Dacă citești acest articol, înseamnă că respiri. Ești viu și cu asta chiar pot să te felicit.
Cu toții cunoaștem că avem nevoie de oxigen pentru a respira. Iar respirăm noi, deoarece așa ne este organismul. Fără această capacitatea nu am putea supraviețui. Însă respirația nu ține numai de supraviețuire. E mai degrabă un mecanism pe care îl poți îmbunătăți ca să evoluezi în alte procese din viață. Respirația poate să devină un exercițiu de meditație. Respirația corectă te poate scăpa de panică. Felul tău cum vorbești depinde în egală măsură de felul cum respiri.
Respiri corect? Și eu am considerat la început că această întrebare este stranie. Dar uite că se mai întâmplă să respirăm greșit. Greșelile în respirație nu te vor face să trăiești mai puțin sau să te simți prost dacă luăm să ne referim la sănătate. Însă la sigur vor reuși să-ți scadă capacitățile oratorice. Noi însă, dorim ca tu să vorbești precum un orator de succes.
Cum afectează respirația calitățile tale de orator?
Când vorbești, tu expiri aerul din plămâni. Păi uite că dacă ai oferi cantitatea necesară de aer pentru cantitatea de cuvinte pe care inițiezi să o spui, vei reuși să vorbești clar și răspicat. Ai observat că atunci când faci efort fizic respiri mult mai amplu? Acest lucru se întâmplă, deoarece, în momentele de supraîncărcare fizică, organismul are nevoie de mai mult oxigen și este programat așa încât să își ia singur cantitatea necesară. Cu părere de rău, această schemă nu lucrează și atunci când ținem un discurs. Însă te asigur, în timpul unui discurs, pentru a menține o intonație bună și un ton al vocii care să țină publicul aproape, ai nevoie de o cantitate bună de oxigen. Iar această cantitatea trebuie să învățăm să ne-o asigurăm singuri.
Dacă ai avut momente în care ai folosit frazele “am rămas fără aer”,“simt că nu mai pot să respir” și ai simțit această stare pe propria piele când povesteai ceva, sau țineai un discurs, află acum cum să scapi de această problemă; cum să respiri corect; și cum să-ți antrenezi respirația.
Respirația diafragmatică este cheia succesului.
Respiră adânc. Dacă atunci când o faci umerii tăi se ridică, capul se pleacă puțin pe spate, iar pieptul ți se umflă, să știi că nu folosești diafragma la maxim. Cu alte cuvinte, respiri greșit. Anume respirația diafragmatică, adică cea la care diafragma participă cât se poate de activ, e respirația sănătoasă și corectă.
Diafragma este un mușchi care participă, ajută la funcția respiratorie. Ea se află puțin deasupra stomacului tău. Astfel, dacă vei încerca acum să respiri umflându-te parcă în stomac, vei observa cum umerii tăi rămân pe loc. Cantitatea de aer o vei simți mai multă. Va apărea o senzație de liniște, de relaxare, de pace. Respirației diafragmatice uneori i se mai spune „să respiri cu burta”. Păi uite atunci când respiri cu burta, reușești să te calmezi și să vorbești liniștit.
Cântăreții, actorii, prezentatorii, oratorii de succes și trainerii de oratorie cunosc acest secret. Ei respiră diafragmatic, ceea ce îi ajută să nu se piardă, să nu se mai sufoce în fața publicului.
Dacă vrei și tu să scapi de panica vorbitului în public, trebuie să dezvolți respirația diafragmatică. Uite câteva exerciții care te pot face un orator de succes.
7 pași pentru a învăța să respiri corect:
- Întinde-te pe pat, cu capul ușor ridicat pe o pernă. Pune o carte groasă pe stomac;
- Relaxează-te;
- Inspiră ușor pe nas în timp ce numeri până la 5 (numără în gând). Observă cum cartea se ridică ușor.
- Acum ține aerul acolo cât numeri până la 2;
- Începe să expiri ușor pe gură în timp ce numeri până la 10 (fă-o în gând). Observă cum cartea coboară pe măsură ce dai aerul afară;
- Focusează-te pe corpul tău: cum te simți, ce stare ai? (senzație de eliberare, limpezirea minții, relaxare musculară etc.) La început poți chiar să amețești puțin. Nu te speria. E ceva normal.
- Repetă de 10 ori pașii de mai sus și bucură-te de senzația de bine pe care o capeți!
Acum că știi cum să respiri corect și cum să îți antrenezi și să-ți dezvolți respirația, ale tale coarde vocale nu vor mai ceda în fața unui public. Ești mai aproape de a deveni un orator de succes. Vei avansa evident dacă vei pune în practică respirația diafragmatică. Dacă însă respiri tu corect, dar emoțiile tale încă sunt prea puternice atunci când ești în fața publicului, încât îți vine greu să le controlezi. Sau copilul tău se sufocă, se piere când vorbește în public. Ține minte că noi mereu te putem ajuta.
Spre final vreau să te relaxezi nu doar folosind noul tip de respirație pe care l-am învățat astăzi. Ci îți propun și niște curiozități despre respirație, pe care probabil nu le știai.
5 curiozități despre respirație pe care nu le știai
- O persoană obișnuită respiră de câte 12-16 ori pe minut, 720-960 ori pe oră sau 17.280-23.040 pe zi;
- Respirația pe gură este unul dintre principalele motive pentru care copiii întâlnesc o problemă atunci când vorbesc;
- Pentru că nu putem vedea aerul, avem tendința să uităm că este acolo. Aerul este ceva la care nu ne gândim. De asemenea, nu ne gândim cu adevărat la cum respirăm aerul și cum circulă oxigenul în corpul nostru, atâta timp cât nu practicăm yoga, canto, sau cursuri de oratorie.
- Aerul ne apără de meteoriți. Datorită aerului din atmosfera noastră, meteoriții care vin către pământ iau foc în momentul căderii și se micșorează semnificativ până ajung pe Pământ.
- În fiecare zi respirăm circa 16 kilograme de aer. Compară cu faptul că bem doar 2 – 2,5 litri de apă și consumăm numai circa 0,7 – 1 kg de mâncare.
Respiră corect, și învață-i pe cei din jur să o facă la fel. Corpul și mintea noastră depind mult de faptul cum respirăm noi. Respirația corectă e calea succesului către o vorbire corectă. Respirația corectă înseamnă o viață sănătoasă și împlinită.