Salutare Prieteni, astăzi am decis să răspund la o întrebare care deseori îi frământă pe cursanții noștri.
Cum, să mă liniștesc chiar înainte de a veni în fața unui public? Presupun că rețeta deja o cunoști, dar hai s-o mai repetăm, să ne reamintim ce facem, cum gestionăm emoțiile noastre. Cum facem ca să ne adunăm forțele, curajul și să mergem în fața oamenilor, să le spunem exact ceea ce ne dorim și ceea ce ne-am propus.
1. Pregătește bine discursul.
În primul rând vreau să îți zic un secret: un discurs bine pregătit îți reduce 50-60 la sută din toate emoțiile pe care tu le trăiești în fața unui public. Pregătirea nimeni nu o anulează.
Da, câteodată ne este lene, recunoaștem. Ne imaginăm că am scris un discurs, apoi cumva îl vom susține, așa „teapa-leapa” ca să scăpăm mai repede de el. Însă arta oratorică nu se face „teapa-leapa”. Când faci artă oratorică e necesar să trăiești orice emoție, orice cuvânt sau intonație. Iar pentru acest lucru discursul tău trebuie să fie bine pregătit.
2. Conștientizează că ai emoții!
Să știi că emoțiile sunt normale pentru oamenii vii. Dacă trăiești emoții înainte de discurs sau în timpul acestuia să știi că ești sănătos. Exprimările de genul: „vreau să scap de emoții, vreau să nu mai am emoții când..” sunt greșite. UN orator profesionist tot are emoții, doar că el le poate gestiona. Sau învață cum în loc de emoții negative să le trăiască pe cele pozitive. e, momentul când tu ai emoție înseamnă că ești sănătos. momentul acesta că vreau să scap de emoții, nu mai vreau să am emoții, tot felul de exprimări de acest fel sunt greșite. NU au emoții doar lucrurile: pix, masă; iar oamenii care nu au emoții se numesc cadavre.
3. Cum se gestionează emoțiile.
Recunoaște-ți că ai emoții într-un dialog cu sine!
Uite, eu am emoții acum, iată urmează să ies în fața acestor oameni și mă simt stresat / mi-e frică / mi-e rușine/ sunt nervos / sunt foarte entuziasmat / abia aștept să ies în scenă și să vorbesc tot ce-am pregătit.
Când îi zici creierului ce emoții ai și ce trăiești, el începe să se liniștească și să înțeleagă că e ceva firesc pentru corpul tău. Cu cât mai tare refuzi, negi, fugi de emoțiile tale, frustrarea prinde rădăcini în tine și începi să tremuri, să te bâlbâi, să ai frisoane, să transpiri, sau dorești la WC.
4. Ce fac dacă îmi este frică?
Dacă emoțiile tale provoacă o frică vii cu următoarea întrebare : Frica asta a mea e adevărată sau e doar o fantezie?
Prin această întrebare se prea poate să realizezi că frica din spatele vorbirii e o iluzie. De ce? Pentru că nimic strașnic nu te așteaptă. Multă lume se teme să greșească. Dacă întâmpini această problemă pune-ți întrebarea “Ce va fi dacă voi greși?” Nimeni nu oamoară pentru asmenea acțiuni. Omul e liber să greșească pentru că e om.
Important atunci când pui aceste întrebări e să fii sincer cu tine. Nu alege răspunsul care îți place cel mai mult, alege-l pe cel adevărat.
Când totuși realizezi că nu te poți descurca singur apelează la un speicialist în domeniu artei oratorice.
6. Ai nevoie de apă și aer.
În momentul când intrăm în stres organismul nostru elimină adrenalina. Adrenalina începe să ne scuture, tremurăm cu mâinile vocea, înțepenim, cineva poate să vrea să vomite. Ca să liniștima această adrenallină trebuie să-i dăm apă și oxigen.
Apă
- O folosim ca să ne hidratăm buzele
- Nu bem în exces, ca să nu fim nevoiți să mergem la baie.
- Când simțim că vin emoțiile și avem nevoie de o scurtă pauză bem apă.
Aerul
- Respirăm adânc.
- Când respirăm umplem burta cu aer.
- Respirăm în diafragmă.
- Expirăm pe gură ca să eliminăm repede o cantitate mare de aer.
*Combinând acest tip de respirație, cu apa pe care o ții în apropierea ta poți scădea adrenalina pentru că ajuți sângele să circule mai lin prin corp.
7. Adaugă umor înainte de discurs!
Poți să te calmezi înainte de un discurs și cu ajutorul umorului. Umorul foarte mult relaxează Când râdem, eliminăm stresul din corpul nostru și începem să ne liniștim. În același timp redirecționăm gândurile negativă către pozitivism.
8. Practică, practică și iar practică.
Ultimul lucru pe care vreau să ți-l recomand este să faci cât mai multă practică. Practica cu adevărat bate gramatica. Multe surse spun ce trebuie să faci în fața publicului, dar dacă nu pui în practică nu poți să dezvolți această abilitate de control asupra emoțiilor. Nu poți stat pe canapea în fața televizorului și să te consideri mare speaker. Este responsabilitatea noastră să punem în practică și să exersăm până reușim să ajungem la performanța propusă.
Unde fac practică?
Dacă te întrebi unde poți obține o doză mare de practică în domeniul oratoriei vino la Professional Speaker. Pe lângă orele de practică cu discursuri pregătite vei mai primi acces la lecții teoretice de Public Speaking cu tehnici concrete de captare a publicului și vorbire deschisă.
Ești gata să depășești frica vorbitului în public și să devii un orator profesionist?
Autor: Viorelia Dercaci
Cum depășești frica vorbitului în public? Cum îți ajuți copilul să depășească frica vorbitului în public?