență stresului. Ai mâine de dat un examen și tu nici măcar nu dormi, sau te culci la 4, căci ai repetat toată noaptea. Somnul este un element care foarte mult contează în această perioadă. Și aici voi ruga părinții să fie disciplinați. Mergeți voi la timp și copiii vor urma exemplu. Stingem toate dispozitivele cu o oră înainte de somn. Lăsăm tot ce ne stoarce de energie. 

Mănâncă bine.

Tot aici voi încadra și alimentația. Alimentația foarte mult contează, mai ales pentru persoanele care sunt în creștere. Indiferent de vârsta copilului, acesta este în dezvoltare și în creștere. Ca să aibă o dezvoltare sănătoasă contează cum ne alimentăm – să nu mâncăm mult sau foarte puțin și nesănătos. Minimalizăm mâncărurile „pe fugărite”. Eu înțeleg, că gustările de gen fast food, sau snacks-urile sunt gustoșele, dar în perioada examenelor putem trece la un fel așa mai deosebit de „post” – în care să le excludem. Doar nu avem în toată ziua examene.

Un regim alimentar sănătos crește rezistența la stres.

Gestionăm emoțiile.

Un alt element foarte important care necesită ajutorul părinților este gestionarea emoțiilor.

Sunt cazuri în care un copil trăiește o emoție nouă și nici nu știe cum se numește aceasta, nemaivorbind despre cum să o gestioneze. Un element care după părerea mea este valabil oricând se numește „comunicarea grijulie”. Mă refer la dialoguri constante cu al tău copil despre ce se întâmplă în viața lui; ce se întâmplă la școală; ce a studiat; despre emoțiile sale: dar cum te mai simț?; îți faci griji că nu reușești?; poate ai nevoie de ajutor?;  luăm un profesor adăugător?
În această perioadă(a examenelor) recomand părinților să stea mult mai aproape de copiii lor și să comunice cu ei despre ce se întâmplă în viața lor, la școală, despre emoțiile lor. O metodă bună de a-i stimula este să le povestești ce se întâmplă în viața ta. Când eu mă întâlnesc cu copilul, îi spun că am avut o zi dificilă, m-am simțit așa, am reușit asta, nu am reușit ceea, și îl întreb: tu ce crezi că puteam să fac? În așa mod, povestind copilului, vei vedea cum îl predispui să-ți vorbească despre ce are el pe suflet. 

De ce contează această comunicare?

Cu asemenea dialoguri creăm un mediu sigur pentru copii. Un mediu în care ei își pot descărca fricile, îngrijorările. Mult contează să le oferim suportul. E important să-i facem să realizeze că e ok să fii vulnerabil la stres sau alți factori perturbatori.
Oferă acest suport psihoemoțional copilului tău și el va avea la școală reușite mai mari. Va avea mai mult curaj să meargă înainte cu încredere. 

Ne hidratăm.

Apa este un element cheie în menținerea echilibrului emoțional în corp. Asigură-te că adolescentul tău se hidratează suficient cu apă bună, calitativă. Periodic, mai pune o bucățică de fruct în paharul lui de apă: o lămâie, măr, pară; îi pui în pahar o portocală și îi mineralizezi apa. Pune-i fructele într-o sticlă și lasă să o ia cu el la examen. Din cauza stresului corpul va vrea să se apere și va absorbi lichidul din organism. Iar cu apa alcalină obținută îi vom menține starea de sănătate bună. 

Respirăm corect.

Deseori se întâmplă că din cauza stresului, din frică, panică, omul uită să respire. Și dacă nu mă credeți puteți să vă observați singuri. Acum imaginați-vă cum e se simte un copil spus la un asemenea stres. Iar pe deasupra mama cu tata mai cer socoteală pentru notele obținute – valul de stres urcă iar. Pentru a face față unui asemenea amalgam de presiuni e nevoie de o respirație corectă. Las aici un link către un articol despre respirație. Iar ulterior voi veni și cu un alt articol în care voi oferi un exercițiu eficient de respirație pentru copii și părinți.

Bonus!

Știu că am scris destul, dar este foarte important să vă spun, să vă dau o tehnică din coaching. O serie de întrebări pe care ai putea să o adresezi copilului tău înainte de examene (cam cu o săptămână ar fi minunat) este :
Cum ar fi să fii foarte pregătit de examen?
Ce-ar fi dacă ai susține minunat examenul?
Cum te-ai simți dacă ai lua nota pe care ți-o dorești?

Prin aceste întrebări programăm creierul către pozitiv. Vom auzi răspunsuri de genul:
M-aș simți extraordinar!
Ar fi minunat!
Aș fi împlinit și fericit!

Când copilul realizează prin acest exercițiu care sunt beneficiile pe care le poate obține, câștigă motivație. Devine entuziasmat de posibilul rezultat. Și în așa măsură adaugă efort ca să-și obțină liniștea și fericirea.


Pe această temă va urma un Webinar în data de 6 aprilie 2023 la ora 19:30. Pe toți doritorii de a afla mai multe despre cum să gestionăm emoțiile înainte de testări și examene îi aștept cu mare drag. Sunt invitați atât părinții cât și copiii. Link pentru înregistrare: http://bit.ly/40B1kft 

Autor: Viorelia Dercaci