Vara se întâmplă minuni!

Serios! Nu glumesc. Un exemplu sunt cursurile Professional Speaker Junior de vară. Într-o lună de vară se obțin rezultatele a două luni de an școlar.
De ce?
Pentru că vara, cursanții noștri de la Professional Speaker Junior au ocazia să vină la curs de 2 ori pe săptămână, comparativ cu o singură dată cum are loc din septembrie până în mai.

Care sunt beneficiile unui asemenea program „diferit”?
Faptul că se pune un accent intens pe curs. Acesta lucru permite un focus mai mare. Și mai mult de atât, copiii economisesc o lună de vacanță – minunat rezultat!

La absolvirea copiilor din iunie am fost prezent și eu. Mult au reușit să mă mire absolvenții noștri juniori. Performanțele lor au ținut atât de oratorie, cât și de managementul emoțional sau dicție.

Practic de la fiecare din ei avem ce să învățăm.
Spre exemplu, Dumitru ne-a vorbit despre brand-ul lui preferat de automobile – Koenigsegg. Mi-a fost greu să scriu acest cuvânt, dar de pronunție nici nu mai vorbesc. Dumitru însă, la vârsta lui de doar 13 ani a pronunțat Koenigsegg de cel puțin 10 ori în timpul discursului. Și a făcut-o anume așa cum se cuvine, ca un suedez nativ. E talentul lui Dumitru sau și-au făcut efectul exercițiile de încălzire a aparatului bucal de la început de fiecare lecție? – nu știm sigur. Probabil e o combinație dintre ambele. În orice caz, discursul a fost savuros.

De la Mașini am trecut direct la școală, mai țintit, la note. Am avut splendoarea unui manifest educațional adresat părinților din partea Andreei, o fetiță curajoasă de numai 11 ani. În fiecare dimineață de curs, Andreea venea tocmai de la Ungheni. Iar la absolvire a reușit să ne convingă că propriile pasiuni pot fi mai puternice decât notele de la școală. Ne pot motiva mai mult, și ne dezvoltă mai aprins. Ați reținut, dragi părinți?

Varietatea subiectelor a fost chiar remarcabilă. Căci după Andreea a urcat Gabriel în scenă, un viteaz flăcău de 12 anișori. El ne-a povestit despre complexitatea acordeonului. Char nu știam că un acordeon poate avea 120 de bași. Iar Gabriel, la vârsta lui, deja cântă la un acordeon cu 80 de bași. El chiar a reușit să mă convingă că pot și eu învăța să cânt la acordeon, dacă sunt gata să exersez mult.

Când a venit următorul vorbitor –  Dragoș, mi s-a făcut frică. Serios! A început să vorbească despre Kickboxing, și îmi făceam griji ca nu cumva să ne arate în practică cum se face. Totuși, vocea lui entuziasmată m-a convins că și acesta e un sport la fel precum înotul, tenisul sau fotbalul. Are destule beneficii și fiecare dintre noi trebuie să facă ceea ce îi place.

Apoi mi s-a făcut cald. Da tare cald. Și atât de luminos. De ce? Pentru că Daniel a început să ne povestească despre Soare. Tu spre exemplu știai că soarele e o stea? Bine, de acord, acum nu ne miră această informație. Dar la 11 ani știai? Eu cu siguranță am aflat-o mai târziu.

Dacă vorbim despre Soare, menționăm și Țara Soarelui Răsare – Japonia. 
Japonia venise mai aproape, pentru că Bianca ne-a povestit despre prietena ei cea mai bună, o fetiță din Japonia. Eu la vârsta ei aveam probleme arătând pe hartă unde se află țara asta, pe când ea, la numai 10 anișori are deja prietene acolo. Interacțiunile lor două, pe care ni le-a povestit Bianca au fost tare drăguțe. Sincer, îmi pare rău că nu ai fost și tu la absolvire.

Pe o notă drăguță am și continuat pentru că a urcat Ada în scenă și ne-a vorbit despre pisicuțe. A mai făcut și o prezentare Power Point, încât de fiecare dată când schimba slide-ul auzeai în sală „awwww!”.

Știi, mulți spun că Tik-Tokul astăzi e foarte popular în rândul tinerilor. Cică ei toți se inspira de acolo. Dar uite că nu e chiar până la capăt adevărat. Spre exemplu, Evelina, o fetiță de 10 ani, ne-a vorbit cine este idolul ei. Crezi că e blogger? Poate rapper? Nu, e vorba despre Margareta Pântea, actriță la Teatrul Național Mihai Eminescu. Visul Evelinei e să devină și ea actriță, la fel precum doamna Margareta. Dorința aceasta din copilărie, e un factor minunat în creșterea unui copil.

Iar sfârșitul a fost de-a dreptul savuros. A venit Mădălina și ne-a povestit cum se gătește un Tiramisu. Auzeam prin sală cum spectatorii spuneau unii altora „Vreau Tiramisu”.
Eu mi-am făcut și notițe cu privire la rețetă. Dacă vrei să ți-o împart și ție, intră pe pagina de Facebook și lasă un comentariu la postarea despre articolul nou. Scrie că vrei „Rețeta Tiramisu a Mădălinei”.

Pe cât sunt de deosebiți absolvenții Professional Speaker Junior, pe atât a fost de deosebită și ziua absolvirii. Le urăm un mare succes tuturor și îi așteptăm pe toți mai departe, mai sus în calea dezvoltării personale – la Clubul Professional Speaker Junior.