Compania Professional Speaker a fost sponsor în cadrul Festivalului Național De Teatru Social, ediția a XII-a.

Festivalul e parte din proiectul „Tinerii – Lideri Responsabili”, implementat de AO Rețeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal din Republica Moldova (Y-PEER Moldova)

Premiul pe care l-a oferit, a fost o zi de training pentru elevii din școala care ia primul loc. Ulterior însă, pentru că au existat mulți sponsori, s-a decis să se ofere și premii pentru copii care nu au urcat pe podium. Astfel, cursurile Professional Speaker au ajuns la Liceului Holercani, din localitatea cu același nume, elevii căreia au luat locul 4 la festival. 

Cum a fost?

Am stabilit data plecării, și pe 14 aprilie, de Vinerea Mare, am ajuns la destinație. 

Satul Holercani se află la doar 50 km distanță de Chișinău, însă diferența am simțit-o colosală.

Am intrat într-un sătuc plin de soare, curat, cu iarba proaspăt înverzită și păsări venite din țările calde. Lumea din sat se pregătea de Paște.

Se vopseau copacii, bordurile, cu var. Era un miros de prospețime și copturi în tot satul. Aveam impresia că până și păsările își făceau curat prin cuiburi.

Am intrat în școală.
Deși era ultima zi înainte de începerea vacanței, pe coridoarele școlii era liniște, iar copiii stăteau cuminți în clasele lor și așteptau să venim.

Au fost pregătite 4 săli de clasă, iar copiii au fost repartizați în 3 categorii de vârstă.

Curajul elevilor.

În prima clasă a mers colega noastră Mihaela Milea. Acolo o așteptau copii cuprinși între vârstele 10-12 ani. Mihaela s-a bucurat de o atenție deosebită. A prezentat tema: „Structura discursului”. Le-a explicat micuților cum să-și construiască un discurs, iar ei la rândul lor au fost foarte receptivi. La final de lecție, fiecare a ieșit în față și a prezentat un discurs scurt elaborat după structura nou învățată. Curajul lor a fost un lucru la care nu ne-am așteptat. Bravo, dragilor! (sper că tu care citești, aplauzi acolo👏)

„Un cântec la chitară?”

Al doilea grup era alcătuit din copii cu vârsta cuprinsă între 13-15 ani. Acolo, Cătălin Bărbău a prezentat tema „Cum să gestionezi publicul dificil”. Lecția s-a primit interactivă, pentru că tema era absolut nouă pentru adolescenții din sală. Tema a fost livrată cu exemple elocvente și într-o manieră deschisă. Când a ajuns să se facă concluzia, la întrebările oratorului adolescenții ofereau răspunsurile corecte în unison. După ce s-a încheiat lecția, copiii au rămas pentru un dialog liber despre muzică, șezători, ba chiar s-a cântat și la chitară.

Cu mașina prin sat?😆

Al treilea grup a aparținut colegei noastre Doina Morari. Acolo, la fel s-au găsit adolescenți cu vârstele cuprinse între 13-15 ani. Doina le-a livrat „Structura discursului”. Adolescenții au ținut să pună întrebări și să facă glume. Profesionalismul Doinei Morari plus implicarea elevilor au făcut ca interacțiunea lor să fie una foarte caldă, utilă și cordială. – Unul dintre băieți când a fost întrebat, unde ar putea folosi un discurs, a răspuns că va face unul ca să-l convingă pe tatăl său să-i dea mașina pentru o plimbare. (El a glumit.😆)

Inteligența emoțională.

Cele mai intense s-au dovedit training-urile livrate de Viorelia și Ilie Dercaci – cofondatorii Professional Speaker. Ei au avut cele mai lungi dialoguri cu adolescenții din Holercani. Au avut câte un grup cu vârsta de 16-18 ani, unde s-au axat mai mult pe inteligența emoțională. Publicul lor, deja fiind practic toți adulți acolo, au ales singuri ce au nevoie, iar trainerii profesioniști Ilie Dercaci și Viorelia Dercaci, au reușit să improvizeze un training pe loc, conform dorințelor celor din sală, răspunzând la toate întrebările lor. Elevii nici nu au avut nevoie de pauză. Au rămas în sală până s-a epuizat timpul. Au pus întrebări. Au fost atenți și cointeresați de informațiile pe care le absorbeau în timp real.

Concluzii.

Toată echipa am rămas fascinați de stăruința copiilor și adolescenților de la Holercani. Au prins informațiile cum au putut ei mai bine. Dar ținem să menționăm că și ospitalitatea profesorilor a fost peste măsura așteptărilor.
Am fost primiți în cancelarie. Am servit ceai cu biscuiți. Și am pooovestiiiiit…. Am aflat cum a fost sub culisele Festivalului Național de Teatru Social. Am auzit despre cât de implicați sunt elevii satului Holercani în dezvoltarea culturală a localității. Iar la vară, am fost invitați la sarmale cu niște zeamă de pui tânăr. Minunat? Puțin spus..😌

Concluziile pe care le-am tras? Acest sătuc are un potențial deosebit. El se datorează unui profesionism ales în rândurile profesorilor în combinație cu o implicare activă și stăruință desăvârșită a copiilor. Revenim cu siguranță la Holercani, la minunatele peisaje pe mal de Nistru, la liniștea din sătuc și cu siguranță la oamenii, copiii, profesorii minunați din liceu, din sat.!!!!!

Te invităm și pe tine acolo!😉

Pe data viitoare.❤️