Nu vreau! De câte ori ai auzit această replică de la copilul tău? Ce faci când crezi că ai avea ceva util pentru copil, iar el nu vrea să accepte? Îl lași baltă sau îl impui?
Dragă părinte, sunt Diana Ungureanu, iar azi te invit să vorbim despre refuzurile copiilor. În calitate de părinte, dar și în rolul de persoană care a lucrat cu copiii în diverse ipostaze, știu exact ce simți. Un refuz este cu atât mai tăios, cu cât ești mai convins că îi vrei binele celui mic. Vrei să îl ajuți, să îl protejezi, să nu calce pe aceleași greble ca și tine. Iar copilul nici nu vrea să te asculte, se ascunde după zidul lui “nu vreau!”.
Ce înseamnă acest lucru? Este oare ceva rău când copilul spune “nu vreau”? Ce poți face ca să gestionezi refuzul?
În primul rând, felicitări! Ai un copil inteligent, cu gândire critică, putere de voință și cu capacitatea de a-și menține poziția. Ai încredere în el. Acest lucru îl va ajuta mult în viață! Știu că nu e cel mai plăcut mod de a vedea aceste beneficii, dar crede-mă pe cuvânt – merită efortul de a gestiona refuzul fără resentimente.
Amintește-ți câte lucruri ar fi fost altfel dacă refuzai oameni care nu ți-au meritat atenția. Sau imaginează-ți – cât de ușor ți-ar fi dacă ai avea puterea să refuzi? A spune NU este o abilitate minunată. 🙂
Provocarea este cum să mențimen echilibrul când suntem refuzați chiar noi, părinții.
E ușor când știi ce să faci. De aceea m-am gândit că experiența mea ți-ar putea fi de folos. Așadar, iată cinci recomandări pentru a trece ușor peste un refuz:
1. Nu o lua personal.
Refuzurile nu sunt despre ce părinte rău ești tu, ci despre limitele copilului tău. Când primești refuzul, primul lucru pe care îl poți face este să îți spui în gând că adolescentul sau copilul tău nu și-a pus ca scop să te jignească. Dimpotrivă, el demonstrează că poate fi autonom și poate lua deciziile pe cont propriu.
2. Respiră adânc.
Numără până la 15 înainte să vii cu o replică la refuzul copilului. Pe mine m-au ajutat de multe ori să îmi limpezesc gândurile și să pot gândi clar ce se întâmplă. Atât îi trebuie creierului nostru să iasă din furtuna emoțională și să vadă cum stau lucrurile cu adevărat. După cele 15 secunde, îți vei da seama exact ce trebuie să arăți, să spui și să faci în comunicarea cu adolescentul.
3. Întreabă “de ce?”
Motivul care stă în spatele refuzului ar putea să te uimească, în sensul plăcut. Când știi de ce copilul face sau spune anumite lucruri, e ca și cum ai pune ultima piesă de puzzle și ai vedea imaginea de ansamblu. Totul pare logic. Iar dacă stai să te gândești, poate și tu ai fi procedat la fel în locul lui. Argumentul este cheia pentru a vă înțelege.
4. Recomandă, dar nu insista.
Imaginează-ți că, în timp ce tu ești focusat pe treburile tale, vine cineva și insistă să faci ceva. Probabil te-ar deranja. La fel se întâmplă și cu copilul tău, când îl iei prin surprindere cu ceva nou. Pur și simplu, în acel moment el nu a reușit să analizeze oferta ta. Poți să îi recomanzi un lucru, iar dacă vezi că te refuză, spune-i că nu insiști (și chiar retrage subiectul). Puteți reveni după ce va vedea și el beneficiile. Te asigur că va reveni cu subiectul din propria inițiativă și va reuși să ia decizia corectă.
5. Revino la subiect.
Dacă te-a refuzat o dată, nu înseamnă că te va refuza de fiecare dată. De aceea, peste un timp (câteva zile sau săptămâni) poți să îl întrebi dacă s-a mai gândit la ce ați discutat și ce a decis. Oferă-i timp și acceptă orice decizie va avea. Este tot ce poți face mai bine pentru el.
Și ține minte – copilul tău nu este obligat să facă tot ce îi spui tu. Dacă vrei cu adevărat să se descurce pe cont propriu și să nu fie supus altora, atunci vei aprecia fiecare refuz.
Această abordare o avem și în cadrul cursurilor Professional Speaker Junior. Îi susținem pe copii și adolescenți să se exprime liber. Așa contribuim, alături de tine și alți părinți, la creșterea unei generații puternice și încrezătoare. Mai multe despre curs poți afla aici: junior.speaker.md
Iar eu te îndemn să îți iubești copilul necondiționat. Nici un refuz nu trebuie să umbrească dragostea ce vă unește. Suflă-i în aripi și permite-i să zboare singur!