În 22 martie se sărbătorește ziua Mondială a apei. E o sărbătoare recentă, pornită în 1993, însă una care își are rostul. De ce?

Pentru că scopul acestei zile este să evidențieze problema apei la nivel de glob. O zi în care putem să avem ocazia să realizăm cât de importantă este apa pentru continuitatea vieții pe pământ.

De ce să citesc acest articol?

Vom atinge în acest articol două aspecte: Importanța apei și Puterea apei. Când le vom combina pe cele două, apa, care pare a fi un element simplu din viața noastră de zi cu zi, se va transforma pe câteva clipe într-o minune adevărată. Spre final voi lăsa și o listă de curiozități despre apă, ca finalul lecturii să se prezinte cu adevărat satisfăcător. Dacă ești nerăbdător, poți merge direct acolo, însă îți recomand să vezi și ideile principale din articol.

Ești gata să afli cât de minunată este apa?

Importanța apei

Nu vom putea supraviețui fără apă. Sunt sigur că știai asta. Dar ce anume se va întâmpla cu planeta noastră fără apă?

Nimic din ceea ce e viu.

Evident nu va mai rămâne nimic viu pe pământ. Plantele, animalele, organismele, până și marea majoritate a bacteriilor au nevoie de apă pentru a supraviețui. Anume din această cauză, proiectele de analiză a traiului pe alte planete încep cu căutarea apei.

Fără Industrii?

După ce spunem că fără apă nu ar mai exista nimic viu, să vin cu o consecință industrială pare foarte superficial. Însă nu putem nega și acest aspect. Spre exemplu ți-ai dat seama că fără apă nu ar exista lapte? Ar fi imposibilă răcirea în industria metalurgică sau atomică. Nu ar mai exista agricultură.

Un punct roșu – maro.

Fără apă, planeta Pământ se va transforma într-un punct roșu-maro. Știi imaginile din satelit cu o planetă verde și albastră? Uită de ele. Fără apă Pământul și-ar schimba radical look-ul. Culorile vieții : verde și albastru s-ar schimba într-un roșu palid precum e Marele Canion.

Fără nori (

Uită de nori! Fără apă nu ar exista nori pe cer(ce viața e aia fără nori?). Și tot aici voi ține să menționez că temperatura globală ar crește. Ar exista numai vară pe tot pământul. Însă nu mă refer la una din zilele plăcute, în care te bronzezi la soare și stai în piscină. Vorbesc despre una din zilele în care ne ia cu dureri de cap, cu amețeli și căutăm nebunatic un loc de umbră.

Puterea apei.

Când eram mici ne jucam cu prietenii în supereroi. Fiecare ne alegeam o superputere, însă mai toți voiam să fim focul. Apa? Puterea apei o consideram superficială și slabă. Cât de mult greșeam pe atunci.

Adevăratele puteri ale apei sunt câteva la număr și le voi descifra mai jos.

Puterea de a distruge: 

Apa poate distruge și eroda materialele naturale și artificiale. Prin acțiunea valurilor, apa poate sparge stâncile și poate eroda munții și coastele. Inundațiile cauzate de apă pot distruge case și infrastructură și pot avea un impact negativ asupra economiilor și comunităților. Pare înfricoșător, însă această putere este folosită și în scopuri bune. Spre exemplu apa sub presiune este folosită pentru a curăța unele suprafețe tari și pentru a tăia metale sau piatră. Da da! Apa e atât de puternică încât cu ea poți tăia metale.

Puterea de a transporta: 

Apa poate transporta cu ușurință obiecte și materiale. Această proprietate este utilizată în transportul naval. Blocuri de piatră, copaci, mărfuri grele, pasageri toate pot fi transportate cu ajutorul apei.

Puterea de a curăța.

Cum îți imaginezi lumea fără igienă? Sau cum am scăpa de murdărie fără apă?

Apa poate purifica și curăța unele materiale și substanțe. Datorită ei mai avem parte de curățenie. 

Puterea de a îngheța.

Presupun că știi: gheața și apa sunt aceeași substanță. Dar te-ai gândit cât este de puternica și distrugătoare apa atunci când îngheață? În acest proces gheața poate provoca daune semnificative structurilor, cum ar fi podurile și barajele, și poate bloca râurile, mările ceea ce perturbă ecosisteme, economii de țări.

Atâta putere și importanță! Ar fi bine să avem grijă de această resursă vitală pentru noi și să-i manifestăm respectul cuvenit.

 

Curiozități despre apă:

  1. Cantitatea de apă de pe glob este una constantă și practic egală cu cea de la începuturi. Asta ar însemna că faci baie cu aceeași apă în care se bălăceau dinozaurii.
  2. 97% din apa globală e sărată. 2% din apa potabilă se află în ghețari. Pentru necesitățile de consum și industriale se folosește un singur procent de apă potabilă. 1% pentru toți oamenii, industriile și animalele de pe glob.
  3. 75% dintr-un copac constituie apă.
  4. Ca să crești un pui de găină e nevoie de 1300 litri de apă. Iar pentru un măr e nevoie de 70 de litri de apă.
  5. Un om fără apă supraviețuiește o săptămână. Însă un om care va bea 10 litri de apă într-o oră poate deceda în decurs de 24 de ore. Deficiența de apă cauzează deshidratare. Iar excesul de apă poate duce la insuficiență renală și la moarte fără intervenția medicilor.

Cum depășești frica vorbitului în public? Cum îți ajuți copilul să depășească frica vorbitului în public?