Mulți copii și părinți mă întreabă: ce sa facă acasă sau la școală copilul, ca să devină mai curajos și să fie mai pregătit atunci când iese în fața publicului.
Iată 5 sfaturi pentru Copii, Adolescenți și de ce nu și pentru Părinți, cum să devii un Orator:
1. În primul rând îți recomand să citești cărți. De ce? Pentru că cititul îți va îmbogăți cunoștințele, vocabularul și te vei învăța să gândești. Apoi, după ce citești o carte, un paragraf sau o idee care te-a luminat, relateaz-o părinților, fraților sau prietenilor. Acest exercițiu te va ajuta în formarea și exprimarea propriei păreri. Acest element este foarte important pentru a deveni un Orator și o Persoană Dezvoltată.
2. Nu rata nici o ocazie de a ieși în fața clasei, chiar ți-aș recomanda să îți creezi aceste ocazii singur. CUM? Învață tema pentru acasă de fiecare dată și pregătește răspunsul de parcă ar trebui să fii tu profesor și să le explici elevilor tema. Se spune că ”practica bate gramatica”, ai
ci sunt total de acord, iar fiecare lecție la școală este o opurtunitate să practici oratoria 🙂
3. Implică-te cât mai mult în diferite proiecte, concerte, organizații pentru elevi, recitaluri de poezie, toate aceste activități te vor dezvolta multilateral. Astfel vei dezvolta abilități precum: responsabilitatea, disciplină, liderism și desigur abilitățile de comunicare. Pentru că în aceste proiecte desigur că vei avea ocazia să vorbești în fața publicului mai des decât dacă vei sta acasă în fața calculatorului 🙂
4. Fii prezent la diferite evenimente pentru vârsta ta, unde poți face cunoștință cu diferite persoane. Astfel te vei învăța să stabilești contacte și să formezi relații cu persoane străine. Networking – este un obicei de succes pentru persoanele de succes.
5. Creează-ți obiceiuri de succes încă de la această vârstă fragedă. Iată câteva obiceiuri de succes, care te poate forma ca și personalitate:
– Citește în fiecare zi minim 15 minute cărți pentru dezvoltarea personală și literatură artistică;
– Practică sportul, astfel îți antrenezi voiința proprie și disciplina;
– Gîndește pozitiv, setează-ți scopuri (de exemplu să termin anul școlar cu nota 9), muncește la aceste scopuri și realizează-le.
Acestea sunt doar cîteva recomandări pe care poți să le urmezi, ca să devii un Orator ce are încredere în el și în cuvintele sale. Atunci cînd te decizi să devii cel mai bun Orator din clasă , te aștept la Professional Speaker Junior 🙂