Prietenia nu se naște. Adică nu vine ea din senin, încât într-o oră sau într-o zi să-ți poți face un prieten nou. Ea se dezvoltă. Cel mai des din copilărie, de la copiii care se joacă în nisip sau aleargă prin ogradă. Ea se educă și se pune încet, încet, piatră cu piatră și continuă să crească până la adânci bătrâneți. Prietenia apare la grădiniță, la școală. Un adult, își face mai ușor prieteni atunci când e într-un impas. Când îi vine greu, omul este mai predispus la prietenii. Atunci aceasta se dezvoltă mai bine și se definește ca fiind adevărată.

Sunt trei tipuri de prietenie: din interes; din plăcere; adevărată.

Prietenia din interes

Este o prietenie care se manifestă în afaceri: între colegi, cu clienții, cu partenerii de business. Conducătorul și angajatul sunt prieteni pentru că ambele părți au un avantaj. Posibil nu mereu se naște prietenie între director și angajat, însă între colegii de birou sau departamente cu siguranță. E mai convenabil să-ți faci colegii prieteni decât dușmani. Însă de cele mai multe ori, prietenia această durează numai în orele de muncă și la corporative. Doar cu timpul, poate trece la un alt nivel.

Prietenia din plăcere

Am o prietenă pe care o pot suna la 3 noaptea și să-i spun:  „Mergem?” Ea va răspunde afirmativ.  Mergem la mare, la munte, petrecem timpul frumos. Acolo prietenim din plăcere. Mergem la discotecă. 

Uneori ne întrebăm de ce dispar prietenii din viața noastră. Pentru că fac parte din categoria interes sau plăcere. Noi ne maturizăm, unele plăceri dispar sau sunt înlocuite, iar odată cu ele dispar și prietenii care erau strict legați de plăcerile propriu-zise.

Prietenia adevărată

Cu toții știm, simțim ce-i o prietenie adevărată. Ea e necondiționată. Nu are motive. Prieteni adevărați omul are de la 1 la 5. odată ce crește numărul scade calitatea. Un prieten adevărat poate fi  mai mult decât o familie, pentru poți să-i spui ce nu poți vorbi în familie. Prietenii adevărați sunt mereu lângă tine, atât la greu cât și la bine. El nu te judecă, el te ajută. E o terapie energetică pe care nu poți să o redai, să o pipăi. Manifestele de prietenie sunt oglinda sufletului nostru. E o energie nebună. Cu un prieten adevărat, chiar dacă nu vă vedeți ani de zile, în momentul în care ne revedem, emoțiile sunt atât de puternice de parcă ieri eram împreună.

Se spune că prietenii îi alegi. Când e vorba de cei adevărați, cam nu prea merge fraza. Ei nu se aleg, mai des nici nu-ți poți aminti cum ați devenit prieteni. De parcă așa a fost dintotdeauna. 

Prietenia de preț s-a născut fără motiv. A apărut așa din senin. Vă doresc o prietenie adevărată, căci nu contează cantitatea prietenilor, contează numai calitatea. Fetița mea, are 14 ani și are foarte mulți prieteni, dar uneori îmi spune că obosește de ei. Acest lucru apare, deoarece adolescenții sunt la începutul drumului și abia aleg calea și persoanele care le vor fi alături în călătoria vieții. 

Prietenește adevărat !

Autoare: Țurcanu Rodica-Cobzari